icar Postat Septembrie 29, 2022 Partajează Postat Septembrie 29, 2022 Da, ar fi o varianta de spalare. Ori cum, sa fii pregatit pentru o pânza noua. Iti sugerez etamina. Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 29, 2022 Partajează Postat Septembrie 29, 2022 Dacă ai bagat-o la apa, ramai doar cu pozele. Eu zic sa o lași asa cum e, pt ca nu arata rău pt vârsta care o are. Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 29, 2022 Partajează Postat Septembrie 29, 2022 La 28.09.2022 la 10:15, sonic11 a spus: "I-i" Da' asta-i tot de la rusi?! Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 29, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2022 Acum 3 ore, gica70 a spus: Da' asta-i tot de la rusi?! Da, da domn' gica, este scris gresit si nu am mai putut edita. Da ceva pe subiect aveti? Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 29, 2022 Partajează Postat Septembrie 29, 2022 Acum 10 ore, sonic11 a spus: Daca aveți mai multe detalii de costructie ar fi perfect. Doar intreaba ce nu vezi in poze si te intereseaza. Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 29, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2022 Diametrul bobinelor ma intereseaza, restu se vede in poze. Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 29, 2022 Partajează Postat Septembrie 29, 2022 Ok, maine la prima ora masor diametru, pe care acum il estimez la 10mm si lungimea suportului, pe care acum il estimez la 40mm. Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Septembrie 29, 2022 Partajează Postat Septembrie 29, 2022 Nu cumva acel adaptor este (numai) pentru TV, FM? Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 29, 2022 Partajează Postat Septembrie 29, 2022 L-am folosit cu succes in boxa la subsol la mine. Era ca o cusca faraday si semnalul intra pe coaxial pana la aparat, unde bagam adaptorul asta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 29, 2022 Partajează Postat Septembrie 29, 2022 (editat) Nu cred ca pentru un radio este nevoie de adaptarea cablului la intrarea in receptor. Oricum antena multi banda nu se poate acorda prea usor la impedanta cablului de coborare. Mai ales in UL , UM si chiar US. Mai sus este un transformator de adaptare de genul: Editat Septembrie 29, 2022 de Vizitator Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Septembrie 29, 2022 Partajează Postat Septembrie 29, 2022 Nu este nevoie la receptoarele moderne, prevazute cu mufa de 75 ohm. Dar colegul doreste ceva de pe vremuri, radiouri pe lampi. Antena orizontala lunga vintage pentru unde lungi si medii are impedanta mare, 500... 700 ohm. Intrarea in radiourile vechi cu lampi are impedanta de cateva sute de ohm, la intrare fiind un adaptor constituit din acele doua bobine cuplate magnetic (bobina dinspre antena are spire mai multe fata de bobina spre condensatorul variabil). Deci se potrivesc, nu necesita adaptare. Problema este ca firul de coborare si intrare in casa (care pe vremuri era fir simplu si facea parte din antena, adica era partea verticala a literei T sau L) trebuie inlocuit cu un fir ecranat, deci el nu mai capteaza paraziti (dar nici semnal radio), ci doar transmite ce prinde partea orizontala, la inaltime. Daca acest fir de coborare ar putea fi plasat pe mijlocul unui tub metalic de diametru mare (cos de fum metalic, aerisire etc.) pus la pamant, atunci nu ar fi nevoie de adaptare, deoarece capacitatea electrica fir - tub este foarte mica, se pierde doar putin din semnal. Daca folosim la coborare cablu coaxial (TV) acesta are impedanta 75 ohm, camasa vine la pamant, constituie un condensator cu capacitate relativ mare care sunteaza la pamant semnalul prins de antena. Cablul coaxial TV nu se potriveste nici sus la antena, nici jos la intrarea radio cu lampi. Sus trebuie un transformator coborator de impedanta, iar jos trebuie un transformator ridicator de impedanta. La radiourile moderne, prevazute cu mufa de antena pentru cablu coaxial de 75 ohm, cablul coaxial se conecteaza direct, iar sus se intercaleaza un adaptor la cablul coaxial (coborator de impedanta), de exemplu: https://palomar-engineers.com/bullettm-baluns-ununs/Magnetic-Long-Wire-Antenna-Matcher-9-1-for-SWL-100-KHz-30-MHz-p75059953 Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 29, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2022 Interesant balunu din sait dar pretul e cumsecade Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 29, 2022 Partajează Postat Septembrie 29, 2022 Imi cer scuze, nu voiam sa deturnez discutia de la restaurare. Daca nu e ok, ignorati jucaria. Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 29, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2022 Acum 31 minute, doru3160 a spus: Imi cer scuze, nu voiam sa deturnez discutia de la restaurare. Daca nu e ok, ignorati jucaria. Nu, chiar o sa construesc una, nu am ce pierde. Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 30, 2022 Partajează Postat Septembrie 30, 2022 (editat) Acum 15 ore, sonic11 a spus: Da, da domn' gica, este scris gresit si nu am mai putut edita. Da ceva pe subiect aveti? "Da", al doilea, e "dar" aici, ca sa fiu pe subiect! Pentru UL si UM merge si antena cadru, era pe vremuri un carton A4 bobinat cu cateva spire. Editat Septembrie 30, 2022 de gica70 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum