Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce invertoare bune și ușor de reparat (THT) sunt prin magazinele de profil de la noi ?

validae

Postări Recomandate

La rugămintea unui coleg de serviciu, care mă întreba insistent ce invertor îi recomand să ia pentru casă, pun această întrebare celor care au de mai mult timp și s-au confruntat cu ele și problemele lor.Eu am reparat câteva, dar cele reparate de mine, fie nu se mai fabrică, fie nu sunt de găsit prin magazinele Leroy M, Dedeman, Brico...de unde ar vrea colegul să cumpere.Asta în ideea unei garanții fără probleme.Știu că și online primești garanție, dar unii nu prea mai răspund la telefon când dai de belea....

Dorește un invertor neprofesional, cu un preț rezonabil, să zicem maxim 700-800 lei și care să se găsească prin magazinele enumerate, iar construcția lui să permită o depanare ușoară.Adică nu chinezării ordinare, cu placă unică SMD, cu toate igbt-urile și diodele la un loc pe același substrat de aluminiu.Preferabil ceva construit cu IGBT-uri THT.....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Gude 160. Are toate protecțiile posibile. Îl poate strica doar dacă tensiunea de alimentare scade sub 160V din cauza prelungitoarelor proaste. Sudează foarte bine cu orice tip de electrod de 3,2 dar merge bine și cu supertit de 4. Scoate exact curentul la care este pus potențiometrul și e simplu de folosit. Sursa mică e cu transformator obișnuit și nu în comutație ca la astea mai noi așa că nu face probleme niciodată. Trebuie doar curățat de praf din când în când. Dezavantaj: greutatea. Are 5,5 kilograme din cauza radiatoarelor mari...

Editat de cimitavita
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Multe aprecieri am tot citit despre brandul propriu dedeman. Adica PANZER. Au o intreaga pleiada de scule sub brandul asta. Nu vad ce ar fi rau intr-un "clasic" de genul asta :

https://www.dedeman.ro/ro/invertor-sudura-mma-panzer-arc-180l/p/1035308 

Daca se strica la timp scurt de la cumparare nu vad de ce ar face probleme magazinul. Eu cu alte produse Panzer, debitor de metal, roto-percutor, filetanta etc, nu am avut probleme.

Sigur ca e bun si Proweld, mai ales cele facute de mealer sau cum le zice welldo weld.

Link spre comentariu

Bun si ieftin.....e un deziderat. Cel mai simplu e sa mearga pe partea de garantie (adica sa fie un magazin serios) daca vrea un aparat ieftin si ca acesta sa aiba niste parametri superiori celor solicitati. Eu cel putin, am preferat sa gasesc aparate sh defecte (dar cat de cat ”firma si cu componente THT) la pun pret rezonabil, reparate astfel incat ma tin si in ziua de azi. Pretul aparatului defect + costul componentelor inlocuite (condensatori electrolitici, punti redresoare, relee, mufe etc.) m-a ajuns oricum in jur de 25 - 30% din pretul aparatului (nou). Dar se merita. 

Link spre comentariu
La 21.09.2022 la 17:47, digioptic a spus:

Multe aprecieri am tot citit despre brandul propriu dedeman. Adica PANZER. Au o intreaga pleiada de scule sub brandul asta. Nu vad ce ar fi rau intr-un "clasic" de genul asta :

https://www.dedeman.ro/ro/invertor-sudura-mma-panzer-arc-180l/p/1035308 

Daca se strica la timp scurt de la cumparare nu vad de ce ar face probleme magazinul. Eu cu alte produse Panzer, debitor de metal, roto-percutor, filetanta etc, nu am avut probleme.

Sigur ca e bun si Proweld, mai ales cele facute de mealer sau cum le zice welldo weld.

Porcarii,de multe ori cad fara un anume motiv. Iar calificativele le dau habarniștii,care topesc electrozi ,nu sunt sudori. 

Vreți un invertor bun,căutați ceva de firma ,mai vechi,care se pot repara și ușor. Ceva gen Fimer,Telwin,Kemppi,Lincoln,CEA,Stel și altele....

Văd că a apărut la vânzări un Helvi...ăla e un invertor serios,folosit la suduri industriale,in medii grele. 

Link spre comentariu

@cipriyan123

Nu te-am vazut niciodata atat de inversunat....aici nu este nimeni sudor profesionist...toti cauta un aparat de hobby, sa topeasca 1-2 electrozi pe acasa. Iar pentru lucrul asta merg foarte bine si aparatele ieftine, tinand cont ca au garantie 2 ani.

Un sudor profesionist nu intreaba pe acest forum ce aparat sa-si cumpere....el stie din start ce pretentii are de la un aparat.

Nu poti recomanda unui sudor de ocazie sa-si cumpere un aparat scump si bun.

El poate baga aparatul acum in priza, topeste cativa electrozi de-a curmezisul, si-l mai baga in priza peste 3-4 ani. In astfel de cazuri investitia scumpa este nejustificata iar calitatea aparatului chiar nu mai are importanta.

O lipitura o poti face si cu o statie JBC, dar o poti face la fel de bine si cu o statie Gordak sau pistolul romanesc de 100W. Mana conteaza si tehnica.

Asa si cu aparatele de sudura.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Informatia este buna si nu vad de ce ar trebui sa fie cenzurata, fiecare stie de citi bani dispune si ce face cu ei.

Asa de topit orice invertor topeste insa cum ii topeste este deja alta discutie, cum amorseaza arcul la fel.

Pentru un incepator cu cit mai bun este invertorul cu atit mai usor ii este sa inceapa sa sudeze cu succes si da, alea adevarate amorseaza altfel decit ce gasim acuma in comert la supermarketuri iar cele trifazice sint si mai bune insa...ai limitari mari la ele in portabil.

Si "mina", da conteaza, sudez mai bine ca un incepator insa tot prefer un aparat de marca fata de astea noi de 300-400lei si 350A.

Link spre comentariu

Acum 23 ore, cipriyan123 a spus:

Porcarii,de multe ori cad fara un anume motiv. Iar calificativele le dau habarniștii,care topesc electrozi ,nu sunt sudori. 

Vreți un invertor bun,căutați ceva de firma ,mai vechi,care se pot repara și ușor. Ceva gen Fimer,Telwin,Kemppi,Lincoln,CEA,Stel și altele....

Văd că a apărut la vânzări un Helvi...ăla e un invertor serios,folosit la suduri industriale,in medii grele. 

Cu porcarii din astea, am facut multe. Garduri, porti mari, porti cu deschidere in afara si retragere inauntru, balcoane, portic pentru trandafiri in forma de violoncel, cu ornamente...si cate altele pe la prieteni si oameni care m-au rugat sa-i ajut. Dupa ce am trecut apa (inceput sudura) cu o porcarie, pe care am returnat-o pe motiv ca unul din poturi de arc-force, era doar de umplut panoul de comenzi, m-am indragostit iremediabil de alimentarea trifazata si am continuat asa. Nu topesc 2-3 electrozi, chiar sudez, cinstit recunosc, atat cat ma pricep si cat am capatat experienta. 

Fara vreun apropos la colegii care mai activeaza si pe softpedia, dar tonul asta incepe sa semene cu ce tot reiese din discutiile intalnite pe sudura softpedia. La ce-ti trebuie o porcarie MMA, fie ea si trifazata, cand baietii adevarati lucreaza cu mig-mag. N-ai mig-mag, nu te numesti sudor...etc. Acum sincer, chiar mi-ar placea un mig-mag si cochetez de mult cu ideia. Nu stiu, zau, oricate pareri si sfaturi am citit, cum sa fac cu gazu', dar asta e alta poveste decat cea din topicul de fata. 

Cum ziceam, tonul asta, cu porcarii, chinezarii, (mda, unele sunt asa cum le descrieti), nu este bun pentru discutie. Pentru un amator, ca mine si ca multi care vin si intreaba aici sau aiurea, chiar si un aparat ieftin poate suda o sapa sau o balama cand ai nevoie.

Uite, eu nu suport sa iau o scula cu cablajul prajit, gaurit, sa mai dau si bani pe ea, ca o fi ea de firma nu stiu care. NU! Imi plac sculele noi. Ca o viata am si pasiunea, uneori scumpa, te tine treaz si fericit. Asa ca retorica asta, ia-ti o scula de firma stricata, ca e mai buna ca una de asta cu garantie si la o adica, o duci inapoi daca nu-ti place...nu e pe placul tuturor amatorilor. Eu abia am timp sa le up-gradez pe cele care le am. Se ard si ele, "porcariile" astea chinezesti, ca alea de firma unde-or fi facute...? Dar cati amatori pasionati, iau o scula si o curata periodic, sau macar o controleaza din surub in surub, punand acolo unde chinezu' s-a grabit, o pasta cum trebuie sub componenta de putere. Si surpriza, nu se mai arde

Fac o paranteza, cu voia moderatorului, azi m-am surprins ducandu-ma sa vad si sa pipai un MIG-MAG adevarat. E imens de mare:dsgfds. Pulsat si "sinergicat", o incantare de aparat. Cu un efort...de vreo un an, doi, poate trec si eu in tagma sudorilor adevarati...:dsafProweld MIG 500 Y

...Ala cu "P" in coada, e exagerat de scump, doar ca e racit cu apa...

Editat de digioptic
Link spre comentariu
Acum 56 minute, digioptic a spus:

Dar cati amatori pasionati, iau o scula si o curata periodic, sau macar o controleaza din surub in surub, punand acolo unde chinezu' s-a grabit, o pasta cum trebuie sub componenta de putere. Si surpriza, nu se mai arde

Din pacate ceea ce sustineti are o relevanta extrem de mica, cei care cumpara un aparat ieftin n-au treaba cu electronica asa ca refacerea preventiva a contacte si lipituri este exclusa, cei care sint in bransa se feresc de petarde.

Putini il desfac din prima sa caute probleme incipiente, eu astea indoielnice le desfac, Awelco a fost primul, desfacut de nou insa nu am avut mare lucru de facut, ceva conectori de aranjat, mai pus niste cable tye si papucii impinsi bine.

Cel galben chinezesc a fost cam jalnic lucrat, lipituri prost facute, fire trase aiurea, conector jumatate scos si mai stiu eu ca a fost demult.

Daca nu desfaceam galbenul aveam mari sanse sa se defecteze, asa merge si acuma insa folosesc mai ales vechiturile de marca cumparate gata defecte ca-s mai usoare si merg mai bine, Awelco deja este cadou la un amic, am altele de calibrul lui.

Si da, MIG/MAG este altceva si-l folosesc cu multa placere cind am mult de lucrat sau la tabla subtire, la reparatii, modificari rapide inca electrodul este si la mine pe primul loc fiind usor si rapid de pus pe pozitie aparatul.

P.S. asta cu n-ai mig, nu esti sudor cred ca este doar inventia dumneavoastra, nu tin minte sa se fi scris asaceva pe softpedia.

Avantajele mig fata de MMA s-au discutat si sint evidente.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 8 ore, Ion_Bumbu a spus:

......................................................................................

P.S. asta cu n-ai mig, nu esti sudor cred ca este doar inventia dumneavoastra, nu tin minte sa se fi scris asa ceva pe softpedia.

Avantajele mig fata de MMA s-au discutat si sint evidente.

Poate nu in forma asta de exprimare, dar esenta discutiilor, cam asta era. Sincer, tot citind despre mig, eu convins ca la tara pe-afara, electrodul MMA e baza. Dar, am stat si eu putin "stramb" si am judecat cum se zice, drept si mi-am pus problema achizitiei unui astfel de aparat. Raman ferm pe pozitie cu aparatele de firma, ca nu le pot achizitiona, mai ales cele trifazate. Si indreptandu-ma catre cele mai ieftine si zic eu destul de bune, piata e larga dar trebuie sa fiu extrem de atent. Am avut experienta cu bune si mai putin bune cu Proweld si merg pe marca asta. Ai garantie, un service bun daca nu te pricepi sa le repari si de ce nu, chiar daca te pricepi, ce rost are sa dai o groaza de bani pe module IGBT sau mai stiu eu ce piesa scumpa, daca ipotetic, s-ar arde in garantie. De asta imi plac lucrurile noi, cu garantie...

Nu sunt un scriitor prea talentat, ma exprim direct, incercand sa transmit ce gandesc. Mai sus, am legat experienta de pe softpedia, unde ati vazut, m-am retras, incercand sa temperez tonul colegului si sa aduc discutia la obiectul topicului. Nu vreau si nu am vrut sa deranjez pe nimeni. Eu imi vad in continuare de sudurile mele...:multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări