Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu ....cârăit

barbulescuorlando

Postări Recomandate

Buna seara. Am un amplificator, rotel RA-930ax, ce l-am luat cu un canal ars. Am schimbat finalii pe care i-am gasit originali si împerecheați prin cutiile mele ( inițial pusesem altceva dar nu conteaza) și canalul drept, cel ars functionează bine, fara probleme.  Funcționează și stîngul dar, la intervale neregulate apare un zgomot ca de potențiometru murdar, un fel de cârăit. După ceva timp dispare si apare iar. Nu contează poziția volumului. Natural, am curățat toate contactele si potențiometrii....nimic. Am izolat etajul final de restul amplificatorului punând intrarea la masă...același efect. Am observat ca atunci când apare zgomotul( nu foarte tare dar enervant) tensiunea de pe rezistența de sarcină a finalilor ( masurarea indirecta a curentului de repaus conform schemei 4mV) scade și creste la loc în funcție de zgomot. Natural am schimbat semireglabilul de bias, de mai multe ori...nimic.  Repet: în afară de acest zgomot mic, etajul stâng funcționeaza perfect, fără distorsiuni, la fel ca si dreptul.. Zgomotul era și înainte de reparația canalului drept.

Puteți să îmi dați un sfat vă rog ce sa mai caut.  Mulțumesc. 

rotel 930ax.PNG

Editat de barbulescuorlando
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• barbulescuorlando

15

• aurel70

3

• DjLeco2021

3

• Bad Luck

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cel paralel cu super dioda? Nu. Mă gândeam la el aseară dar nu am avut prin cutii de 10 nano Mulțumesc de sfat. De-abea mâine mă pot ocupa de el dar oricum mulțumesc.  Sunt câțiva din stiroflex pe acolo si vreau sa pun mkp   Trebuie sa-mi vina si siguranțele de pe alimentari ca nu mai am de 5A

O întrebare suplimentară  sig pe alimentari sunt rapide sau lente?   Pe iesirea de difuzoare am pus ultrarapide

Link spre comentariu

Daca nu merge cu condensatorii am sa scot si tranzistorii mici, sa îi șlefuiesc și să îi pun la loc. Am luat la rând toate lipiturile, refăcându-le. Nu am observat, cu lupa, nici o lipitura rece până acum 

Link spre comentariu

M-am uitat peste cablaj si condensatorii paralel cu superdioda nu au fost montati, cablajul este curat. Toți tranzistorii sunt curați nu sunt înegriți. Îmi lipsește un prefinal ( am facut probele cu un bd 139) de aceea nu pot face azi probe. Revin cu problema mea. Mulțumesc pentru sfaturi.

Link spre comentariu

Am montat si prefinalul 2sb 631, montat chiar si condensatorul lipsa paralel cu 

superdioda. Degeaba...Tot asa face. Când cârăie, curentul de repas scade cu 10-12 mV și tensiunea de offset creste de la 60 mv la 120-130mV

Link spre comentariu

Am scris de de la început : „Natural am schimbat semireglabilul de bias, de mai multe ori...nimic. ” Mulțumesc oricum

se vede în poze am pus doi de 1k inseriati, multitură că nu am de 2k multitură

Link spre comentariu

Cred ca e o legatura intre acel zgomot si cresterea tensiunii de offset. As fi tentat sa urmaresc tensiunile din etajul diferential de la intrare, poate rezistor sau tranzistor cu contacte imperfecte in interior...

Link spre comentariu

Am tot măsurat acolo si tensiunile sunt cele din schemă chiar și în timpul acelor cârâituri. Oricum urma să îi schimb pe toți ca nu am altă șansă. Și diodele 1n4148 din stabilizatorul de tensiune a etajului diferențial. Mulțumesc.  Am schimbat tranzistorul din superdiodă și cârâiturile sunt mai rare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări