Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reducere rotatii ventilator PC

Postări Recomandate

Salutare tuturor!

Am o unitate PC si as dori sa montez un ventilator de 40mm la un radiator adaptat pe un SSD M.2.

Problema in monentul de fata este ca acest ventilator face un zgomot foarte mare (ruleaza cu ~4000RPM), as vrea sa ii reduc din rotatii astfel incat zgomotul sa fie diminuat, chiar daca puterea aerului suflat va scadea.

Nu am decat cunostinte de baza in electronica ("stiu sa fac o lipitura cu un letcon de ex...")

Este un ventilator de 40mm 12V 0.84W cu trei fire rosu, galben si negru.

Il pot lega fara firul galben (doar + si -) la un conector din carcasa cu 12V si functioneaza.

As putea sa ii pun o piesa (rezistor? :scarpin) si cumva sa ii scada (la jumate de ex.) din puterea de rotatie? 

Cine ma poate ajuta va rog cu o schema, cum sa fac?

Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Multe surse de calculator au ventilatoarele alimentate printr-o placuta mica montata undeva pe radiatorul din secundar si cu un senzor NTC de la placuta aia fixat in contact termic cu radiatorul. Ala e un control al turatiei functie de temperatura. 

Daca radiatorul e rece atunci ventilatorul se invarte incet, iar daca e cald ventilatorul se invarte mai rapid. 

O solutie alternativa si simpla e sa folosesti ceva de genul:
https://www.tme.eu/ro/details/b57236s0800m/termistori-ntc-de-protectie/epcos/

Il inseriezi cu plusul ventilatorului alimentat din 12V, si montezi NTC_ul in contact termic cu radiatorul pe care ventilatorul tau il raceste. Asa ar trebui sa obtii un soi de control al turatiei functie de temperatura, cu o plaja nu foarte mare dar ar putea fi deajuns ( de testat ).

Sau asa ceva:
https://www.tme.eu/ro/details/ntcc-100r/termistori-ntc-de-masura-tht/sr-passives/

Pe acelasi principiu dar mai mic ca dimensiuni si mai ieftin. 

In cazul lui contactul termic cu radiatorul e cu atat mai important. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări