Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

senzor IR

adynis

Postări Recomandate

Ma interesa sa fac un senzor care sa reactioneze atunci cand ma apropii de el la mai putin de 30cm cam la fel cum sunt cele de la uscatoarele din toalete, de exemplu. Am laut un microcontroler mic, un led emitator IR si o dioda receptoare IR, le-am pus in comparatorul integrat in uC ... si am facut montajul ... Rezultatele:- Am becuri "economice" cu lumina alba in camera; "calibrasem" rezistentele si valorile pentru camera mea si mergea acceptabil ... Dus la bec cu lumina incadescenta era total altfel ... ; Am mai modificat valorile pentru bec-ul incandescent, astfel incat sa-mi mearga si la lumina respectiva ... dar cand a venit ziua afara, se aprindea cam din senin .. am mai schibmat valorile ... l-am lasat o zi, seara bateria era descarcata .. :-|Ps. rezistenta R3. am modificat-o intre 10K si 10M tot cautand valori care sa mearga in conditii mai largi de lumina: becurile mele albe care se pare ca nu emit DELOC IR, becurile cu incandescenta, si lumina zilei la soare sau doar intr-o zi innorata si la umbraIntrebare: Cum se face ca senzorii din uscatoarele alea merg asa bine ? ... Cum pot face si eu la fel?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

4

• adynis

4

• MifTy

1

• vio2007

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

salut

problema este in felul urmator: tu nu ai facut un lucru foarte important: modulatia.

ce inseamna asta: ledul emitator nu emite continuu, ci emite pulsat cu o anumita frecventa(sunt cateva standard, de exemplu 36KHz).

apoi la receptor, filtrezi toate frecventele mai putin cea pe care ai emis, adica lasi sa treaca doar cea de 36KHz sa zicem. in felul asta nu te mai incurca nici lumina ambientala, nici lumina de la neoane(care pulseaza pe 100Hz).

poti face toata chestia asta mai simplu, folosind doar un oscilator pentru ledul emitator, si unul special detector, de exemplu TSOP1736 face exact ceea ce am zis eu mai sus, raspunde doar la frecventa respectiva.

despre receptor, vezi aici: http://www.vishay.com/docs/82030/82030.pdf

sensibilitatea o poti regla in functie de nivelul curentului prin ledul emitator...

Link spre comentariu

salutproblema este in felul urmator: tu nu ai facut un lucru foarte important: modulatia.ce inseamna asta: ledul emitator nu emite continuu, ci emite pulsat cu o anumita frecventa(sunt cateva standard, de exemplu 36KHz).apoi la receptor, filtrezi toate frecventele mai putin cea pe care ai emis, adica lasi sa treaca doar cea de 36KHz sa zicem. in felul asta nu te mai incurca nici lumina ambientala, nici lumina de la neoane(care pulseaza pe 100Hz). poti face toata chestia asta mai simplu, folosind doar un oscilator pentru ledul emitator, si unul special detector, de exemplu TSOP1736 face exact ceea ce am zis eu mai sus, raspunde doar la frecventa respectiva. despre receptor, vezi aici: http://www.vishay.com/docs/82030/82030.pdfsensibilitatea o poti regla in functie de nivelul curentului prin ledul emitator...

Hmm... am inteles !! Deci daca pun un TSOP si din uC dau un semnal cu o frecventa de 36Khz atunci crezi ca va merge treaba .. in mod serios ? :P (Adica sa nu reactioneze aiurea, si mai important, sa reactioneze cand trebuie ! )Ai idee in conditiile astea cam la ce distanta maxima in conditii de reactie corecta s-ar ptuea face dispozitivul sa functioneze?Mersi frumos !
Link spre comentariu

tsop-urile alea sunt fabricate în special pentru telecomenzi, deci îţi faci idee cam care ar fi distanţa maximă.dacă mai adaugi şi filtre optice (nişte sticle care să lase să treacă doar banda IR prin ele), mai poţi mări puţin distanţa de lucru (găseşti aşa ceva în televizoare, sticlele alea de care ziceam :P )

Link spre comentariu

nu e neaparat nevoie de filtru... TSOP-ul e facut dintrun plastic care lasa sa treaca doar IR.Eu am mai avut o singura problema cu un astfel de senzor: Becurile economice: Cand aprind becul, 1-2 secunde imi declanseaza senzorul, probabil frecventa becului e aproade de 36KHz. pot sa iti spun ca problema a aparut doar la un singur tip de bec... un Philips. Distanta la care se va declansa senzorul depinde cat de puternic emiti(deci asta se poate modifica jucandu-te cu curentul prin ledul emitator) dar depinde si cat de mult reflecta obiectul respectiv IR. Din cauza ultimului motiv nu poti controla foarte precis raza. Dar poti ajunge la o distanta satisfacatoare.Apropo, cu o telecomanda cu 2 leduri emitatoare si un TSOP1736 am reusit o comunicatie pe vreo 20 de metri...Bafta

Link spre comentariu

ohoo 20m :)Eu vreau sa fac pentru cutia postala, in usha careia am niste gaurele prin care te uiti normal cu ochiul sa vezi daca ai primit scrisoare; Pana acum aveam un butonash pe care trebuia sa apesi si se aprindea un led inauntru, dar am vrut ca atunci cand te apropii cu fatza la mai putin de .. ~20 cm de ushitza, automat sa se aprinda lumina inauntru. Ideea e ca mi-ar face tare multa palcere sa stiu ca se aprinde cand ajungi acolo si nu trebuie sa te plimbi cu obrajii prin fata senzorului pana sa reactioneze si in acelasi timp sa nu se aprinda aiurea cand iese cineva din lift la 4 m departare :) Oricum, mersi de explicatii, chiar astept acum sa prind momentul sa fac teste :pPS. eu in camera am tot becuri philips dar cu lumina alb-rece si din observatiile mele, par sa nu emita deloc IR .. cel putin fata de lumina zilei sau fata de un bec incandescent, diferenta este de-a dreptul urasa in tensiunea masurata pe rezistenta ledului ir receptor ...

Link spre comentariu

eu am avut din ala alb cald. ma gandesc ca senzorul are si un raspuns slab la respectiva lumina, dar dupa cum spuneam, efectul apare doar 1-2 secunde imdiat dupa ce am aprins becul, nu tot timpul. deci nu cred ca va prezenta probleme pt aplicatia ta.apropo, poti sa nici nu mai folosesti un controller, trebuie doar un mic oscilator, eventual cu o poarta logica sau ceva...eu am vrut sa fac ceea ce ai vrut si tu, doar ca sa fie totul automat. adica un circuit care la un anumit interval verifica daca e ceva in cutia postala. eu am vrut sa folosesc un laser si niste mici oglinzi care ar fi fost intrerupt de o eventuala scrisoare sau ceva.... cutia postala era din aceea mai maire decat un A4, pus in picioare. totul urma sa fie alimentat de la 3V din baterie, si sa palpaie un led din cand in cand daca e plina cutia...

Link spre comentariu

Schema cu senzor de proximitate este in revista Conexclub 2/2005 si foloseste cd 4017 ,cd 4098 (sau MMC-uri) si lm339. ( Automat pentru uscat mainile , pag 44-45)

Link spre comentariu

da, m-am gandit prima oara sa fac cu 555 ... dar deh ... m-am gandit sa nu pun emitzatorul sa trimtia semnale in continuu, ci doar o data la 1 secunda sau asa ceva ... dupaia am vrut sa fac ledul sa stea aprins automat x secunde ... ceea ce implica sa pun 2 555-uri :-? ... momentan am uC-ul DIP cu 8 pini si e foarte simpatic ... numai sa-mi mearga situatia. Pacat ca nu am conexclub :(

Link spre comentariu

imi aduc aminte schema....stiu ca a avut si un concurs conexul pe tema asta...din ce tin eu minte se folosea un receptor normal(adica cum ai tu) si cu amplificator si trece banda...ai putea sa folosesti porti logice, de ex CD4093 are 4 porti NAND din care poti face 1 oscilator, si un temporizator... si mai raman inca 2 porti libere...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări