Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi constructie subwoofer de apartament

mariobe

Postări Recomandate

Buna tuturor pasionatilor de acest subiect .Dupa o scurta cautare pe forumul nostru am descoperit ca cuvantele ''subwoofer'' si ''DIY'' nu au fost asociate de prea multe ori  aici si m-am gandit ca nu ar strica sa o facem de acum incolo . Subiectul ''subwoofer'' nu m-a interesat niciodat doar ca dintr-o gluma proasta m-am apucat sa fac o cutie de bubuit muzica de petrecere si citind cam tot ce am gasit pe net m-am hotarat sa aprofundez un pic subiectul .Am atasat o fotografie mai jos din care textul '' In the case of enclosure size, the larger you go, the lower the tune. But this also means that you get less punch from the bass''  mi-a atras atentia . Ce rost are sa ajustam un subwoofer mai jos daca difuzorul ''numai loveste'' (nu am gasit o traducere mai buna :)  ) .Are rost sa o facem daca subwoferul va fi folosit doar pentru filme sau doar pentru muzica ?Exista vreo diferenta intre nevoi (filme ,muzica ) ?  Avem printre noi cunoscatori in domeniul acesta ?Care e secretul realizarii unui bun subwoofer de apartament ? Incinta cu port trebuie captusita la interior cu material sono absorbant ? Am gasit prea multe pareri impartite , sunt un pic confuz la capitolul captusire interna.  Dupa o tentativa de subwoofer cu un difuzor ieftin(aprox 100e) mi-as dori sa incerc ceva mai avansat .Poate recomanda cineva un model la un pret decent ,nu avioane de mii de euro . In principal sunt interesat de driver si constructia cutiei .Partea de amplificare ramane pe mai tarziu . 

Multumesc 

reflex.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mariobe

4

• Shambala

2

• Усилитель

1

• daniel_2004

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 1 oră, mariobe a spus:

Dupa o tentativa de subwoofer cu un difuzor ieftin(aprox 100e) mi-as dori sa incerc ceva mai avansat

Nu mai incercati nimic pana nu invatati sa proiectati o cutie corecta pt un dfifuzor dat.

In toate posturile din ultima vreme ati aratat ca nu stapaniti nici cele mai elementare informatii despre proiectarea si constructia incintelor acustice (de orice fel).

Link spre comentariu

Te uiți după un difuzor care să se încadreze în bugetul tău, te asiguri că poți găsi la el fișa cu parametri T/S (ca să poți simula incinta) și cam aia e.

Și ăla e material FONOabsorbant...

Recomandarea mea ar fi să faci ceva incintă închisă. E mai puțin sensibilă la greșeli de execuție...

Link spre comentariu

Vești proaste pentru milioane de români! Locuitul la bloc, în România, pare că devine din ce în ce mai dificil, chiar dacă nu implică foarte multe responsabilități. Locatarii se pot trezi cu amenzi usturătoare, dacă își supără vecinii, făcând anumite gesturi aparent nevinovate.

Zgomotele pe care le faci în apartament, indiferent dacă vorbim de muzică ascultată la volum înalt sau o mașină de găurit care merge la ore nepotrivite, te pot costa scump dacă trăiești la bloc. O decizie în acest sens a fost luată de către Judecătoria Sectorului 1, după mai multe reclamații, iar sancțiunea asupra unui bărbat a fost de 10.000 de euro, sub formă de daune morale pentru vecinii săi. Întregul proces a gravitat în jurul ascultatului de muzică

Cu toate ca sunt DIYer, nu m-am "băgat" la construit subwoofer, ( stau la casa, curte) 

Am luat de ocazie, din târg,=30 lei... subwoofere " de-a gata" multi le vand : ba s-a defectat sistemul 5.1, ba s-au plictisit, etc. Am primit si gratis de la prieteni.... 

Am cam 6 buc... JVC, Samsung, Kenwood, etc, deocamdata ma satisfac, folosesc 3 buc in locuri diferite... 

Parerea mea : fara experienta, nu merita sa investesti bani si timp in constructia DIY, rezultatele pot fi incerte.... 

Deci recomand achizitionarea unuia *de ocazie *... La bani mărunti... 

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Shambala a spus:

Nu mai incercati nimic pana nu invatati sa proiectati o cutie corecta pt un dfifuzor dat.

In toate posturile din ultima vreme ati aratat ca nu stapaniti nici cele mai elementare informatii despre proiectarea si constructia incintelor acustice (de orice fel).

Mulțumesc pentru pozitivismul de care dați dovadă . De ani buni ascult muzică de la propriile cutii făcute cu difuzoare de bandă largă legate la amplificatoarele mele construite cu kituri de pe ebay  . Simplu și sigur . Respecți datele producătorului, volum incintei+dimensiuni port dacă este cazul .Nu ai nevoie de nici cele mai elementare informații (formula matematică a volumului se găsește pe net dacă ai sub 2 clase primare) .Nu e nevoie nici de filtrare. 

Același caz și pentru SubWoofer-ul auto de exemplu . Cauți recomandarea producătorului ( volumul intern+ vent dacă e cazul) construiești cutia, cumperi amplificatorul și găsești pe net unde pui firul roșu și unde pe cel negru :) .

De fapt nu ai nevoie de experți care să-ți explice principiul semiconductoarelor și cum circulă golurile alea pe acolo .

Link spre comentariu
Acum 5 ore, daniel_2004 a spus:

Te uiți după un difuzor care să se încadreze în bugetul tău, te asiguri că poți găsi la el fișa cu parametri T/S (ca să poți simula incinta) și cam aia e.

Și ăla e material FONOabsorbant...

Recomandarea mea ar fi să faci ceva incintă închisă. E mai puțin sensibilă la greșeli de execuție...

Mulțumesc pentru răspuns Daniel .Asta e simplu ,asta am și făcut . Întrebarea este totuși : cum alegi un difuzor bun pentru SubWoofer ? Mai multe întrebări de fapt :)Este Fs un indicator suficient că incinta va coborâ suficient în frecvență și că o va face eficient ? Este ok să ajustezi frecvența de acordare a vent-ului sub Fs ? Este posibil să obții un 20HZ într-un living de 40m pătrați ? (Citeam undeva ... că nu prea ) . Nu am găsit răspunsuri la asemenea întrebări pe forumul nostru și am sperat să găsesc cunoscători pe tema asta .

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Усилитель a spus:

Vești proaste pentru milioane de români! Locuitul la bloc, în România, pare că devine din ce în ce mai dificil, chiar dacă nu implică foarte multe responsabilități. Locatarii se pot trezi cu amenzi usturătoare, dacă își supără vecinii, făcând anumite gesturi aparent nevinovate.

Zgomotele pe care le faci în apartament, indiferent dacă vorbim de muzică ascultată la volum înalt sau o mașină de găurit care merge la ore nepotrivite, te pot costa scump dacă trăiești la bloc. O decizie în acest sens a fost luată de către Judecătoria Sectorului 1, după mai multe reclamații, iar sancțiunea asupra unui bărbat a fost de 10.000 de euro, sub formă de daune morale pentru vecinii săi. Întregul proces a gravitat în jurul ascultatului de muzică

Cu toate ca sunt DIYer, nu m-am "băgat" la construit subwoofer, ( stau la casa, curte) 

Am luat de ocazie, din târg,=30 lei... subwoofere " de-a gata" multi le vand : ba s-a defectat sistemul 5.1, ba s-au plictisit, etc. Am primit si gratis de la prieteni.... 

Am cam 6 buc... JVC, Samsung, Kenwood, etc, deocamdata ma satisfac, folosesc 3 buc in locuri diferite... 

Parerea mea : fara experienta, nu merita sa investesti bani si timp in constructia DIY, rezultatele pot fi incerte.... 

Deci recomand achizitionarea unuia *de ocazie *... La bani mărunti... 

Mulțumesc ,nu locuiesc în România  .Aici am vecini blânzi plus că stau la parter și basul o ia în sus doar după 12 noaptea în câte o vineri  când mai pun de câte o chermeză cu câți amici .Nici așa nu mârâie pentru că eu sunt gospodarul(și nebunul )  blocului, eu tai iarba,le-am construit scări pe la balcoane ,am tăiat copacii și multe altele .Acum lățesc parcarea , am mutat câteva tone de pământ , dacă nu le place bas-ul , mut tot pământul înapoi :) :) :)

De-a lungul timpului am cumpărat câteva incinte,cele mai multe de buget (cateva sute de euro ) .Unele de proveniență locală (suedeză, daneză ) altele pe care le știm cu toții: Sony, Pioneer, Technics etc .Din toate aceste, nimic nu m-a fermecat , parcă aveau un bass prea bubuit,prea slab, partea de medii prea moale,prea țipătoare și așa mai departe .Același lucru se aplică și pentru SubWoofer-ele de pe piață de până la câteva sute de Euro .Nu mă satisfac . Acum câțiva ani am descoperit niște difuzoare de bandă largă de care practic m-am îndrăgostit și am rămas la ele deși au și ele părțile lor proaste . Ce vreau de fapt de la un SubWoofer este să completeze bucata aceea de jos unde difuzoarele de bandă largă nu o pot acoperi și este resimțită pe anumite genuri muzicale .

Editat de mariobe
Link spre comentariu

Nu exista difuzoare de banda larga care sa acopere bine si fara distorsiuni toata banda audio, chiar si daca excludem din aceasta banda zona de subwoofer.

Pt o boxa cu adevarat de calitate orice difuzor de banda larga trebuie ajutat la AMBELE capete ale bensii de frecvente audio. Mai toti cei ce spun ca-s multumiti de felul cum suna un difuzor de banda larga pe partea de inalte  sint persoane trecute de o anumita virsta, persoane care inerent nu mai aud asa de bine frecventele inalte peste (sa zicem dar depinde clar de virsta) 10-12-14Khz.

Sunetul la orice boxa realizata cu difuzor de banda larga va fi imbunatatit (de multe ori) semnificativ daca se adauga si un super tweeter cu filtru de ordinul I (de obicei - pt a nu risca probleme grave de faza), pus sa lucreze de pe la 6-8KHz in sus. In unele cazuri ajuta si sa tai putin si din inaltele difuzorului de banda larga (ca sa reduci din distorsiunile de beak-up care exista la toate difuzoarele chiar daca la multe nu sint clar vizibile pe masuratori). Zona de frecvente joase trebuie intotdeauna ajutata pt un sunet complet.

Difuzoarele de banda larga exceleaza doar in zona sonorizarilor de voce (biserici de exemplu).

Acum 3 ore, mariobe a spus:

Mulțumesc pentru răspuns Daniel .Asta e simplu ,asta am și făcut . Întrebarea este totuși : cum alegi un difuzor bun pentru SubWoofer ? Mai multe întrebări de fapt :)Este Fs un indicator suficient că incinta va coborâ suficient în frecvență și că o va face eficient ? Este ok să ajustezi frecvența de acordare a vent-ului sub Fs ? Este posibil să obții un 20HZ într-un living de 40m pătrați ? (Citeam undeva ... că nu prea ) . Nu am găsit răspunsuri la asemenea întrebări pe forumul nostru și am sperat să găsesc cunoscători pe tema asta .

Un difuzor pt subwoofer trebuie sa aiba o Fs cit mai mica si in acelasi timp sa poata deplasa un volum cit mai mare de aer. Din acest motiv trebuie excluse din start difuzoarele mai mici de 10inci (8 inci poate fi o variata doar in cazuri izolate si incaperi mici).

Aproape niciodata nu am auzit de subwoofere bine facute care sa fie acordate sub Fs. Acordarea sub Fs va face ca difuzorul sa aiba o excursie exagerata intr-o zona pe care oricum nu o poate reproduce bine.

Poti sa acordezi sub Fs doar un difuzor de 12-15+ inci cu Xmax de peste +/-14-16mm si de la care nu se cere un SPL prea mare - atacat cu un amplificator de maxim 20-30% din puterea difuzorului.

Acum 14 ore, mariobe a spus:

...................

Am atasat o fotografie mai jos din care textul '' In the case of enclosure size, the larger you go, the lower the tune. But this also means that you get less punch from the bass''  mi-a atras atentia . Ce rost are sa ajustam un subwoofer mai jos daca difuzorul ''numai loveste'' (nu am gasit o traducere mai buna :)  )

...................

"Punch"-ul, lovitura basului nu o reproduci cu difuzorul din subwoofer ci cu wooferul, difuzorul de bas din boxa.

Cred ca am raspuns la toate intrebarile, de pe ultima pagina cel putin. Majoritatea raspunsurilor date nu sint negociabile desi vor fi destule persoane care sa nu fie deacord. Nu zic ca se inseala ci mai degraba ele se refera la cazuri particulare nu la modul general.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 4 ore, mariobe a spus:

Nu ai nevoie de nici cele mai elementare informații (formula matematică a volumului se găsește pe net dacă ai sub 2 clase primare)

Același caz și pentru SubWoofer-ul auto de exemplu . Cauți recomandarea producătorului ( volumul intern+ vent dacă e cazul) construiești cutia, cumperi amplificatorul și găsești pe net unde pui firul roșu și unde pe cel negru :) .

De fapt nu ai nevoie de experți care să-ți explice principiul semiconductoarelor și cum circulă golurile alea pe acolo .

Deci - "vreau sa mesteresc, nu vreau sa invat nimic!"

In cazul acesta nu mai intrebati nimic pe altii.

Subiect inchis.  (deocamdata)

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări