Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STM32 Blue Pill

XAN77

Postări Recomandate

Aveam de mult timp cumpărată o bucată STM32 BluePill de la chinezi și un STLink V2. Azi de plictiseală am încercat să mă pun la punct că el adică să văd că merge programat cum se face etc. Am conectat placa direct pe usb la pc și win10 vede un dispozitiv pe care nu-l recunoaște. Am instalat un driver de pe github, e un fișier .bat care face treaba, a instalat dar tot nu merge. Apoi am procedat la utilizarea lui ST Link în programul STM32CubeProgrammer. Nu se conecta și dădea numai erori, deși la conectarea stlink-ului win10 îl vedea corect, fără ciudățenii în Device Manager, apărea funcțional la usb Device.

Într-un final am reușit să programez placa în arduino ide conectând un adaptor usb-uart cu CH340G.

Apoi am reușit și cu stlink să-l fac să fie văzut ok, am descărcat un alt soft STM32 ST-Link utility prin care am updatat firmware-ul și cu care văd BluePill-ul conectat la el. Nu am dat vreo scriere ca să nu bulesc bootloaderul. Deci momentan pot programa acest stm32 cu adaptorul usb-uart în arduino ide sau cu stlink în acel soft stlink utility.

Totuși conectorul usb de pe placă la ce e de folos ? Se poate programa cumva prin acel usb onboard? E totuși un MCU pe 32 biți, mi se pare aiurea să mă chinui cu adaptoare usb-uart, e mai nepractic decât la un arduino nano.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• XAN77

3

• merck

2

• nico_2010

1

Top autori în acest subiect

https://predictabledesigns.com/introduction-stm32-blue-pill-stm32duino/#What_you_need_to_make_the_STM32duino_Arduino_compatible

Te duci la paragraful:

Preparing the PC and Arduino IDE

Flashing the bootloader into the STM32duino

This step is not strictly necessary in order to run Arduino code on the STM32duino. It is possible to use an STLink V2 device programmer to download code into the board.

However, this step is highly recommended. First of all, it makes the board behave more like a regular Arduino board. Secondly, it is somewhat easier to develop code with a simple USB cable from the PC to the board rather than using the STLink V2 every time.

Editat de merck
Link spre comentariu

Eu am la preferences: https://github.com/stm32duino/BoardManagerFiles/raw/main/package_stmicroelectronics_index.json

și am instalat ce trebuie la BoardManager

Acum am rezolvat parțial în sensul că win10 îmi vede acum placa ca Maple serial port.

Dacă aleg Generic STM32F103C series unde la upload am opțiunea STM32duino botloader, adică așa cum se recomandă pe acel site, la orice upload primesc în urma compilării eroarea:

exec: "/bin/arm-none-eabi-g++": file does not exist
Error compiling for board Generic STM32F103C series.

Dacă aleg Generic STM32F1 series, la upload am 2 feluri de Maple DFU bootloader (pe lângă HID bootloader și alte opțiuni), cu care pot face upload, dar după upload se bulește bootloaderul, astfel că viitoare uploaduri nu mai merg, trebuind rescris cu stlink.

Link spre comentariu

Am reușit până la urmă, cam bătaie de cap și bluepill-ul ăsta. Am setat în arduino ide la setările plăcii, CDC la USB Support. După progrmarea bootloaderului cu stlink (acum doar cu Bit0 pe 1, nu și Bit1) arduino ide vede placa ca COM6.

După primul upload din arduino ide s-a schimbat ceva în placă a dat windowsu ceva notifica de usb etc, iar placa e văzută ca COM7 și așa a rămas și după următoarele upload-uri.

Link spre comentariu

Nu ai cum sa distrugi bootloader-ul din STM32 pentru simplul motiv ca este scris intr-o partitie de memorie inaccesibila tie prin operatiunile de stergere-scriere-rescriere. Cu bootloaderul pentru Arduino este cu totul alta poveste, pe asta poti sa-l stergi prin comanda "Erase" -> "Mass storage erase" si pa bootloader si tot ce mai aveai tu scris in microcontroller!

Cand nu este folosit pe post de "Arduino board" se poate scrie/sterge cu STlink si CubeProgrammer, sau cu un adaptor USB-TTL folosind aplicatia "Flash Loader Demonstrator". Nu trebuie sa te intereseze bitii de optiune pentru ca risti sa il blochezi definitiv (fara posibilitatea recuperarii lui in vreun fel) daca nu stii/intelegi ce faci.

In rest, bafta cu experimentele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări