Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Licență ANCOM pentru stații radio portabile Baofeng BF-888S, programate in 16 canale PMR?

mihai 7

Postări Recomandate

Bună ziua! Doresc să achiziționez un set de stații rdio portabile Baofeng BF-888S, programate in 16 canale PMR. Aș vrea să stiu dacă aceste stații pot funcționa liber sau au nevoie de licență (producătorul spune că pot emite liber, dar am citit undeva că, dacă au antene detașabile, (și acestea au) ar avea nevoie de licență ANCOM ).  Producătorul precizează că  gama de frecvente a stațiilor este: 400-469.995MHz

Vă mulțumesc!

Editat de mihai 7
Completare
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• grosu99

3

• mihai 7

2

• yo7lhe

1

• Gabriel_S

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Ori este prevedere redundanta, ori poate ca sa poata fi detectate si interceptate usor la nevoie, adica obliga sa folosesti antena incorporata (care nu-i directiva) si sa nu folosesti cumva vreo antena externa directiva cu lob ingust si astfel greu de detectat altfel decat din directia lobului... practic ca sa nu poti "ascunde" comunicatia...

Link spre comentariu
Acum 34 minute, grosu99 a spus:

Nu sta nici dracu ....

Am scris mai sus ca "poate"....

Iar un alt "poate" este relativ la imposibilitatea conectarii si utilizarii unui QRO atunci cand antena este incorporata...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, grosu99 a spus:

Nu sta nici dracu ....

Daca cineva ar masura si chiar ar fi interesat sa ia masuri in domeniul respectarii normelor in RF, majoritatea chinezariilor numite si "routere wifi" ar trebui scoase din priza definitiv.
Dar in acel moment se afecteaza interesele multor firme de prin Romania.
Asa ANCOM se ocupa de masurarea puterii la walkie talkie ca sa-si justifice si acel departament existenta.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Acum vreo 20 de ani am luat de la Dr Braun din Bucuresti un Dragon SY550 .L-am luat cu autorizatia de RA in mana. Baofeng-urile astea si chinezariile in general se vand ,aduse fiind in  China sau mai stiu eu de unde la liber. Normal poti seta puterea la 100mW si sa lucrezi asa. Dar....

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Liviu.Mihaiu a spus:

De ce oare a mai fost nevoie ca in reglementare sa se faca referire la tipul antenei din moment ce se specifica puterea maxima radiata permisa 

Pentru ca puterea efectiv radiata depinde direct de eficienta antenei. Acelasi transmitator, in functie de antena folosita, va genera puteri efectiv radiate diferite.

Standardul PMR a dorit sa ofere oricui posibilitatea de a comunica oriunde la 2-3 km gtatuit, fara a risipi spectrul de frecvente.

Cui nu ii ajunge ar trebui sa isi ia licenta de radioamator sau de radiofonist(inchiriind frecvente proprii cu alte limite de putere care sa ii satisfaca nevoile). In acest ultim caz exista o planificare pentru ca, pe teritoriu, diversii utilizatori sa nu se interfereze.

In primul caz se bazeaza pe bunul simt si educatia operatorilor.

Cu PMR, daca esti pe munte si vrei sa comunici cu cei de la cortul din vale, o sa auzi  pe toate canalele  dirijarea traficului, a utilajelor sau alte stiri inutile de la zeci de km. Pentru ca unii folosesc  10 W si varii antene.

Nu mai e loc si pentru tine sa schimbi o vorba, desi initial asta a fost intentia.

Si pe urma injuram tare cand autoritatea, neputand stapani fenomenul, ca deobicei, interzice pentru toti cate ceva

Link spre comentariu
Acum 27 minute, yo7lhe a spus:

Pentru ca puterea efectiv radiata depinde direct de eficienta antenei. Acelasi transmitator, in functie de antena folosita, va genera puteri efectiv radiate diferite.

Tocmai asta era intrebarea mea.
Din moment ce reglementarea face referire la putrea efectiv radiata (p.e.r) , este clar ca se refera la posibilitatile antenei de a radia. Inclusa fiind "eficienta" ei. 
Adica, daca "tranzitorul final" poate sa scoata 2W, eu trebuie sa dezacordez antena ca sa emita doar cu 500mW. Ca sa respect legea.
Daca se spune ca p.e.r este de maxim 500mW, ce rost mai are sa-mi impui felul antenei ?
(poate doar in ideea lui @Traian B, sa nu duc cei 500mW intr-o singura directie)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Până la urmă am comandat un set de stații radio portabile PNI PMR R40 PRO, putere emisie 0.5 W, emitând în banda de  446Mhz. Așadar, se încadrează în limitele legale. Mulțumesc  tuturor pentru lămuriri!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări