Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 2x300B

xdanx

Postări Recomandate

SERVOBIAS

Sunt multumit ca am ales negativara fixa cu servobias, cu toate ca exista avantaje si la negativarea automata dar si dezavantaje. Prima data cand am experimentat cu negativarea automata am schimbat la rezistente, le-am pus in serie in paralel pana sa cad pe consumul dorit de ma durea capu.

Acum mult mai simplu mai ales ca sunt doua lampi, servobiasul tinandu-le pe acelasi consum. Plus ca atunci cand nu vreau sa fortez lampile si ascult muzica "proasta" in 3 sec le setez la un bias mai mic 60-80ma. Cand vreau square mai bun si thd mai mic setez biasul la 90ma sau chiar mai mult. Lampile sunt tot timpul monitorizate, are tot felul de protectii, chiar si un releu de taie anodica, mai multe detalii pe site.

Parerea mea este ca avem noroc ca exista cineva in tara care a proiectat si a perfectionat acest servobias. Bravo Sorin.

https://bmslabs.go.ro/servobias-v4

37. servobias.jpg

38. conectare servo.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 97
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Interesantă soluția servobias. Elegantă. Evident vă scutește de o disipație suplimentară pe Rk_negativare automată clasică.

Am o întrebare pentru Sorin.
Cum se comportă servobiasul într-o situație dinamică de această manieră ?
Setez în repaus ia_0 60mA , măsor o negativare de -74V dată de servobias.
Trec în regim dinamic, atac gc-300B(element activ neliniar) cu sinus 148Vpp a la long,  rămâne servobiasul calat pe -74V ? sau are tendința să crească tensiunea de negativare în această situație.

300B-1.png

Desigur la această întrebare poate răspunde și xdanx la un moment dat.

Editat de Hoffmann
Link spre comentariu

Sorin scrie pe pagina lui:

Everybody know that vacuum tubes aging is not the same, even at the beginning all tubes are perfectly matched, after some time (depend on tube quality) tubes bias drift and amplifier need to be rebiased.

This project solve this problem and extend tubes life. Set the tube bias and is keep that way till the end of tube life. 

Link spre comentariu

Va salut. Da, tubul rămâne stabil, pana când începe sinusoida sa se deformeze pe o semialternata (distorsiuni severe). 

Desigur, Dan poate testa și confirma asta. 

LE. Acum am vazut mai bine graficul pus de colegul Hoffmann
In acea situatie, servobias va sesiza asta si va incerca sa corecteze (sa scada Ia0) pentru un scurt timp (asta daca vorbim de regim dinamic si nu sinus).

Editat de bmsorin
Link spre comentariu
Acum 4 minute, merck a spus:

Tu esti proiectantul servobiasului? In caz afirmativ am o intrebare legata de o caracteristica a montajului:

• can detect valve current runaway, in this case all valve will be maxim negativated and HT relay is decoupled

aceasta detectie o faci dupa Pda? 

Da, eu sunt proiectantul. Da, se setează și PDA lampă, iar dacă ceva nu merge, nu se poate tine la punctul setat (în cazul lui Dan, 80mA) se negativeaza maxim tubul, și se decupează anodica (asta dacă se folosește acest feature). 

Editat de bmsorin
autocorect
Link spre comentariu

VOLUMUL PASIV

Cablajele facute in China, piesele de la Mouser, micro controlerul scris la un prieten din Iasi, are peste 40 de componente individuale,  rezistentele Vishay low noise, relee Omron. Dupa parerea mea este cel mai complet volum pasiv:
- soft start 4 sec, afisaj, telecomada, power On-Off, 4 intrari selectabile, 64 de trepte ale volumului cu aproximativ 1db pe treapta, etc, mai multe detalii:

http://www.vaneijndhoven.net/jos/relaixedpassive/index.html

Tipul care l-a proiectat numai are timp si a pus totul la liber pt cine vrea sa si-l faca singur, gerger pt cablaje, fisierul pt microcontroler, codurile pieselor, explicatii... Pentru cine are timp sa studieze, merita.

39. 20220625_142013_resize.jpg

40. volum pasiv_resize.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

DRIVER-UL

Driver-ul mi-a dat cele mai multe batai de cap. Din considerentul ca vreau doar o lampa care sa atace 300B nu am avut foarte mute posibilitati. La inceput am incercat cu 6SN7. O lampa foarte buna cu un sunet excelent. Am invartit-o si am schimbat piese in jurul ei, am pus-o in toate configuratiile, am trimis-o impreuna cu 300B la Dl. Bodea s-o testeze. Dl. Lazaroiu mi-a facut o gramada de simulari. Mergea foarte bine pana pe la 5-6W, dupa ma dureau urechile, pur si simplu nu era in stare sa conduca 300B. Cu toate ca 80% din schemele cu 300B este folosit ca driver 6SN7.

Am comandat de peste hotare lampa 47, un tub superb DHT si foarte scump, dar s-a dovedit ca in specificatii avea trecut eronat factorul de amplificare.

Am incercat D3a un tub foarte liniar dar suna un pic ca tranzistorul. Dar este pe locul 2.

Primul loc a fost 6E6P si amplificare si liniaritate si sunet. Dl. Bodea in testele dansului a ajuns la concluzia ca este una din cele mai bune lampi testate de el. La fel a iesit si in testele lui Bartola de unde m-am inspirat cu schema, folosind si CCS-ul in anod. Se pare ca si Bartola mai greseste intentionat sau nu, la CCS am stat 2 ore in telefon cu Dl.Valderama ca sa-l facem sa mearga, pur si simplu nu ridica mai mult de 10ma.

Concluzia : 6E6P cu doar o rezistenta de 200ohm in catod la masa si CCS in anod la 20ma si singurul condensator in calea sunetului Miflex 0.22Uf.

41. driver_resize.jpg

42. driver 2_resize.jpg

43 .6e6p-dr-preamp-v01-1.jpg

44. CCS-PCB-Rev03.jpg

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

TRANSFORMATORUL DE IESIRE

Traful a fost facut special pentru boxele mele care au impedanta de 5ohm si doar cu un secundar din considerente tehnice. Cand schimb boxele va trebui sa schimb si traful :limb:

Traful are graunti orientati EI 126, bobinat in 2 galeti cu 6 primare si 5 secundare, conducator cupru emailat cu 2 straturi, intrefier 0.12 mm, impregnat in lac in vid. Terminalele de la speakere au fost montate pe cover pentru distanta scurta si a nu ma plimba cu fire prin cutie. In paralel cu secundarul am pus cum zice Viorel, rezistenta prostului in valoare de 300ohm pentru protectia trafului. Detaliile tehnice in poze:

48. traf_resize.jpg

45. traf out_resize.jpg

46. traf out_resize.jpg

47. traf out_resize.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări