norad Postat Octombrie 12, 2022 Partajează Postat Octombrie 12, 2022 Se pot folosi si tije de inox de 10mm diametru (cca. 1.5 m lungime), sau e musai ceva mai gros? Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Octombrie 12, 2022 Partajează Postat Octombrie 12, 2022 (editat) La 11.10.2022 la 13:11, spik a spus: Pe un alt forum, @Ion Bumbu, a spus ca nu este mai bun inoxul motivand rezistivitatea. Am lucrat in trecut balustrade din inox... Inca mai am bucati de teava inox de 40 mm diametru, 1,5 mm in carne si cca 1500 mm lungime. Rezistivitatea (electrica a meterialului, banuiesc) nu afecteaza calitatea impamintarii, fiind mult mai mica cea a metalului decit cea a solului (tratat preferabil). Conteaza rezistenta chimica impotriva coroziunii, unde clar, inoxul cistiga detasat. Editat Octombrie 12, 2022 de DjLeco2021 Link spre comentariu
modoran Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 Daca era importanta rezistivitatea nu vedeai tarusi si platbanda de fier, ci de cupru, dar acesta oxideaza sau cocleste. Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 Sau era aluminiu care nu coclește dar e mai scump. Până la urmă și fierul ruginește. Și mai e o fază prețul. Fier îți permiți să pui gros. Link spre comentariu
grosu99 Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 (editat) In general se folosesc tije de impamantare galvanizate pentru ca platbanda de legatura este din fier galvanizat ! Se folosesc tije care in sectiune sunt in forma de cruce de lungime cat mai mare si se ingroapa cu capatul de sus si platbanda la 0.5 m de suprafata solului. Intre electrozi trebuie sa fie o distanta de minim lungimea tijei.Eu am folosit o teava de 4" de apa galvanizata de 4 m pe care mi-a bagat-o in pamant un amic care are excavator ! NU VA JUCATI CU IMPAMANTARILE Grounding and Bonding for the Radio Amateur: Good Practices for Electrical Safety, Lightning Protection, and RF Management | H. Ward Silver | download (b-ok.xyz) Editat Octombrie 13, 2022 de grosu99 Link spre comentariu
spik Postat Octombrie 13, 2022 Autor Partajează Postat Octombrie 13, 2022 Acum 10 ore, Sharky a spus: Sau era aluminiu care nu coclește dar e mai scump. Până la urmă și fierul ruginește. Și mai e o fază prețul. Fier îți permiți să pui gros. Pfui, aluminiul se oxideaza f tare in mediu umed! Link spre comentariu
BRANCA Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 În urmâ cu ani buni mi-a relatat un ins că la împământarea unui obiectiv industrial s-au îngropat peste 10 tone de cupru.Nu ştiu cât de reală este relatarea... A avut cineva tangenţă cu împământări industriale?Chiar sunt curios dacă se foloseşte masiv cupru. Link spre comentariu
arheopterix Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 https://ewh.ieee.org/r6/san_francisco/ias/archive/pdf/2010ShortCourse/Overview_of_Grounding_for_Industrial_and_Commercial_Power_Systems_Schuerger_HP_Mar_2010.pdf Link spre comentariu
yo2mhj Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 (editat) Acum 46 minute, BRANCA a spus: În urmâ cu ani buni mi-a relatat un ins că la împământarea unui obiectiv industrial s-au îngropat peste 10 tone de cupru.Nu ştiu cât de reală este relatarea... A avut cineva tangenţă cu împământări industriale?Chiar sunt curios dacă se foloseşte masiv cupru. La toate construcțiile pe unde am ajuns sa lucrez (hale industriale, blocuri de locuințe) alimentate doar de pe joasa tensiune se folosesc țăruși clasici galvanizati, platbanda galvanizată. Condiție obligatorie, valoarea prizelor de pământ sa fie cât mai mică, sub un ohm. Știu ca în normativ se admite ca priza de pământ de protecție sa fie mai mica de patru ohmi, iar cele pentru paratrăsnet sa fie sub un ohm. În ultimul an am măsurat peste 1000 de instalații de legare la pământ, cu aparatura verificata metrologic. Editat Octombrie 13, 2022 de yo2mhj Link spre comentariu
arheopterix Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 44 minutes ago, BRANCA said: ... Chiar sunt curios dacă se foloseşte masiv cupru. Asta (/Cu) este soluție de ”lux” https://theconstructor.org/practical-guide/install-electrical-earthing-system-building/554535/ Utilizarea oțelului galvanizat pretinde supradimensionări. Link spre comentariu
BRANCA Postat Octombrie 13, 2022 Partajează Postat Octombrie 13, 2022 Împâmântarea la care făceam referire ar fi fost făcută la Combinatul de Apă Grea Severin... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum