Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme instalatie electrica

Alecsandru

Postări Recomandate

Buna seara.

Vin si eu cu o problema...

In urma unor renovari, am decis sa schimb si prizele si intrerupatoarele din casa. 

Prizele au fost livolo iar intrerupatoarele sonoff smart cu fir de nul tras din doza. 

Intre timp am reusit sa ard si o siguranta veche de peste 15 ani.

Ok totul bine si frumos. Astazi am adunat prizele - erau ultimele ramase - in schimb cand am pus siguranta generala de pe etaj, a sarit siguranta generala din tablou. Mentionez ca in prize nu existau consumatori. Am ridicat siguranta generala, iar apoi a sarit in tabloul de la etaj siguranta aferenta unui circuit de prize si siguranta generala de etaj. Le am ridicat pe amandoua si totul merge normal. Faza - nul in prize, totul functional. 

Sigurantele sunt mcb c16/1n. 

Intrebarea mea este de la ce sare respectiva siguranta - fiind schimbata de o saptamana. 

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Alecsandru

3

• validae

2

• Mircea

1

• spirica

1

Top autori în acest subiect

Ai un stil de a explica cam confuz.Ori sunt eu mai greu de cap....

Hai să ne întoarcem la faza renovării.Acolo e posibil să fi trebuit date ceva găuri prin pereţi.Caz în care foarte posibil să fi atins izolaţia unor circuite din instalaţie.Casa e una veche ? Ce conductori foloseşte, cupru masiv, cupru liţat, aluminiu, bifilar ,,intenc,, ?

Link spre comentariu
1 minute ago, validae said:

Ai un stil de a explica cam confuz.Ori sunt eu mai greu de cap....

Hai să ne întoarcem la faza renovării.Acolo e posibil să fi trebuit date ceva găuri prin pereţi.Caz în care foarte posibil să fi atins izolaţia unor circuite din instalaţie.Casa e una veche ? Ce conductori foloseşte, cupru masiv, cupru liţat, aluminiu, bifilar ,,intenc,, ?

Este posibil sa explic aiurea. 

Nu, nu au fost date gauri. A fost tras un fir de nul in fiecare intrerupator. 

Casa are cam 18 ani, instalatia electrica cam 12-13 neutilizata pana anul asta.

Cupru masiv 2.5 mmp

Link spre comentariu

Deci renovarea nu a implicat nicio gaură în pereţi.OK până acum.

Dar dacă instalaţia electrică nu a fost utilizată până acum, nu e posibil să ai o anomalie încă din faza de construcţie ? Fiindcă bănuiesc că probele s-au făcut separat pe fiecare cameră, nu simultan pe toată casa...

Ar fi bine să desenezi frumos schema instalaţiei, aşa cum a fost realizată la început, cu valorile şi tipurile exacte ale siguranţelor.Altfel nu poate nimeni şti ce ai tu în pereţi...

Link spre comentariu
Acum 21 ore, Alecsandru a spus:

in schimb cand am pus siguranta generala de pe etaj, a sarit siguranta generala din tablou. Mentionez ca in prize nu existau consumatori.

Etapa 1. Disjunctorul general (pe toata casa) era deja inchis. Disjunctorul de etaj l-a declansat.

Am ridicat siguranta generala, iar apoi a sarit in tabloul de la etaj siguranta aferenta unui circuit de prize si siguranta generala de etaj.

Etapa 2. Disjunctorul de etaj si un disjunctor pe un circuit de prize la etaj erau inchise. Ai inchis disjunctorul general si s-au declansat disjunctorul de etaj si un disjunctor pe un circuit de prize.

Le am ridicat pe amandoua si totul merge normal. Faza - nul in prize, totul functional.

Etapa 3, aici cu ce disjunctor ai inceput mai intai si care era pozitia celuilalt (declansat/anclansat)?

Adica, ai deja caz de etapa 1, dar nu stim cum era disjunctorul pe un circuit de prize. Ai inchis intai disjunctorul general pe etaj si apoi disjunctorul pe circuitul de priza?

Link spre comentariu

Disjunctorul general de pe casa lasat jos, disjunctorul de pe etaj lasat jos, am asezat prize, doze, intrerupatoare. 

Am pus disjunctorul general de pe casa si apoi cea generala de pe etaj. Moment in care a sarit disjunctorul general de pe casa. Am ridicat disjunctorul de pe casa. Am ridicat disjunctorul general de pe etaj si a sarit siguranta de pe un circuit de prize. Apoi am ridicat si siguranta de pe respectivul circuit de prize si a ramas asa. 

Link spre comentariu
Acum 11 ore, Alecsandru a spus:

Apoi am ridicat si siguranta de pe respectivul circuit de prize si a ramas asa. 

Verifica circuitul respectiv. Ai avut un scurtcircuit cu un contact mai slab care a cedat dupa cateva incaziri sau, mai putin probabil, siguranta pe circuitul respectiv de prize a clacat. Bine este sa verifici prizele de pe circuitul acela, inclusiv legaturile in interior, nu numai prezenta tensiunii, chiar daca acum nu mai declanseaza siguranta.

Link spre comentariu

Salut,

Eu de exemplu la o priza cu impamantare am avut urmatoarea chestie, cand a remontat-o cineva in perete a fixat urechea de fixare a prizei peste faza si din cand in cand imi sarea siguranta ca facea scurt intre faza si impamantare prin urechea respectiva, dar nu tot timpul.

Asa ca am desfacut priza si am mutat  urechea de prindere intr-o parte departe de conductoare si n-am mai avut probleme.

BR/Daniel

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări