Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Consumul unui transformator în gol

sesebe

Postări Recomandate

• Răspunsuri 53
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Update: un prieten care are un amplificator 99,9@ identic a testat cit de tare se încălzește traful din amplificatorului. Amplificatorul lui are doar un comutator in plus pt dezactivarea vumetrelor cu LED-uri, in rest fiind identic.

Și la el se încălzește traful foarte tare, chiar și cu putere mica pe iesire, ca și la mine. 

Deci asa au fost concepute aceste amplificatoare. 

Daca voi avea timp voi face și măsurătoarea ceruta de @miticamy dar dacă postez imaginea vreau ca @miticamy sa explice concluziile trase pe seama ei. 

Link spre comentariu

Când ţi-am spus să-l laşi în pace că n-are nimic ştiam ce spun, mi-au trecut multe trafuri din astea prin mâini.

Unele bune, pe care le-am recuperat în alte scopuri dar şi arse, pe care le-am rebobinat.

Sunt bobinate cu economie şi japonezele, nu au descoperit primii chinezii economia de cupru.

Dar au miezuri cu permeabilitate mare şi pot fi încărcate magnetic mai mult, pe asta se şi bazează.

Link spre comentariu

Am facut si o masuratoare cu osciloscopul:

OBHUITB.png

Acum as fi interesat ca cineva sa o interpreteze cit mai detaliat. Zeroul canalelor este pe centrul ecranului iar gain-urile sint figurate jos, 100V/div si 200mA/div. 

Si ceva valori masurate (100mA/div): 

SnMlZ0q.png

O explicatie domnule @dumitrumy ?!?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

După părerea mea 'cocoașele' mai pronunțate la sesebe sunt direct legate de valoarea crescută a curentului de mers in gol... per total puterea reactiva inductiva a acestui traf este ceva mai mare decât a celui prezentat de miticamy.....asta ar fi singura diferență.... valoarea exacta poate fi aflată dar... este inutil efortul la nivelul se utilizare al trafului.... 

Link spre comentariu

Din oscilogramele prezentate de cei doi colegi rezultă diferențe mari privind comportarea curentului în raport cu tensiunea (care arată cât de cât bine în ambele). În ambele oscilograme maximul curentului coincide cu trecerea prin zero a tensiunii, cum este dealtfel normal, dar trecerea prin zero a curentului este deplasată din punctul corespunzător maximului tensiunii  datorită fenomenului de histerezis prezentat de miez. Dar  în oscilogramele lui @dumitrumy această deplasare este mai redusă (ca diviziuni pe orizontală dacă vreți) și, mai important, valoarea curentului în zona maximului de tensiune este relativ redusă. 

Ce înseamnă asta? Păi, ca să calculăm puterea disipată în miez după aceste curbe trebuie să integrăm u*i pe o perioadă. Se vede clar că la @sesebe pe o porțiune mare a alternanței avem simultan u și i de același semn și cu valori mari pe când la @dumitrumyîn zona maximului de tensiune curentul este mic. Concluzia, pierderi mari prin histerezis

Deci curentul de mers în gol nu spune totul despre pierderile în gol.  Așa cum a constatat colegul @sesebe factorul de putere este neașteptat de mare (PF = 0,53) ceea ce evidențiază pierderile mari.

PS Prin maxime m-am referit la valori absolute , fie ele pozitive sau negative. Integrarea de care vorbeam se face însă, evident, algebric.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Probabil că a fost optimizat pentru funcționarea la temperatură mai mare. Am o bănuială deși va fi greu de observat probabil - pierderile scad după ce se încălzește . Deci dacă ai timp și răbdare să măsori asta ar fi interesant dar, repet, s-ar putea să fie pierdere de vreme,. să nu se observe mai nimic. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări