Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un alt fel de "Pioner" EM 541, trece la restaurare.

sonic11

Postări Recomandate

• Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sonic11

27

• doru3160

14

• icar

8

• Sorin2015

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu cred ca pentru un radio este nevoie de adaptarea cablului la intrarea in receptor.
Oricum antena multi banda nu se poate acorda prea usor la impedanta cablului de coborare.
Mai ales in UL , UM si chiar US.
Mai sus este un transformator de adaptare de genul:
match.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu este nevoie la receptoarele moderne, prevazute cu mufa de 75 ohm.

Dar colegul doreste ceva de pe vremuri, radiouri pe lampi. 

Antena orizontala lunga vintage pentru unde lungi si medii are impedanta mare, 500... 700 ohm. Intrarea in radiourile vechi cu lampi are impedanta de cateva sute de ohm, la intrare fiind un adaptor constituit din acele doua bobine cuplate magnetic (bobina dinspre antena are spire mai multe fata de bobina spre condensatorul variabil). Deci se potrivesc, nu necesita adaptare.

Problema este ca firul de coborare si intrare in casa (care pe vremuri era fir simplu si facea parte din antena, adica era partea verticala a literei T sau L) trebuie inlocuit cu un fir ecranat, deci el nu mai capteaza paraziti (dar nici semnal radio), ci doar transmite ce prinde partea orizontala, la inaltime.

Daca acest fir de coborare ar putea fi plasat pe mijlocul unui tub metalic de diametru mare (cos de fum metalic, aerisire etc.) pus la pamant, atunci nu ar fi nevoie de adaptare, deoarece capacitatea electrica fir - tub este foarte mica, se pierde doar putin din semnal.

Daca folosim la coborare cablu coaxial (TV) acesta are impedanta 75 ohm, camasa vine la pamant, constituie un condensator cu capacitate relativ mare care sunteaza la pamant semnalul prins de antena. Cablul coaxial TV nu se potriveste nici sus la antena, nici jos la intrarea radio cu lampi. Sus trebuie un transformator coborator de impedanta, iar jos trebuie un transformator ridicator de impedanta.

La radiourile moderne, prevazute cu mufa de antena pentru cablu coaxial de 75 ohm, cablul coaxial se conecteaza direct, iar sus se intercaleaza un adaptor la cablul coaxial (coborator de impedanta), de exemplu:

https://palomar-engineers.com/bullettm-baluns-ununs/Magnetic-Long-Wire-Antenna-Matcher-9-1-for-SWL-100-KHz-30-MHz-p75059953

Link spre comentariu
Acum 31 minute, doru3160 a spus:

Imi cer scuze, nu voiam sa deturnez discutia de la restaurare. Daca nu e ok, ignorati jucaria.

Nu, chiar o sa construesc una, nu am ce pierde.

Link spre comentariu
Acum 15 ore, sonic11 a spus:

Da, da domn' gica, este scris gresit si nu am mai putut edita.

Da ceva pe subiect aveti?

"Da", al doilea, e "dar" aici, ca sa fiu pe subiect! Pentru UL si UM merge si antena cadru, era pe vremuri un carton A4 bobinat cu cateva spire.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări