Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzor nivel apa

Gilbert Sparios

Postări Recomandate

Pentru acvariu. Lucrez la un proiect personal de automatizare acvariu bla-bla.. ideea este ca printre altele monitorizez apa dintr-un recipient de pastrare.

De ce ? Pentru ca recipientul este inchis (dar nu ermetic) si nu am acces vizual sa vad cata apa ajunge in el. Voi folosi citirea procentuala cu un senzor de presiune, dar pentru cazuri de forta majora (furtunul scapa presiune, alte neajunsuri) vreau sa am si un senzor de capat de linie, adica nivel maxim.

Asta as vrea sa-l fac cu neaparat 2 electrozi. Deocamdata am testat cu 2 electrozi la 10mm din mina de creion (grafit) folosind un tranzistor doar pentru comanda. BC557 daca nu ma insel. Electrozii nu s-au corodat dar au adunat in jur sare (adaosuri de sare pentru acvarii). Ce-as putea face ca sa previn cat de cat electroliza ? Dar fara AC..

Sa reduc curentul prin baza tranzistorului ? Ajuta la ceva..? Inox...nu stiu de unde sa gasesc.. Ar fi mai bun decat grafitul ?... Nu prea cred in cazul asta..

Una peste alta...se poate citi nivelul folosind 2 electrozi ? Da. Dar ma refer la problematica aparuta din cauza electrozilor...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Gilbert Sparios

8

• cimitavita

4

• nel65

3

• BRANCA

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

ideea era daca exista posibilitatea cu dc. sa pot folosii cablare actuala. 

probabil nu. am deja 20uA acolo, degeaba.. 

daca se poate v-as ruga o schema cu detector in AC de unde sa pot face citiri..

doar cu 555+capacitor nu cred ca e suficient, nu ?

LE:

Ar putea merge schema asa ?

111.jpg

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu
Acum 13 ore, Gilbert Sparios a spus:

...Inox...nu stiu de unde sa gasesc.. 

Dintr-o coada de lingura de inox ! O sacrifici ,asta e...

Sau dintr-o chiuveta de bucatarie veche ,sau o oala de gatit din inox demodata ... o gramada de variante!

Editat de nel65
Link spre comentariu
Acum 2 ore, dumitrumy a spus:

mulțumesc. nu prea le am cu LTSpice dar din câte vad e frecție schema...  cel putin nu e AC.. nu..? 

ca sa nu folosesc tensiune negativa, ce variante as avea? un inversor gen 74HCO4 sau punte H cu tranzistori, ori un LC la iesirea lui ne555....? asta mi se pare periculos pentru controler, ar trebui pin protejat.. 

Acum 1 oră, nel65 a spus:

sau dintr-o chiuveta de bucatarie veche ,sau o oala de gatit din inox demodata ... o gramada de variante!

apoi sa fac doi electrozi mici in acvariu din chiuveta zău că nu pot. poate lamele asa dar.. trebuie AC. daca pe grafit s-a adunat asa.. iti dai seama ca nici chiuveta nu e mai prejos.. 

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Gilbert Sparios a spus:

cel putin nu e AC.. nu..? 

ca sa nu folosesc tensiune negativa, ce variante as avea? un inversor gen 74HCO4 sau punte H cu tranzistori, ori un LC la iesirea lui ne555....?

Nu am inteles nimic din ce ai scris aici. 

R1 este rezistenta apei, am pus o valoare mare sa vad ce semnal ar fi la iesire. Am vazut ca este de amplitudine mica si axat pe o tensiune negativa. Asa ca i-am pus un amplificator cu un tranzistor iar la iesire avem un semnal de amplitudine mare pe care il poti limita cu diode ca sa protejezi controlerul.

555f.png

Link spre comentariu
Acum 6 ore, Gilbert Sparios a spus:

.. iti dai seama ca nici chiuveta nu e mai prejos.. 

ideea era sa folosesti tabla de inox din care e facuta chiuveta,doua fasii de dimansiuni convenabile...in fine ...

Editat de nel65
Link spre comentariu

Cafetierele de la autocarele mai vechi au un sistem de masurare al lichidului din rezervorul de apa compus din 4 tije din inox ( comun / nivel minim / mediu / maxim ), din cand in cand se depunea calcar pe ele si trebuia sa le cureti ca altfel masura eronat.

Daca vrei sa fie capat de linie, mai exact ca o protectie, atunci cand senzorul de presiune iti poate da rateuri, chiar nu conteaza daca il faci cc ori ac, ideea este sa pui electrozii la o distanta la care sa nu intre in contact direct cu lichidul decat daca s-a atins limita de supraplin / avarie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări