Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampi solare de curte defecte


blue36

Postări Recomandate

Va salut!

Am luat de la juniorul meu niste lampi ce nu mai functioneaza, se pare ca defect este panoul solar, nu scoate absolut nimic, la amandoua. Am desfacut doua lampi mai mici si am masurat si la acestea iesirea panoului si am tensiune.

Aveti idee daca as putea inlocui partea cu panoul si daca aveti idee ce tesiune ar trebui sa scoata? Am unul de 9V 330mA dar cred ca este cam mare tensiunea.

Stiu ca nu aveti glob de cristal, dar poate ati avut vreo problema asemanatoare si imi puteti da niste indicatii.

Multumesc mult!

EDIT: toti acumulatorii sunt in paralel!

 

20221003_192803_800x600.jpg

20221003_192743_800x600.jpg

Editat de blue36
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • blue36

    7

  • Dxxx

    5

  • flomar60

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

O sa-ti dau un raspuns principial... adica nu unul la obiect.

 

In general astfel de ansamble ieftine nu merita reparate, este mai eficient sa cumperi unul nou.

 

Desigur ca cineva cu pricepere va incerca sa izoleze componenta defecta si eventual sa o inlocuiasca functional... dar nu cu originalul care deja a dovedit ca nu are fiabilitate, ci cu ceva mai bun.

Acum pentru asa-ceva in nici un caz nu se califica ceea ce ai pus tu aici - adica ar trebui ca sa faci tu singur 90% din drum si doar atunci venind cu detalii si descriind progresiunea ai putea sa ceri un "imbold" de la colegi incat sa depasesti ultimele 10%.

Link spre comentariu

Ideea este ca deja am aceste lampi, am un panou solar de la o pompa de fantana arteziana care nu o mai folosesc, as fi vrut sa pun acest panou in locul celui defect de la lampa, aceasta vine montata la o intrare la tara iar panoul solar aproape de ea, pe acoperis.

In momentul de fata am foisorul iluminat de 3 sisteme cu cate 5 mini proiectoare cu cate un led iar panourile sunt mici si montate pe acoperisul acestuia. 

Acelasi lucru as vrea sa fac si cu aceste lampi, la tara merge fara probleme, importanta este securitatea, sa nu faca acumulatorii bum! Ei sunt in paralel, iar panoul ce il am are 9v cu 330 mA si va veni legat la punctele de pe montaj unde era cel vechi.

Link spre comentariu

Pai atunci fa direct proba. In cazul ca tensiunea este prea mica nu va incarca.

Cazul ca ar fi "prea mare" nu prea are ce sa afecteze (vezi totusi sa ai rezerva pe la condensatoare) singura problema va fi ca ai randament mai prost decat posibil, adica o parte a tensiunii se duce pe rezistenta interna.

Daca pierderea de energie este prea mare, atunci intercaleaza un montaj buck.

Link spre comentariu

Domnilor, am pus pe fiecare lampa cate un panou solar de 9V, functioneaza impecabil! :)

Urmatoarea provocare, vreau sa montez in curte benzi LED si cu ajutorul unui senzor crepuscular acesta sa alimenteze un senzor de prezenta. As vrea ca benzile sa fie aprinse cam 30% din intensitate iar cand se activeaza senzorul de lumina sa se aprinda 100%. Cu ajutorul unei rezistente ce va fi calculata in functie de curentul absorbit, montata intre plus si iesirea releului, ar trebui sa functioneze. La actionarea senzorului, rezistenta va fi scurcircuitata.

Pareri pro si contra?

Multumesc anticipat!

20221005_171101_800x600.jpg

20221005_201409_800x600.jpg

20221005_201418_800x600.jpg

Link spre comentariu

1. din ce vrei sa alimentezi benzile?

2. ce spui se poate face mai elegant cu GCC si rezistenta comandata sa nu fie prin releu / sa nu treaca curentul principal (mare) prin ea, ci sa fie comutata de un MOSFET  - rezistenta fiind in baza/poarta deci comandandu-se un curent mic.

Sau tot GCC si rezistenta comutata tot cu Mosfet, dar fiind in paralele cu Rsense, chiar daca trece curentul principal.

3. la tipul asta de instalatii uzual diferenta nu este 30/100% in nici un caz. Mai probabil ceva de genul 0,5...maxim 10% pentru iluminarea stand-by, in functie de efctul dorit si de suprafata iluminata.

Link spre comentariu

Multumesc mult!

Benzile vor fi alimentate dintr-o baterie auto de 75A, aceasta se va incarca in timpul zilei cu un panou solar.

Spre rusinea mea nu stiu ce este un GCC, daca as gasi ceva de cumparat chiar si de pe Ebay sunt deschis la sugestii!

Link spre comentariu

Surse de alimentare (drivere) pentru led-uri am, chiar mai multe, dar alimentarea trebuie sa o fac din bateria auto iar ce am eu sunt doar pentru 220V. Ultima achizitie este una din IKEA cu comanda prin WiFi.

Editat de blue36
Link spre comentariu

Deci hai sa revenim.

 

Iarasi repet ce s-a tot spus: benzile led sunt o realizare jalnica, ca principiu.

Limitarea curentului in ele este facuta cu rezistente in serie, solutia cea mai proasta ca stabilizare a curentului si ca randament.

Tu, in plus, mai alimentezi si din baterie, deci energie scumpa: in nici un caz nu folosesti banda led.

Oricum, pentru iluminare nu se foloseste banda led.

 

Deci construiesti tu un GCC dc/dc - adica, tradus: generator de curent constant, cu intrarea curent continuu. Asa ceva este denumit si driver led cu intrare curent continuu. Vezi ca pe romana cc poate sa insemne si curent continuu si curent constant, de aia am folosit "DC" din engleza.

In sarcina folosesti COBuri cu randament mare, cu CRI prost... daca este pentru iluminat curtea, deci probabil te duci pe o temperatura de culoare mare (5000K).

 

Pentru driverul GCC dc/dc gasesti destule scheme prin diverse topicuri din rubrica asta, fie liniare (necesita racire, au randament prost) fie in comutatie. Exista si gata facute, gasesti la orice firma de electronice sub categoria de drivere led, dar sa fie cele cu intrare in curent continuu.

Pentru cazul tau as recomanda tipologia boost, sa plece de la cei 12v si sa aiba in sarcina COBuri normale, de 36V. Poti construi asa-ceva cu un XL6009, parca ultima oara discutam un driver din asta cu Sesebe pentru ceva microscop, se poate sa ma insel.

Link spre comentariu

Nu am nevoie de iluminare puternică, la intrare am o scară cu patru trepte, granitul depășește treptele cu aproximativ 2 cm, ultima treapta am de gand sa lipesc banda led pentru a ilumina scara, banda nu se vede deloc iar firele de alimentare vor fi ascunse. Am la dispoziție o baterie perfecta de 75A, un panou solar de 19V 2,5A si un MPPT cu intrare 50V 30A. 

Prin urmare, nu este nevoie de iluminare puternică pentru curte, pur si simplu am niște materiale care stau degeaba. 

Link spre comentariu

Eu ti-am spus ce este bine. Puternic sau slab nu inseamna nici bine nici rau.

 

Daca faci parte din publicul general, atunci iei banda led si "sursa potrivita" sa cum iti recomanda un vanzator care probabil ca nici el nu are habar.

Daca esti electronist nu accepti ceva care este din start si ca principiu prost.

 

Vezi ca bateria de masina este numai pentru pornire (ca functionare corecta) pentru aplicatii gen iluminat iti trebuie ceva deep-cycle sau alte chimii gen litiu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări