Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Priza împământare

spik

Postări Recomandate

• Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spik

6

• BRANCA

4

• doru3160

3

• validae

2

Top autori în acest subiect

La 11.10.2022 la 13:11, spik a spus:

Pe un alt forum, @Ion Bumbu, a spus ca nu este mai bun inoxul motivand rezistivitatea.

Am lucrat in trecut balustrade din inox...

Inca mai am bucati de teava inox de 40 mm diametru, 1,5 mm in carne si cca 1500 mm lungime.

Rezistivitatea (electrica a meterialului, banuiesc) nu afecteaza calitatea impamintarii, fiind mult mai mica cea a metalului decit cea a solului (tratat preferabil).

Conteaza rezistenta chimica impotriva coroziunii, unde clar, inoxul cistiga detasat.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

In general se folosesc tije de impamantare  galvanizate pentru ca platbanda de legatura este din fier galvanizat ! Se folosesc tije care in sectiune sunt in forma de cruce de lungime cat mai mare si se ingroapa cu capatul de sus si platbanda la 0.5 m de suprafata solului. Intre electrozi trebuie sa fie o distanta de minim lungimea tijei.Eu am folosit o teava de 4" de apa galvanizata de 4 m pe care mi-a bagat-o in pamant un amic care are excavator ! NU VA JUCATI CU IMPAMANTARILE

Grounding and Bonding for the Radio Amateur: Good Practices for Electrical Safety, Lightning Protection, and RF Management | H. Ward Silver | download (b-ok.xyz)

Editat de grosu99
Link spre comentariu
Acum 10 ore, Sharky a spus:

Sau era aluminiu care nu coclește dar e mai scump.

Până la urmă și fierul ruginește.

Și mai e o fază prețul.

Fier îți permiți să pui gros.

Pfui, aluminiul se oxideaza f tare in mediu umed!

Link spre comentariu

În urmâ cu ani buni mi-a relatat un ins că la împământarea unui obiectiv industrial s-au îngropat peste 10 tone de cupru.Nu ştiu cât de reală este relatarea...

A avut cineva tangenţă cu împământări industriale?Chiar sunt curios dacă se foloseşte masiv cupru.

Link spre comentariu
Acum 46 minute, BRANCA a spus:

În urmâ cu ani buni mi-a relatat un ins că la împământarea unui obiectiv industrial s-au îngropat peste 10 tone de cupru.Nu ştiu cât de reală este relatarea...

A avut cineva tangenţă cu împământări industriale?Chiar sunt curios dacă se foloseşte masiv cupru.

La toate construcțiile pe unde am ajuns sa lucrez (hale industriale, blocuri de locuințe) alimentate doar de pe joasa tensiune se folosesc țăruși clasici galvanizati, platbanda galvanizată. 

Condiție obligatorie, valoarea prizelor de pământ sa fie cât mai mică, sub un ohm. 

Știu ca în normativ se admite ca priza de pământ de protecție sa fie mai mica de patru ohmi, iar cele pentru paratrăsnet sa fie sub un ohm. 

În ultimul an am măsurat peste 1000 de instalații de legare la pământ, cu aparatura verificata metrologic. 

Editat de yo2mhj
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări