Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare laptop OLED (buget 3000 lei)

Postări Recomandate

Ca putere bruta poate Vega sta mai bine (in jocuri sigur e mai capabila). In plus radeonul ala e integrat nu dedicat.

Intel in schimb are ceva accelerare hardware integrata in placiile video care preiau din stresul de pe CPU.

Daca nu ar fi fost pt editare video as fi recomandat tot AMD.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 68
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Poate nu m-am exprimat prea bine, asa ca o sa incerc inca o data.

In GPU-uri pe langa nucleele de accelerare grafica mai exista si alte circuite aditionale specializate doar pe un anumit procese, inclusiv unele acceleratoare hardware specializate doar pentru codecuri video. Intel au acceleratoare hardware pentru mai multe formate video decat amd sau nvidia, iar asta ajuta foarte mult in previzualizare.

Partea buna e ca la editare foto/video cel mai mult conteaza procesorul si RAM-ul. Stiu ca e contraintuitiv dar nucleele grafice nu fac mare lucru in randarea video.

Link spre comentariu

Acum 3 ore, stryx a spus:

In GPU-uri pe langa nucleele de accelerare grafica mai exista si alte circuite aditionale specializate doar pe un anumit procese, inclusiv unele acceleratoare hardware specializate doar pentru codecuri video. Intel au acceleratoare hardware pentru mai multe formate video decat amd sau nvidia, iar asta ajuta foarte mult in previzualizare.

In alta gama de pret este posibil, dar aici nu cred. Pentru exemplificare test

Link spre comentariu

Cel mai bun sfat pe care-l pot da eu este sa nu se cumpere laptopuri pt procesare intensa ci desktopuri. Laptopurile nu au racire suficienta ca sa se poata desfasura in deplinatatea performantelor un procesor serios. 

Laptopurile sint pt task-uri usoare cu boost-uri scurte de performanta nu pt lucru in full power tip indelungat.

Legat de AMD vs Intel eu sint pt Intel.

Link spre comentariu

Ieri nu am apucat sa ma uit prea bine pe specificatile laptop-ului deoarece eram la munca si nu am avut prea mult timp (pauze scurte), dar acum mi-au atras atentia cateva lucruri:

1- are doar un slot pentru ram, de accea upgrade-ul la capacitate mai mare o sa fie mai scump iar dual-channel este imposibil

2- asta e laptop pentru office sau multimedia, poate ar face fata si la ceva CAD-uri cu cerinte mici. Sistemul de racire nu-i permite nimic mai serios decat o prelucrare foto ocazionala

Daca in general laptop-ul o sa fie folosit pentru multimedia si editarea video doar ocazional cred ca poate suporta cate o tortura doua din cand in cand. La ce specs are orcum nu e facut sa fie folosit mai mult de 5ani.

Acum 9 ore, bogdan546 a spus:

In alta gama de pret este posibil, dar aici nu cred. Pentru exemplificare test

Vezi ca in link e vorba de procesoare de ultima generatie care joaca in alta liga fata de zen2 vs intel generatia 12. Poate nu am vazut bine dar la 3000ron oled se folosesc zen2 si intel gen11. Deci nici link-ul tau nu e valabil dpdv al pretului....

Eu vorbeam de accelerare hardware dedicata codec-urilor, tehnologie suportata si de gen 11:

https://img.movavi.com/online-help/videoconverter/20/intel_hardware_acceleration.htm#

In fine ma retrag din conversatie

Link spre comentariu
Acum 6 ore, stryx a spus:

Daca in general laptop-ul o sa fie folosit pentru multimedia si editarea video doar ocazional cred ca poate suporta cate o tortura doua din cand in cand.

Nu inteleg de ce afirmi asta... Eu, cu i5-ul meu (gen. 8) fac tot ce vreau. Fac upscale la seriale din DVD in HD cu inteligenta artificiala. M-am apucat sa restaurez Star Trek Voyager ! Imi ia o zi (24 ore) la episod ! Si nu are nici pe dracu... De ce n-ar merge ? Nu mi s-a supraincalzit niciodata.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, user72514 a spus:

Nu inteleg de ce afirmi asta..

Arunca o privire la ce racire are. Pana acum nu am vazut coolere cu asemenea constructie (un singur heatpipe lung in combinatie cu radiator minuscul).

Nu mi s-a supraincalzit niciodata.

Care este temperatura maxima suportata de CPU si la cat sta in full load?

Si nu are nici pe dracu.

Poate nu are, nu stiu ce stres termic are laptop-ul, dar pot ceda lipituriile dintre CPU si placa de baza de la fluctuatiile mari de temperatura. Asta e un defect comun la placile video si laptopuri.

Eu, cu i5-ul meu

La intel (cel putin pe generatiile mai vechi) frecventa in boost era limitata de puterea disponibila, temperatura si timp (avea durata limitata de timp), la amd esti limitat doar de temperatura si puterea electrica pe care o poate da placa de baza, cu o racire supradimensionata in full load nu scade sub frecventa de boost nici dupa 12h (atat am avut rabdare cu testul).

Am avut si laptop gaming cu i7 gen7 si ajungea la 100*C extrem de repede, de rulat rula fara probleme.

Link spre comentariu

Daca procesoarele de laptopuri sint asa de puternice dece se mai fabrica atunci o gama asa de larga de procesoare pt desktopuri si dece aceste procesoare pt desktopuri nu sint racite cu radiatoare microscopice ca la laptopuri?

Dece cind ii dau de lucru serios se duc ambele ventilatoare de pe coolerul de procesor cu 8 heatpipe-uri (nu unul singur ca la laptop) in turatie maxima? Procesor generatie noua nu de acum 4-5 ani sau mai mult si sta in maximum load in sub 60-65 grade dupa 30min full load.

Caz concret:

Vechiul desktop era un core2duo pe 775. Laptopul era un I5 serie enterprise (peste 50mil in magazin cind aparuse). Ambele cu aceeasi cantitate de RAM, acelasi sistem de operare instalat din acelasi kit (Win 7) pe SSD la ambele. Desktopul in batea la fundulet pe laptop la orice i-am dat de lucru.

Link spre comentariu

Sunt de aceiaşi părere ca Sesebe,adică un sistem desktop e mai puternic dacă se vrea grafică pretenţioasă.

Ca fapt divers am cunoscut un profesionist în Bucureşti care la grafică şi foto abandonase Windowsul şi trecuse pe Mac.Susţinea că ar fi net superior...Aşa să fie?

Link spre comentariu
Acum 16 ore, user72514 a spus:

Nu inteleg de ce afirmi asta... Eu, cu i5-ul meu (gen. 8) fac tot ce vreau. Fac upscale la seriale din DVD in HD cu inteligenta artificiala. M-am apucat sa restaurez Star Trek Voyager ! Imi ia o zi (24 ore) la episod ! Si nu are nici pe dracu... De ce n-ar merge ? Nu mi s-a supraincalzit niciodata

Eu asa alege asta sau asta chiar daca este un pic mai mult decat bugetul alocat. In testul prezentat de mine pe pagina anterioara amd-ul are un mic avans in prelucrare video, dar nu chiar asa de semnificativ . I5-ul tau era si varinata cu terminatia U.Si asa cum a mai spus, dar nimeni nu remarca aceste procesoare sunt de toata jena . Asa ca, daca doresti un laptop alege procesoarele cu terminatia H

Link spre comentariu
Acum 17 ore, stryx a spus:

Pana acum nu am vazut coolere cu asemenea constructie (un singur heatpipe lung in combinatie cu radiator minuscul).

I-mi cer scuze dar acum am vazut ca nu a ajuns toata fraza :26, cred ca am sters din greseala mai mult decat am vrut. Ideea era ca nu am vazut coolere cu asemenea constructie care sa sa raceasca bine procesoarele in full load. Mi-am bagat nasul in multe laptop-uri, mini pc-uri si all-in-one-uri cu asemenea coolere, dar toate aveau probleme mari cu disipatia si intrau in limitare termica (thermal throttling) cu temperaturile in aplicatii putin mai grele.

Acum 10 ore, sesebe a spus:

Daca procesoarele de laptopuri sint asa de puternice dece se mai fabrica atunci o gama asa de larga de procesoare pt desktopuri

Pentru ca procesoarele mobile actuale chiar daca sunt mult mai puternice in comparatie decat cele desktop de acu' 20

de ani totusi nu sunt la fel de puternice ca colegele desktop din ziele nastre (acceasi generatie). Banuiesc ca termenul "puternice" e folosit in mod comparativ... deci comparam procesoare din acceasi generatie sau din generatii diferite, iar daca sunt din generatii diferite cat de mare sa fie diferenta intre generatii?

dece aceste procesoare pt desktopuri nu sint racite cu radiatoare microscopice ca la laptopuri?

Deoarece intr-un desktop indiferent de dimensiuniile carcasei tot e loc pentru un radiator mai mare. Se pot folosi cu ceva modificari si radiatoare de laptop in desktop-uri, dar procesorul o sa intre foarte repede in thermal throttling.

Cum foarte bine atrage atentia @bogdan546 procesoarele mobile dar si cele desktop sunt facute si ele pe mai multe nivele de putere de calcul (si implicit si de consum), asa ca este nevoie de o racire adecvata fiecarei clase si mod de utilizare.

Trebuie tinut cont ca asa cum la desktop-uri sunt coolere pe mai multe nivele de cost si performanta la fel sunt si pe laptop-uri. Diferenta e ca la desktop poti schimba un cooler slab cu unui mai capabil orcand doresti sau ai nevoie, in schimb la un laptop ramai blocat cu ce ai cumparat de la bun inceput (exista cateva exceptii dar alea intra in alta liga)

Dece cind ii dau de lucru serios se duc ambele ventilatoare de pe coolerul de procesor cu 8 heatpipe-uri (nu unul singur ca la laptop) in turatie maxima?

sta in maximum load in sub 60-65 grade dupa 30min full load.

Pentru ca aveti in bios/uefi o setare mai agresiva pentru controlul ventilatoarelor in fuctie de temperatura.

Daca doriti ca ventilatoarele sa lucreze mai lejer puteti modifica setariile din bios care se ocupa cu controlul ventilatoarelor in functie cu temperatura. La anumite placi de baza se pot seta ventilatoarele individual in functie de diversi senzori (cei din CPU, GPU, chipset, vrm, etc). Banuiesc ca v-a dati seama ca in general temperaturiile sunt invers proportionale cu turatia ventilatoarelor.

Vechiul desktop era un core2duo pe 775. Laptopul era un I5 serie enterprise

Diferenta in puterea de calcul dintre desktop-uri si laptop-uri a scazut enorm la ultimele 2-3generatii. Inca este o prapastie mare intre ele, dar nu mai e la nivelul Marelui Canion. Orcum comparatia inca este valabila/corecta chiar daca nu mai e la zi cu avansul tehnologic.

Ambele cu aceeasi cantitate de RAM

In generalpe langa capacitate performanta RAM-ului mai este data si de configutata in dual channel, viteza de lucru, latenta si chiar daca este dual sided sau single sided (daca are cip-uri de memorie doar pe o parte sau pe ambele).

acelasi sistem de operare instalat din acelasi kit (Win 7)

Viteza unui PC (vorbesc doar de influienta software-ului "ignorand" hardware-ul) pe langa versiunea OS-ulu mai este afectata si de drivere, programele instalate si setariile de optimizare specifice modului de utilizare a sistemului.

SSD la ambele.

Daca SSD-uriile sunt din acceasi calasa de performanta diferentele sunt imposibil de "vazut cu ochiul liber", toar in teste sintetice pot aparea diferente. Totusi daca unul este de buget mic (sata, viteza mica, multi-layer, fara buffer RAM, etc) iar al doilea din gama de sus cu toate bunatatiile date de cele mai noi tehnologii e posibil sa apara diferente in anumite programe.

Vechiul desktop era un core2duo pe 775. Laptopul era un I5 serie enterprise

Desktopul in batea la fundulet pe laptop la orice i-am dat de lucru.

Este normal, un laptop e facut sa fie portabil nu puternic. In plus procesoarele noi pe langa nuclele "normale" mai au si alte circuite care ajuta la viteza de lucru (hyperthreading, managementul datelor, acceleratoare hardware, etc)

Daca doriti ceva puternic in forma unui laptop (pentru portabilitate) incercati un "workstation" din categoria "desktop replacement", eventual cu componente desktop in interior. Totusi tin sa atrag atentia ca un asemenea (hai sa-i zicem) laptop este extrem, de scump, greu si fierbinte.

PS: @BRANCA pe video mac-ul da orcand clasa masiniilor cu Win (din generatii apropiate), asta deoarece implementarea software e mult mai bine pusa la punct. Pana la urma au doar cateva zeci de configuratii pe care trebuie sa aibe soft-uriile stabile vs "infinitele" configuratii posibile la sistemele Win/linux. Pe foto nu stiu cum sta mac-ul dar e foarte posibil ca profesionist-ul sa aibe dreptate.

Editat de stryx
Link spre comentariu

@stryx, nu ți-e îți erau adresate întrebările. Eu știu foarte bine ce și dece se intimpla, întrebările erau pt inițiatorul topicului.

Stiu foarte bine ce înseamnă laptop de lucru "workstation" configurat pt aplicații CAD și care costa cit o mașină noua, au colegii ce fac CAD la servici, dar desktop-urile (CAD) cu 2 generații mai vechi sint muuuult mai rapide. 

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări