Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

"Mica" automatizare pentru Rostov-105...

DanM

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am conceput o schema care sa-mi inlocuiasca blocurile logic si pt. comanda motoarelor la un (al meu) magnetofon Rostov-105.

Cu Arduino - normal, mai exact cu Nano.

Partea de preluare a comenzilor si comanda a electromagnetilor, comanda REC si PLAY catre amplificatoarele audio dedicate functioneaza perfect.

Am in schimb probleme cu scrierea analogWrite() pentru comanda a 2 MOS-FET-uri care variaza tensiunea pe cele doua motoare ale tamburilor.

Mai exact daca activez aceste optiuni, nu mai pot citi corect starea comenzilor PLAY si REC.

pinii pentru analogWrite sunt 6 si 9 iar cei pentru butoanele PLAY si REC sunt 11 pt. PLAY si 10 pt.REC.

Stie cineva daca NU se pot folosi pini PWM pentru digitalRead() impreuna cu pini PWM pentru analogWrite(), pini care folosesc aceeasi intrerupere...(5 si 6, 10 si 11)

ROSTOV-105_DEA+BAE.jpeg

Editat de DanM
...am uitat schema...
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 7 minute, nico_2010 a spus:

...Vezi ca pinii dedicati PWM (3,5,6,9,10 si 11) nu sunt pinii asa cum sunt ei numerotati in schema postata ci D3, D5...s.a.m.d. Sper ca ai tinut cont de asta.

Da, conectarea s-a facut conform cu numele de "botez" ...Dx. Nu ce scrie pe obiectul EAGLE... cu toate ca si acolo este trecut pe langa numerotarea fizica a pinilor si denumirea lor din datasheet...

Link spre comentariu
Acum 3 ore, DanM a spus:

Mai exact daca activez aceste optiuni, nu mai pot citi corect starea comenzilor PLAY si REC.

Ce vrei sa spui prin "citi corect" ?
Citesti alte valori sau nu le citesti de fiecare data cand se produc ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

nu se mai citesc valorile "true"(+5V) care ar trebui sa-mi apara pe pini cand se apasa butonul respectiv(buton la masa, poarta fet la masa, fet se blocheaza, UD=5V).

pinul este permanent in "false"(0V). Daca scot arduino, restul lantului functioneaza corect.

Editat de DanM
Link spre comentariu

DispozitivControlAdministrare_pcb.thumb.png.2ee25e68cc150f1a97e1a68b37b23eb8.png

Traseele care vin de la pinhead-ul din mijloc pe marginea placii pana la cele 2 mos-fet-uri din dreapta-jos sunt cele care aduc 106Vca la puntile redresoare, masa mosfeteste de fapt minusul puntilor redresoare, restul maselor sunt completate din loc in loc cu fire si jumperi pentru intregirea planului de masa... astfel -sper- ca am reusit sa evit bucle de masa si mai ales amestecul maselor circuitelor de forta si de semnal mic(Ardu...).Celelalte comenzi(FFW, REW, STOP)merg perfect... Doar PLAY face figuri.

A!... Dupa cum se vede in program, am mai avut problema asta(cam acelasi comportament - nu actioneaza/urca digitalRead() in "true" la apasarea butonului) pe D7, D8, D10 pe care le-am mutat la vremea respectiva pe D7->A6, D8->A5 si D10->A4, cu sectionarea traseelor respective intre tranzistoarele de intrare si pinii "D", strapand apoi din drenele tranzistorilor catre pinii "A"

Link spre comentariu

Pe mine ma mira ca totusi merge ceva pe o placa facuta asa.

Traseiele de forta inconjoara toata partea de comanda.

E primul layout pe care-l faci?

MOS-fet-ii ce comanda puntile cu ce sint comandati? Cu PWM? Rezistentele din sursele lor (Q6 si Q7) sint intradevar de 10KΩ. 

Intrarea cu minus de la comparatoare este lasata in aer?

Scuza-ma ca spun asta, dar ...........mai bine nu spun.

Link spre comentariu

Comparatoare(lm331) sunt convertoare frecvență-tensiune. Ele primesc max500Hz de la 2 grupuri led-fotodiodă de sub tamburi. Schema e din datasheet .

Sunt folosite pentru reglarea turației/vitezei de derulare.

Pentru tensiunea în bandă la redare se folosește un al 3-lea grup led-fotorezistență conectat la pinul A0.

Rezistențele din surse sunt de 2,2 ohm/1W...

Traseele de forță nu am avut alta pposibilitate... Comanda e într-adevăr pwm... Dar... Am încercat și o variantă de integrare, cu câte un circuit RCR(1k din ieșirea ardu, 2uF la masă,1k spre poarta mosfet-urilor)...

Acum 3 minute, UDAR a spus:

Cred că e o greșeală la mijloc și e vorba defapt de LM331 nu LM311 . Dacă e așa pinul 3 trebuie legat la masă.

Da, sunt lm331, nu am găsit obiectul eagle și am pus altul... Cu conectare conform datasheet-ului de la lm331...poate ar fi fost mai ok să pun un soclu generic să nu se creeze confuzii... Mea culpa...

Editat de DanM
Link spre comentariu

Pinul 3 trebuie totuși legat la masă . M-am uitat pe cablaj, se pare că e chiar în aer. 

Și încă ceva - pentru funcționare impulsurile la intrare trebuie să aibă fronturi rapide (în principal cel negativ - cred) or fotorezistențele uzuale nu oferă așa ceva. Ai verificat separat (doar FVC-ul)  dacă merge ? 

Poți eventual mări C2 sau - într-o configurație de intrare modificată - posibil să-l elimini complet.

EDIT

Ignoră ultima linie . Am citit mai cu atenție și se pare că nu merge ce am zis eu acolo. Rămâne valabil ce e mai sus.

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Acum 43 minute, DanM a spus:

............

Da, sunt lm331, nu am găsit obiectul eagle și am pus altul... Cu conectare conform datasheet-ului de la lm331...poate ar fi fost mai ok să pun un soclu generic să nu se creeze confuzii... Mea culpa...

In Eagle se poate edita destul de usor numele componentei. Exista buton dedicat pt asta in panelul din stinga, nu trebuie editata libraria.

De ce ai folosit capsula de tranzistori de forta la MOS-urile folosite?

Pune o arhiva cu proiectul eagle (link la ea) sau pe PM. Vreau sa ma uit/joc putin.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări