Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dop pentru tevi de apa!

Marele Savant

Postări Recomandate

Am urmatoarea problema, presupun ca rezolvarea este banala, dar sint total pe linga subiect:

de curind, fiul meu a cumparat un apartament in care sa ne mutam noi, actualul fiind in bloc vechi si exact la bulevard, deci destula poluare (e vorba de iuliu maniu!)! cel nou este ''la gri'' cum cica i se spune, deci nu are nici un fel de finisaje! Are montate centrala termica si caloriferele, desigur si ferestrele si usa de la intrare, iar peretii sint gletuiti.  Astazi am verificat instalatia electrica si pare corect facuta, cel putin iluminatul nu are nimic conectat gresit!

Din lipsa de bani, ne vom ocupa de el in primavara-vara, pina atunci m-ar interesa daca exista ceva facut de fabrica, cu care sa obturam tevile de apa rece in interiorul apartamentului. Tevile sint deschis la capat si daca oricine da drumul la robinetul de pe casa scarii, de sub contorul de apa, va inunda toata casa!

ma gindesc ca poate exista niste dispozitive care sa se poate monta la capatul tevii pentru a o obtura, sa nu caut sa o infund cu dopuri de lemn!

tevile sint dintr-un plastic verde si au diametrul exterior de 32-33mm!

multumiri pentru orice sfat util!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marele Savant

3

• Ion_Bumbu

2

• modoran

2

• iuliantv

1

Top autori în acest subiect

Sunt cumva tevi de ppr? Daca sunt ppr sunt dopuri sub forma de capac de 1 țol sau 32mm si cu o plita ppr reglata la 275-285 grade Celsius se pot lipi acele capace de 32 mm temporar pana se va face continuarea instalatiei ulterior, eu la mine in apartament mi-am schimbat singur caloriferele la incalzirea centralizata acum 5ani si m-am uitat pe cateva tutoriale video de pe youtube si am facut si eu experental prima lipitura cu o bucatica de teava ppr si o mufa si mia iesit din prima, inainte de toate cele miam achizitionat o plita ppr cea mai ieftina ca de nu sunt instalator sa o folosesc zilnic si o foarfeca de taiat tevi ppr si dupa ce am vazut filmuletele si prima experienta am trecut la treaba si miam facut singur modificarile la tevile orizontale care nu se mai potriveau cu noile calorifere. Daca tevile nu sunt ppr si sumt altceva trebuie vazut marcajul lor din metru in metru ce sunt mai exact, ptr mai multe detalii sau lamuriri puteti sa-mi scrieti fie in mp sau telefonic sa va dau informatii si detalii cum am facut eu la mime in apartament, cu stima si respect o seara cat mai frumoasa.

Link spre comentariu

Multumesc de info, daca trebuie cumparata si masinaria aia cred ca voi merge la fostul job si rog pe cei de acolo sa mi-o imprumute. ca instalatorul a plecat in alta parte si oricum sta degeaba. Este o teava verde, ma gindeam la ceva care se face fara utilaje deosebite. Oricum trebuie rezolvat rapid ca oricine poate deschide robinetul de pe casa scarii, fie si doar din greseala nestiind bine care este al lui!

daca tot s-au pus linkuri, am cautat si eu mai cu simtul raspunderii si am gasit o chestie care se pare ca nu necesita temperatura!

https://www.hornbach.ro/p/dop-compresiune-d32/8172844/

Link spre comentariu

Mult mai probabil e teava PPR daca este verde, cum ziceau si colegii necesita o plita. Se gasesc si niste "dopuri de compresie" insa pentru teava PEHD ( tot plastic ) pentru sistemele de irigatie, exista si de 32mm, insa nu am la indemana teava PPR de 32 sa incerc sa vad daca se prinde dopul de teava PPR, doar poate merita incercat ca astea etanseaza printr-o garnitura 0-ring care este presat de teava si daca la diametru se potriveste teava s-ar putea sa mearga. Daca e vre-un magazin de bricolaj prin zona se poate incerca direct la magazin cu un dop si o teava daca se prinde, avantajul ar fi ca nu mai trebuie nici o plita.

2005499_2.jpg 

Link spre comentariu

Fitingurile de compresiune sunt foarte bune si pentru dopuri. Cand m-am debransat de la RADET (acum 12 ani) s-au pus pe tevile de apa calda care erau din fier (nu stiu daca existau atunci fitinguri tip dop, instalatorul a pus unul de racord cu dop metalic in capat).

Editat de nelu F
Link spre comentariu

Merg si fitingurile de pehd, am folosit eu pentru a imbina ppr cu pehd, au acelasi diametru exterior, nu mai trebuie nici o plita.

Oricum e 100 de lei o plita din aia, dar daca montezi dopuri ppr trebuie sa le tai dupa aia si ramane teava mai scurta 

Link spre comentariu

Am folosit firinguri pentru teava PEHD destule, daca sint bine puse si strinse n-au moarte, am fost la un moment fortat sa pun dop la o teava de 16mm si la aia n-am avut nimic la indemina, am folosit un M14 cu teflon infipt in teava si a rezistat la 6bari cit duce pompa.

La teava aia de 32 probabil ar merge la disperare versiunea asta dar cred ca ar fi necesare suruburi M24 poate si M22 si teflon serios.

Eu zic ca mufa aia pentru PEHD e sfinta si aici deoarece face prinderea si etansarea pe exterior si cred ca e mai ieftina decit versiunea cu suruburi.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Multumesc tuturor, voi incerca cu acele dopuri de compresie!

-nu e tozeta este doar o chestie plata, ca la tobinetul de gaze. Si nu are rost sa atrag atentia incercind sa-l imobilizez pe acesta. oricum o sa am nevoie de apa macar la o toaleta si pentru lucrari, deci unele tevi vor fi obturate, altele nu!

apropo, presupun ca se cumpara dupa diametrul exterior, deci cer de 32!?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări