Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Este periculoasa supra-dimensionarea incarcatorului ?


Tryer

Postări Recomandate

Buna ziua,

 

Neavand experienta practica cu echipamentele, incerc sa-mi dau seama daca un incarcator prea puternic poate fi un pericol pentru baterie.

 

Scenariu fictiv: Panou solar de 500 W si incarcator de 80 A. Inca nu am baterii, dar vreau sa "ma joc" cu sculele, asa ca montez un acumulator Pb micut si ieftin de 20 Ah care, in plus, este si cam descarcat.

Dau drumul la instalatie. Este vara si soarele e sus pe cer. Exista pericolul ca bateria sa fie distrusa de curentul de incarcare initial foarte mare ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    2

  • cimitavita

    2

  • ionut120v

    2

  • Tryer

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu, câtă vreme tensiunea finală de încărcare e setată la valoarea potrivită acumulatorului iar rezistenţa internă a panoulul nu va permite niciodată un curent atât de mare.

Doar că acel încărcător poate asigura un curent mai mare....aş spune că e un avantaj privind fiabilitatea lui.

Link spre comentariu

Bagă 80A într-un acumulator micuț și ieftin de 20A și dacă are ghinionul să fie descărcat, o să-l topești tot. Pe acumulatorii de 20A scrie că se încarcă la 1/10 din capacitatea lor timp de 10 ore. Curentul de încărcare trebuie limitat la 2A.

Link spre comentariu

Adevărul este undeva la mijloc. Adică, în mod cert trebuie limitat curentul de încărcare dar nu neapărat/ nu tot timpul la 0,1C.  Pe acumulatoarele compacte de UPS de pildă  scrie 0,25-0,3C iar pe cele mai mari pentru backup industrial nu scrie de obicei pe el ci in cartea tehnică. 

La niciuna din instalațiile pe care le-am avut în  exploatare și  întreținere  NU era limitat curentul la 0,1C.

 

 

În cazul concret de aici e risc mare să se distrugă acumulatorul fie în mod vizibil fie invizibil dar ireversibil.

 

 

 

Editat de UDAR
Completare
Link spre comentariu

in 99% din cazuri curentul maxim e limitat de panou, iar unu de 500W in nici un caz nu are 80A nici macar in scurtcircuit! 

pune p poza/model cu incarcatorul ala de 80A si una cu eticheta panoului, sau scrie specificatiile acestuia. 

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri.

 

Se pare ca am aflat raspunsul dorit, adica: Da, supradimensionarea incarcatorului poate fi periculoasa pentru baterie, daca incarcatorul nu are o setare de limitare a curentului de incarcare.

 

Cum am mai zis, nu am experienta practica de lucru cu incarcatoarele pentru fotovoltaic. Au toate setarea asta ca standard, sau trebuie sa RTFM inainte de a-l cumpara ?

 

Link spre comentariu

Cel mai corect e să citeşti specificaţiile înainte de a cumpăra ceva.Cu menţiunea că la chinezării ieftine unele specificaţii sunt poveşti.Cum bine a scris @maxim_sedilec prima limitare e făcută chiar de rezistenţa internă a panoului.

Link spre comentariu

încărcătoarele de la panourile solare permit ajustarea curentului de încărcare, în trepte, de la 5 la 80A. De asemenea, permit ajustarea tensiunii la care să pornească încărcarea şi a tensiunii la care să se oprească incărcarea. Unele mai permit şi o egalizare a acumulatorilor după terminarea încărcării, atunci când sunt legaţi mai mulţi în serie, cu un curent de 1A pentru o durată prestabilită.

Trebuie de văzut în manualul încărcătorului dacă face toate astea.

Link spre comentariu

Evident daca nu e putere de la panouri, nu va incarca la curent mare, un incarcator supradimensionat, singur nu poate supraincarca daca n-are de unde, limitarea curentului e utila daca si panourile sunt mai multe decat poate bateria, uneori se practica, pentru consumul live, deoarece bateria destul de scumpa.

 

Plumbul nu se prea preteaza la o astfel de abordare, este mai mult pentru litiu pe care daca o descarci poti astepta cu ea descarcata, pana a doua zi, sau cand vine soarele.

 

in genere incarcatoarele solare sunt flexibile, deorece ele functioneaza si la iluminare redusa, pot functina de obicei de la sub 1% din puterea nominala, supradimensionarea nu constituie o problema.

 

Trebuie insa setate corect in functie de sistemul in cauza, functia de limitare a curentului va fi utilizata in cazul in care sitemul respectiv incarca la cuent mai mare decat suporta bateria.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Un charger MPPT adevarat transfera integral (sau cu un randament de peste 90%) puterea panoului in putere iesire.

Adica panou de 500W conectat la acumulator 12V inseamna curent de incarcare de cca.40A.

Un acumulator de 20Ah il umflii imediat cu 40A curent (initial) de incarcare.

Uite mai jos Ultracell 250Ah incarcate o vara cu 60A.

Editat de rinaldoparaipan
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări