Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare neon cu filamente arse la 220V ca


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

vezi aici http://www.emil.matei.ro/lf2.php

 

tot pe multiplicator de tensiune se bazeaza :)

Posted Image

Schema se bazeaza pe un cuadruplor Latour. Pentru scurt timp, pana in momentul amorsarii lampii, tensiunea aplicata depaseste 1200V. Cei doi condensatori de 3300pF (C3, C4) pe care se obtine aceasta tensiune trebuie sa fie de foarte buna calitate. C1 si C2 sunt de 3.6 uF, rezistenta e de 60 Ohm (2 de 120 paralel). Diodele sunt 1N4007.

Am facut montajul, de-a lungul timpului, in foarte multe exemplare, pentru lampi romanesti de 20W.

Se vor respecta distantele de izolatie la montajul practic.

 

Articolul de mai sus o sa fie completat in continuare si cu alte scheme comentate, probabil ca urmatoarea va fi asta:

 

Posted Image

Link spre comentariu

ce rol are balastul in schema cu punte si doi condensatori? cum e calculat?la inceput cand conzii sunt descarcati nu se scurtcircuiteaza puntea?

Schema cu punte si doi condensatori e un dublor de tensiune clasic. La aplicarea tensiunii, cei 2 condensatori se incarca fiecare la o tensiune de 310V (220*radical din 2 = valoarea de varf), de polaritate diferita, astfel ca pe tub se obtine suma celor 2 tensiuni, adica 620V. Odata tubul aprins, tensiunea pe el scade la 80-100V (vezi tabelul din postul anterior). Balastul are rol chiar de balast, preia diferenta de tensiune limitand curentul ce trece prin tub. El e un drossel obisnuit avand puterea corespunzatoare tubului folosit. Personal nu recomand schema cu dublor pentru lampi de 20W ci numai pt lampi de putere mult mai mica, pentru aprindere sigura si la temperaturi scazute, mai ales daca lampa se monteaza in incaperi cu temperaturi coborate, sau in exterior.Pentru lampi de 20W, eu am constatat ca trebuie un montaj cu triplor, sau mai bine cu cuadruplor (cum e cel din Tehnium 6/1983), asta pt aprindere sigura in orice conditii.Probabil te-a tentat faptul ca cei 2 condensatori au valori mai mici si e mai ieftin. Vezi ca in Tehnium 11/1991 a mai aparut o schema cu cuadruplor si drossel, a inginerului Barbu Popescu, schema care, prin modul diferit de conectare a condensatoarelor, a permis micsorarea de la 3.75uF la 0.47-0.22uF a acestor capacitati, reducandu-se gabaritul si pretul de cost, autorul precizand ca lucreaza foarte bine cu tuburi romanesti de 40W (eu n-am testat sch mentionata).
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Am experimentat si eu schema a 2-a (cea "ieftina"; in varianta pe care am avut-o eu, condensatorii erau recomandati 2x2x0,22uF - 2x2x0,47uF) La aceasta constructie, apar urmatoarele probleme: tubul fiind alimentat in curent unipolar (nu e tocmai curent continuu....), unul din capete se innegreste (parca e catodul). Functionarea e mult mai sensibila la droselul utilizat (drosele de fabricatii diverse au inductante si rezistente diferite, pentru aceeasi putere de tub; in plus, unele ajung - din motive de economie - in zona de saturatie, deci alt factor de limitare care e mai greu de "prins" la masurare) Cum se relata in unul din destul de multele articole publicate de-a lungul timpului in defuncta revista Tehnium, cu drosele cu rezistenta mai mare, tubul e mult mai durabil, dar fluxul luminos produs e mai modest si... viceversaDublorul nu mi-a dat rezultate multumitoare la tuburi decat de 20(18)W; tuburile de 40(36)W NU se aprind, ele necesita cuadruplor. Schema data e interesanta (practic, dupa amorsare tot cu dublor functioneaza) In varianta cu limitare rezistiva, valoarea rezistentei e FOARTE sensibila (mi-a distrus un tub de 40W dupa vreo 12 ore, curentul prea mare!!) In plus, disiparea fiind pur rezistiva, incalzirea ei nu e de neglijat....Muuult mai interesant mi s-a parut un articolas al aceluiasi Barbu Popescu, in care se propunea legarea impreuna a capetelor filamentului, tubul fiind alimentat cu un balast electronic, de bec economic (se renunta la termoemisia electronica a filamentelor, amorsarea urmand a se face doar prin tensiunea inalta care apare pe condensatorul de pornire {2,2-6,8 nF}, putand astfel utiliza si tuburi cu filament intrerupt) Nu am experimentat inca montajul, dar cat de curand voi merge la tara si-l voi incerca...Am in exploatare cateva lampi cu tuburi alimentate din balasturi electronice ( 2 lampi de 2x20W si una de 2x40W; una din lampile de 2x20W e utilizata zilnic intr-o baie...)Recomand calduros balasturile electronice (aprindere rapida si luminozitate buna), cu conditia ca puterea "donatorului" sa fie apropiata sau identica cu a tubului (18 sau 20W, eventual 36W; se poate incerca si cu 22W dar in nici un caz cu balasturi pentru puteri mai mici decat a tubului - balastul de 14W s-a ars destul de rapid la aprinderea unui tub de 20W... Invers, balast de putere mai mare "oboseste" rapid tubul prin curent excesiv!) Succes la lumini!

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Muuult mai interesant mi s-a parut un articolas al aceluiasi Barbu Popescu, in care se propunea legarea impreuna a capetelor filamentului, tubul fiind alimentat cu un balast electronic, de bec economic (se renunta la termoemisia electronica a filamentelor, amorsarea urmand a se face doar prin tensiunea inalta care apare pe condensatorul de pornire {2,2-6,8 nF}, putand astfel utiliza si tuburi cu filament intrerupt) Nu am experimentat inca montajul, dar cat de curand voi merge la tara si-l voi incerca...

Salut.M-ar interesa si pe mine foarte mult un link sau o schema de refolosire a tuburilor cu filamente arse cuplate la balasturi electronice.
Link spre comentariu

Da cautare ca mai exista vreo 2 teme de discutie "balast electronic", unde am mentionat numarul Tehniumului (parca e 3/2005, dar nu sunt 100% sigur decat de an; arhiva de Tehnium scanate e accesibila, prin bunavointa unor colegi). Am vreo 2 lampi echipate cu balasturi modificate si functioneaza bine-mersi cu tuburi (de 18-20W) cu filamentele intrerupte...Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări