Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Consumul unui transformator în gol

sesebe

Postări Recomandate

Salutare colegi,  

Am un transformator de la un amplificator care are curent de mers în gol de 110mA ( și cos fi=0.53). Măsurătoarea este cu secundarele in aer. 

Acest consum este cu traful alimentat pe intrarea de 240V și avind 225V la întrarea în traf. 

Transformatorul este pe tole (nu toroidal) și este destul de mare circa 5,7kg.

Intrebarea este dacă este normal acest consum sau este prea mare. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 53
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Acum 42 minute, sesebe a spus:

După o ora-doua este destul de cald. N-am măsurat exact dar dacă ții mina apăsat pe el o poți tine doar vreo 10-15 sec. As zice ca este puțin mai sus de 50grC. Ca și putere pierduta pe el ar rezulta în jur de 13W. 

Daca e bobinat in ,,democratie,, si e made in china-asta e!.Toate transformatoarele sunt subdimensionate ca numar de spire,diametru etc. Cele ,,comuniste,, se faceau cu simtul raspunderii,atunci era CTC.....

Link spre comentariu

Când tolele sunt de calitate (permeabilitate ridicată) cum e cazul de faţă, producătorul are tot interesul să le ,,încarce,, la maximum, scăzând astfel mult consumul de cupru.Asta scade automat şi greutatea şi volumul...

Deci chiar şi ,,japonezul,, tău are un calcul ,,economic,, la numărul de spire.Dar consumul e OK pentru acest tip de consumator, fiindcă nu asculţi muzică 24/24 ore....

Link spre comentariu

Mulțumesc! 

Dar totuși e normal sa lucreze cald spre fierbinte?!? 

@dumitrumy dacă vrei pun și osciloscopul DAR ce ar trebui sa vad acolo? Ca are nr de spire la primar prea mic și miezul se duce spre saturație? Cu ce ma ajuta?

Problema mea este dacă nu cumva are scurturi între tole pt ca a avut citeva puncte superficiale de rugina, dar după ce am dat jos învelișul lor nu prea am găsit rugina dedesupt. 

Link spre comentariu
Acum 57 minute, sesebe a spus:

Problema mea este dacă nu cumva are scurturi între tole

Trebuiesc scurt-ciruitate mai multe tole ca sa simta asta in temperatura.
Tensiunile din secundar corespund ?
Alimentat invers , pe un secundar , ai tensiunile apropiate de cele asteptate pe intrare si pe celelalte iesiri ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Lasă traful în pace, nu ai să vezi traf de amplificator să lucreze ,,rece,,.Motivele le-am expus mai înainte...dacă tensiunile sunt cele normale, lasă-l în pace.Am avut un ceas cu radio (sau radio cu ceas) al cărui traf lucra încins de nu puteai ţine degetul pe el că rămânea pielea acolo.A funcţionat aşa ani buni, l-am tras pe dreapta că trecusem la altele, dar traful era tot funcţional.Şi ăla funcţiona nonstop...

m

Link spre comentariu

Nepoate, ia si masoara dimensiunile miezului, calculeaza-i volumul (factor de împachetare 0,9-0,95) si masa (densitate ca. 7,65). Masoara rezistenta primarului, calculeaza pierderile în cupru, scade-le din cele totale si vezi ce pierderi specifice (W/kg) are miezul. Asa îti dai seama de calitatea miezului.

În sarcina pierderile în miez mai scad oleaca (din cauza caderii de tensiune pe rezistenta primarului).

Daca tii cont de geometria trafului, în special de suprafata exterioara) si de coeficientii de radiatie si convectie (trebuie sa cauti în cartile de specialitate mai vechi sau din masuratori, de ex cu traful în gol), atunci poti estima si temperatura pe care o va atinge traful în sarcina. Compari valorile calculate cu temperaturile masurate pentru diferite sarcini si poti sa-ti dai seama daca traful e în regula.

Ai termometri IR? Vezi ce se încalzeste mai tare, bobinajul sau miezul. Cu o termocamera pot sa vezi daca ai puncte fierbinti.

Cam multe pentru un amarât de transformator (si ar mai fi), dar cam asa se face inginereste.

Link spre comentariu

De incalzit se incalzeste miezul. Bobinajul era rece (aproape la temperatura camerei in gol), cel putin pe cartonul ce acopera bobinajul.

Pierderile in Cu ma astept sa fie mici, mai ales in gol la un curent de 110mA, fiind bobinat cu sirma destul de groasa. Secundarele au peste 1mm sectiune iar primarul, desi am zis initial ca are sirma de vreo-un mm si el, cred ca are ceva mai subtire dar nu prea se vede.

Ok, cred ca am sa-l las in pace deocamdata si am sa ma ocup de celelalte probleme pe care le are amplificatorul, iar de traf am sa ma ocup alta data daca am sa consider ca este necesar.

La mine amplificatorul functioneaza non-stop cit sint acasa (exceptie noaptea cind dorm) pt ca amplifica ori televizorul ori alta sursa de semnal daca ascult muzica, si atunci este destul de important sa minimizez pe cit posibil pierderile, mai ales cu preturile astea la curent.

Link spre comentariu

Am si eu un traf pe E16 de 5 cm grosime si am tot 100mA in gol. In plus eu pun si forma curentului. Daca pun aceeasi intrebare, " o fi normal acest consum?', cam ce raspuns as putea primi?

curent-mag-15sep.png

##########################

EDIT: dupa o ora abia iti dai seama ca tolele s-au incalzit. Deci pune forma de unda a curentului sa facem o comparatie.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări