mihai 7 Postat Octombrie 6, 2022 Partajează Postat Octombrie 6, 2022 (editat) Bună ziua! Doresc să achiziționez un set de stații rdio portabile Baofeng BF-888S, programate in 16 canale PMR. Aș vrea să stiu dacă aceste stații pot funcționa liber sau au nevoie de licență (producătorul spune că pot emite liber, dar am citit undeva că, dacă au antene detașabile, (și acestea au) ar avea nevoie de licență ANCOM ). Producătorul precizează că gama de frecvente a stațiilor este: 400-469.995MHz Vă mulțumesc! Editat Octombrie 6, 2022 de mihai 7 Completare Link spre comentariu
Gabriel_S Postat Octombrie 6, 2022 Partajează Postat Octombrie 6, 2022 (editat) Teoretic: "Max. 500 mW putere efectiv radiată (p.e.r.) Echipamentul trebuie să utilizeze numai antena integrată" Practic, aproape toti folosesc Baofenguri in PMR RO_IR15_PMR446_RED_V3_ro.pdf Editat Octombrie 6, 2022 de Gabriel_S Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 6, 2022 Partajează Postat Octombrie 6, 2022 De ce oare a mai fost nevoie ca in reglementare sa se faca referire la tipul antenei din moment ce se specifica puterea maxima radiata permisa ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 6, 2022 Partajează Postat Octombrie 6, 2022 Ori este prevedere redundanta, ori poate ca sa poata fi detectate si interceptate usor la nevoie, adica obliga sa folosesti antena incorporata (care nu-i directiva) si sa nu folosesti cumva vreo antena externa directiva cu lob ingust si astfel greu de detectat altfel decat din directia lobului... practic ca sa nu poti "ascunde" comunicatia... Link spre comentariu
grosu99 Postat Octombrie 6, 2022 Partajează Postat Octombrie 6, 2022 Nu sta nici dracu .... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 6, 2022 Partajează Postat Octombrie 6, 2022 Acum 34 minute, grosu99 a spus: Nu sta nici dracu .... Am scris mai sus ca "poate".... Iar un alt "poate" este relativ la imposibilitatea conectarii si utilizarii unui QRO atunci cand antena este incorporata... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 6, 2022 Partajează Postat Octombrie 6, 2022 (editat) Acum 2 ore, grosu99 a spus: Nu sta nici dracu .... Daca cineva ar masura si chiar ar fi interesat sa ia masuri in domeniul respectarii normelor in RF, majoritatea chinezariilor numite si "routere wifi" ar trebui scoase din priza definitiv. Dar in acel moment se afecteaza interesele multor firme de prin Romania. Asa ANCOM se ocupa de masurarea puterii la walkie talkie ca sa-si justifice si acel departament existenta. Editat Octombrie 6, 2022 de Vizitator Link spre comentariu
grosu99 Postat Octombrie 6, 2022 Partajează Postat Octombrie 6, 2022 Acum vreo 20 de ani am luat de la Dr Braun din Bucuresti un Dragon SY550 .L-am luat cu autorizatia de RA in mana. Baofeng-urile astea si chinezariile in general se vand ,aduse fiind in China sau mai stiu eu de unde la liber. Normal poti seta puterea la 100mW si sa lucrezi asa. Dar.... Link spre comentariu
yo7lhe Postat Octombrie 6, 2022 Partajează Postat Octombrie 6, 2022 Acum 4 ore, Liviu.Mihaiu a spus: De ce oare a mai fost nevoie ca in reglementare sa se faca referire la tipul antenei din moment ce se specifica puterea maxima radiata permisa Pentru ca puterea efectiv radiata depinde direct de eficienta antenei. Acelasi transmitator, in functie de antena folosita, va genera puteri efectiv radiate diferite. Standardul PMR a dorit sa ofere oricui posibilitatea de a comunica oriunde la 2-3 km gtatuit, fara a risipi spectrul de frecvente. Cui nu ii ajunge ar trebui sa isi ia licenta de radioamator sau de radiofonist(inchiriind frecvente proprii cu alte limite de putere care sa ii satisfaca nevoile). In acest ultim caz exista o planificare pentru ca, pe teritoriu, diversii utilizatori sa nu se interfereze. In primul caz se bazeaza pe bunul simt si educatia operatorilor. Cu PMR, daca esti pe munte si vrei sa comunici cu cei de la cortul din vale, o sa auzi pe toate canalele dirijarea traficului, a utilajelor sau alte stiri inutile de la zeci de km. Pentru ca unii folosesc 10 W si varii antene. Nu mai e loc si pentru tine sa schimbi o vorba, desi initial asta a fost intentia. Si pe urma injuram tare cand autoritatea, neputand stapani fenomenul, ca deobicei, interzice pentru toti cate ceva Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 6, 2022 Partajează Postat Octombrie 6, 2022 (editat) Acum 27 minute, yo7lhe a spus: Pentru ca puterea efectiv radiata depinde direct de eficienta antenei. Acelasi transmitator, in functie de antena folosita, va genera puteri efectiv radiate diferite. Tocmai asta era intrebarea mea. Din moment ce reglementarea face referire la putrea efectiv radiata (p.e.r) , este clar ca se refera la posibilitatile antenei de a radia. Inclusa fiind "eficienta" ei. Adica, daca "tranzitorul final" poate sa scoata 2W, eu trebuie sa dezacordez antena ca sa emita doar cu 500mW. Ca sa respect legea. Daca se spune ca p.e.r este de maxim 500mW, ce rost mai are sa-mi impui felul antenei ? (poate doar in ideea lui @Traian B, sa nu duc cei 500mW intr-o singura directie) Editat Octombrie 6, 2022 de Vizitator Link spre comentariu
grosu99 Postat Octombrie 6, 2022 Partajează Postat Octombrie 6, 2022 Cum adica sa dezacordezi antena ? Link spre comentariu
mihai 7 Postat Octombrie 6, 2022 Autor Partajează Postat Octombrie 6, 2022 Până la urmă am comandat un set de stații radio portabile PNI PMR R40 PRO, putere emisie 0.5 W, emitând în banda de 446Mhz. Așadar, se încadrează în limitele legale. Mulțumesc tuturor pentru lămuriri! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum