Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rr ITT touring 102

mihail1953

Postări Recomandate

Domnilor, accept orice sugestie. Am un ITT care este exceptional pe FM dar, nu receptionez nici un post pe MA ( UL, UM,US ). Acolo unde ar trebui sa fie un post, se aude mai tare un brum, ca de retea, deci parte de RF functioneaza. Am injectat un semnal de 1KHz pe bobina de UL si semnalul iese tare si puternic pe difuzor. De aici am intrat in ceata. Sper sa ma lumineze cineva. Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sorin - Viorel Mares

2

• mihail1953

2

• spirica

1

• dumitrumy

1

Acum 3 ore, mihail1953 a spus:

Am injectat un semnal de 1KHz pe bobina de UL si semnalul iese tare si puternic pe difuzor.

Cu difuzorul tot paralel pe bobina de UL...

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Problema poate fi mai simpla...Va recomand cu caldura sa ii refaceti toate lipiturile pe partea de AM.

Chiar daca par ok... am patit si eu ceva similar cu un Touring 102 si cu un 103. Unul din ele l-am luat cu AM mort  altul si-a dat duhul in timpul utilizarii. Au avut probleme cu metalul de la comutatoarele de benzi, presupun si eu  oxidare dupa 40 de ani, dupa refacerea lipiturilor si-au revenit ambele la mine.

Link spre comentariu
La 25.10.2022 la 22:02, Sorin - Viorel Mares a spus:

Problema poate fi mai simpla...Va recomand cu caldura sa ii refaceti toate lipiturile pe partea de AM.

Chiar daca par ok... am patit si eu ceva similar cu un Touring 102 si cu un 103. Unul din ele l-am luat cu AM mort  altul si-a dat duhul in timpul utilizarii. Au avut probleme cu metalul de la comutatoarele de benzi, presupun si eu  oxidare dupa 40 de ani, dupa refacerea lipiturilor si-au revenit ambele la mine.

Se pare ca este sistematica problema, am un Touring 101 cu aceeași problemă, am vazut un altul de vânzare la fel, funcțional pe FM, nefuncțional pe AM....

Nu am avut timp sa caut cauza, am făcut doar o verificare rapida cu un receptor apropiat de Touring 101, nu funcționează oscilatorul local

Editat de octav_ro2002
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
La 25.10.2022 la 22:02, Sorin - Viorel Mares a spus:

Multă dreptate ati avut cu privire la lipiturile reci, am repus în funcțiune ITT Touring International 101, mut pe tot AM-ul.

Inițial am înlocuit tranzistorului mixer_oscilator, în aparat era un BF241 iar în schema este BF215 asa ca daca l-am avut, l-am inlocuit, însă problema pe AM nu s-a rezolvat decât cu lupa, o lipitura rece la prima bobina de după tranzistorul înlocuit.

Nu e prima lipitura rece la el, a mai avut una în amplificatorul de audiofrecventa. De fapt când l-am luat din târg nu funcționa decât pe FM, condensatorul de acord în AM era complet înțepenit, s-a rezolvat cu răbdare și WD40. Pe FM a funcționat excelent din toate punctele de vedere- sensibilitate ( in București funcționează cu antena telescopica complet inchisa), selectivitate și calitatea audio. După câteva zile a apărut și problema cu lipitura rece în zona corectorul de ton, nu mai reda decât frecventele înalte,  a fost destul de simplu de depistat, spre deosebire de cea din AM care mi-a luat câteva ore de verificare amănunțită a oscilatorului local care nu funcționa. 

Calitatea sunetului în MW și LW este foarte buna, cred ca este cea mai buna dintre toate RR portabile pe care am avut ocazia sa le butonez, poate Selena B211 ( germaniu, amplificator de RF acordat,mixer cu diode ) sa fie apropiat ca receptie pe MW/LW. 

Pe unde scurte nu prea pot sa ma pronunț, acum nu este o propagare prea buna...

Mulțumesc încă o data de sugestie.

Link spre comentariu

Ca fapt divers, trivia sa ii spun...Mai puteti sa ii faceti ceva, radioul are un filtru trece banda de 5 kHz pe partea de AM. Cineva din america de le colecționează descrie cum poate fi scos din circuitul filtrul printr-un simplu fir, pentru a mari banda de audio frecvență. De curiozitate am realizat in practica conceptia pe unul din aparatele mele. Se aude o idee cu ceva înalte in plus. La celelalte 3 nu m-am mai obosit pentru ca imbunatatirea e abia sesizabila, banda audio pentru europa e 4.5 kHz (asta daca si studiourile transmit, ceea ce as fi curios sa aflu cu date concrete) spre deosebire de americani care sunt liberi sa se duca chiar și pana la 10 si chiar stereo AM.

Prin prisma meseriei, am avut ocazia sa fiu transportat de colo colo prin SUA si Canada cu diverse masini in trecut, unii soferi ascultau si AM si tind sa fiu de acord, subiectiv cei-i drept,  cu faptul ca au o calitate mult mai buna a sunetului dincolo de ocean.

Editat de Sorin - Viorel Mares
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Sorin - Viorel Mares a spus:

Ca fapt divers, trivia sa ii spun...Mai puteti sa ii faceti ceva, radioul are un filtru trece banda de 5 kHz pe partea de AM. Cineva din america de le colecționează descrie cum poate fi scos din circuitul filtrul printr-un simplu fir, pentru a mari banda de audio frecvență. De curiozitate am realizat in practica conceptia pe unul din aparatele mele. Se aude o idee cu ceva înalte in plus. La celelalte 3 nu m-am mai obosit pentru ca imbunatatirea e abia sesizabila, banda audio pentru europa e 4.5 kHz (asta daca si studiourile transmit, ceea ce as fi curios sa aflu cu date concrete) spre deosebire de americani care sunt liberi sa se duca chiar și pana la 10 si chiar stereo AM.

Prin prisma meseriei, am avut ocazia sa fiu transportat de colo colo prin SUA si Canada cu diverse masini in trecut, unii soferi ascultau si AM si tind sa fiu de acord, subiectiv cei-i drept,  cu faptul ca au o calitate mult mai buna a sunetului dincolo de ocean.

Pai este normal sa se audă un pic mai bine pe  AM în US, acolo au 10KHz lărgimea benzii fata de 9KHz în Europa.

Ați putea să arătati pe schema cum ați scos filtrul de 5KHz?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări