iuliantv Postat August 31, 2022 Partajează Postat August 31, 2022 (editat) Salutare m-am contrazis cu cineva ,ce sustine cå daca pui polaritatea inverså la un driver de inalte se poate arde, deci au fost inversati polii + - ideea e ca boxa e pasiva de 400w dinacord el a avut probleme cu filtrele ,cu un condesator 47mf 250v ce era intrerupt intern,si cånd facea contact pocnea in bass,a probat difuzoarele pe cealalta boxa,si a adus.o la mine,eu am facut poze la conecticå inainte sa.i dau filtrul jos,am schimbat condesatorul cu 3 bucati de 15mf,am pus la loc,si am probat.o cu un amplificator de 80w,la 80-70% volum,totul parea ok, cånd a venit cu puterea lui,a constatat ca driverul nu merge,ce mie mi-a scapat,deoarece avea si medii,si eu unul nu sånt muzicant,am reparat am pus tot la loc am probat,am pus plasa.....cånd a venit am desfacut.o si era legatå cum era cånd a venit la mine,aveam poze facute,plus ca un - era marcat de mine cu marker pe papuc sa nu.l incurc, pårerea mea e ca driverul sa ars la el deoarece la mine a ajuns cu papucii inversati,astfel polaritatea,era inverså,si nu cred cå il puteam eu arde cu un amplificator de 80w la volum 80-70% chiar si montat invers personal nu-mi pierd timpul,cu clienti audi,boxe,amplificatoare....doar la insistentele prietenilor,si pentru cele ce intra in posesia mea Editat August 31, 2022 de iuliantv Link spre comentariu
Mihai Cimpoeru Postat August 31, 2022 Partajează Postat August 31, 2022 Un difuzor nu se arde daca este polarizat invers. Verifica firele leonice de la driver. Link spre comentariu
iuliantv Postat August 31, 2022 Autor Partajează Postat August 31, 2022 Acum 30 minute, Mihai Cimpoeru a spus: Un difuzor nu se arde daca este polarizat invers. Verifica firele leonice de la driver. da de unde atåta fericire ,e un driver de inalte,nu are fir leonic,sau cel putin nu unul vizibil,pare mai degrabå o bandå la acesta eu totusi zic ca se arde,deoarece nu mai este impins ci tras in interior,tinut ,la unele de bass,ce au curså lungå,cånt le pui invers ,bate iin magnet Link spre comentariu
djdansmart Postat August 31, 2022 Partajează Postat August 31, 2022 Acum 13 minute, iuliantv a spus: da de unde atåta fericire ,e un driver de inalte,nu are fir leonic,sau cel putin nu unul vizibil,pare mai degrabå o bandå la acesta eu totusi zic ca se arde,deoarece nu mai este impins ci tras in interior,tinut ,la unele de bass,ce au curså lungå,cånt le pui invers ,bate iin magnet Ce tampenii spui tu aici omule? Link spre comentariu
daniels Postat August 31, 2022 Partajează Postat August 31, 2022 Are + si - pt a fi fazate in raport cu celelalte dufuzoare din boxa . In rest nu conteaza. Link spre comentariu
iuliantv Postat August 31, 2022 Autor Partajează Postat August 31, 2022 (editat) Acum 47 minute, djdansmart a spus: Ce tampenii spui tu aici omule? asa sånteti unii mai i...., tu nu sti så vorbesti civilizat,la ce tereferi cå spun ,,tåmpenii,,? am avut si e posibil sa am difuzoare ce daca apesi pe ele,ating in adåncime,cånd e montat invers nu mai impinge ci trage in interior si atunci,se si aude cum loveste,daca tu unul ai prins doar difuzoare moderne,tapene,ce abia se miscå,inseamnå cå mai ai de invatat, montarea unui difuzor de bass prin iversarea polaritatii duce la o scadere a basului,cel mai usor i.ti dai seama cånd ai douå bucati,si una e montatå normal,si alta invers Editat August 31, 2022 de iuliantv Link spre comentariu
iuliantv Postat August 31, 2022 Autor Partajează Postat August 31, 2022 rog un moderator sa inchida subiectul multumesc cel ce au venit cu sfaturi si nu cu comentarii stupide Link spre comentariu
Mircea Postat August 31, 2022 Partajează Postat August 31, 2022 Tinand cont de ordinul filtrului, poate fii chiar indicat sa fie polarizat invers fata de celelalte difuzoare. Altfel, ignorand fazarea, nu conteaza cum il polarizezi. Chiar nu conteaza. Daca s-a stricat, 99% e ca s-a dat cu semnal distorsionat in el. Link spre comentariu
validae Postat August 31, 2022 Partajează Postat August 31, 2022 Se pot arde și dacă la volum maxim provoci reactie acustică timp de câteva secunde.Exemplu, cade microfonul si se rostogoleste în fața boxei.Mai rar asa ceva dar efectul e cumplit...supramodularea distorsionează grav sunetul. Legat de polaritate, asta e doar convențională, fiind alimentat în curent continuu scurt timp, cu plusul pe borna (+) membrana trebuie să iasă in afară.Dar e doar pentru fazarea mai multor difuzoare.Când e folosit pe amplificator, driverul e comandat în curent alternativ, deci bobina se va mișca simetric și inainte si inapoi, indiferent de polaritatea marcată sau legată...deci nu asta e cauza reală a defectarii.Condensatorul filtrului poate suferi strapungeri care se autocicatrizează si la măsurători constati doar o scadere usoară a capacității.Unii mai umblă la filtre si strapează sau micșorează rezistorii serie ca ,,să sune mai tare înaltele,,...etc. Link spre comentariu
iuliantv Postat August 31, 2022 Autor Partajează Postat August 31, 2022 1 oră în urmă, validae a spus: Se pot arde și dacă la volum maxim provoci reactie acustică timp de câteva secunde.Exemplu, cade microfonul si se rostogoleste în fața boxei.Mai rar asa ceva dar efectul e cumplit...supramodularea distorsionează grav sunetul. Legat de polaritate, asta e doar convențională, fiind alimentat în curent continuu scurt timp, cu plusul pe borna (+) membrana trebuie să iasă in afară.Dar e doar pentru fazarea mai multor difuzoare.Când e folosit pe amplificator, driverul e comandat în curent alternativ, deci bobina se va mișca simetric și inainte si inapoi, indiferent de polaritatea marcată sau legată...deci nu asta e cauza reală a defectarii.Condensatorul filtrului poate suferi strapungeri care se autocicatrizează si la măsurători constati doar o scadere usoară a capacității.Unii mai umblă la filtre si strapează sau micșorează rezistorii serie ca ,,să sune mai tare înaltele,,...etc. Am bobinat ceva drivere si am văzut de toate... boxa e ,,neumblatå,,,mai putin ce a testat el,nu stiu ce si cum a testat,el sustine cå a mers cånd le.a probat,nu ma acuzat de nimic,dar i.am explicat ca singura probabilitate de a se fi ars,erau testele lui sau din cauza polaritati inverse,a crezut eu,eu cu un amplificator de 80w nu.l puteam arde,nu am facut teste separat,cu difuzoarele,bass,medii,inalte,doar cu filtrul legat,daca polaritate inversa nu la ars ,atunci condesatorul care totusi e pe bass,farå el bass-ul era mai scazut in fine e baiat mare så se descurce vå incumetati la bobinat? un pret in mp driverul e 833-990 dh2010a asemanator celui din poza de mai jos Link spre comentariu
validae Postat August 31, 2022 Partajează Postat August 31, 2022 Vedeţi că se găsesc kituri gata făcute, nu fac reclamă că n-am niciun interes, pun un link găsit azi când căutam un kit recon pentru un difuzor RCF de 500W primit azi. Sunt mulţi ani de când nu am mai bobinat şi nu fiindcă nu mai pot sau nu ar mai fi clienţi, ci pentru că eu reparam în principal pentru nişte ,,lăutari,, locali, care s-au reprofilat între timp.Când nu au mai venit ei nu am mai căutat nici eu alţi clienţi, fiindcă între timp au început colegii cu tv-urile astea led....vai mama lor.Ca idee, bobinam drivere de 50-100W cu 30-50 Lei... Dacă voi reuşi să-mi amenajez un spaţiu potrivit, e posibil să reiau activitatea.Momentan repar de toate în sistem ,,claie peste grămadă,, şi nu vreau să risc să deteriorez bobine fragile sau membrane fiindcă nu am spaţiu dedicat pentru ele. Ca să nu mai spun că pentru fiecare diametru de bobină trebuie un ,,calapod,, separat, strunjit cu mare precizie şi finisat ,,oglindă,,.Şi am cam pierdut din ele, iar ultimul strungar la care am apelat nu a reuşit să-mi facă nici o cotă de rulment ca lumea, a trebuit să ,,chernăruiesc,, axul deabia rectificat ca să presez rulmentul.No comment... Link spre comentariu
iuliantv Postat August 31, 2022 Autor Partajează Postat August 31, 2022 Acum 12 minute, validae a spus: Vedeţi că se găsesc kituri gata făcute, nu fac reclamă că n-am niciun interes, pun un link găsit azi când căutam un kit recon pentru un difuzor RCF de 500W primit azi. Sunt mulţi ani de când nu am mai bobinat şi nu fiindcă nu mai pot sau nu ar mai fi clienţi, ci pentru că eu reparam în principal pentru nişte ,,lăutari,, locali, care s-au reprofilat între timp.Când nu au mai venit ei nu am mai căutat nici eu alţi clienţi, fiindcă între timp au început colegii cu tv-urile astea led....vai mama lor.Ca idee, bobinam drivere de 50-100W cu 30-50 Lei... Dacă voi reuşi să-mi amenajez un spaţiu potrivit, e posibil să reiau activitatea.Momentan repar de toate în sistem ,,claie peste grămadă,, şi nu vreau să risc să deteriorez bobine fragile sau membrane fiindcă nu am spaţiu dedicat pentru ele. Ca să nu mai spun că pentru fiecare diametru de bobină trebuie un ,,calapod,, separat, strunjit cu mare precizie şi finisat ,,oglindă,,.Şi am cam pierdut din ele, iar ultimul strungar la care am apelat nu a reuşit să-mi facă nici o cotă de rulment ca lumea, a trebuit să ,,chernăruiesc,, axul deabia rectificat ca să presez rulmentul.No comment... nu.i nici o problemå,eu am intrebat, a fost un domn Lovin la noi in Bacau ce bobina,dar a murit saracul de vre.o 3 luni,avea peste 70 ani un kit driver e undeva la 400-500lei nu prea se meritå Link spre comentariu
validae Postat August 31, 2022 Partajează Postat August 31, 2022 Am văzut şi eu preţurile, sunt mari, dar şi driverele sunt scumpe.... Dacă nu găsiţi pe aproape sau convenabil, puteţi să mi-l trimiteţi mie.Discutăm prin MP, cred că aveţi adresa. Link spre comentariu
sesebe Postat August 31, 2022 Partajează Postat August 31, 2022 Ca ideie, și un amplificator de 80W poate arde în anumite condiții tweeterul dintr-o boxa și de 500W. Este suficient sa bage cliping puternic citeva secunde/zeci de secunde. Legat de conectarea inversa.... nici un difuzor nu trebuie sa ajungă sa lovească magnetul în spate. Bobina trebuie sa se miște doar în maxim o treime din spațiul disponibil pina la piesele polare din spate, cu mici excepții unde depășește o treime. Link spre comentariu
Mihai Cimpoeru Postat Septembrie 1, 2022 Partajează Postat Septembrie 1, 2022 Eu folosesc incinde de ani de zile cu sute de w in ele cu driverele polarizate invers fara sa ia foc. Un difuzor de bas e normal sa nu mai aibe bas cand e polarizat invers deoarece e in antifaza cu celalalt. Daca le-ai inversa pe amandoua ai avea basul la fel. Fire leonice au si driverele, insa trebuie desfacute sa ajungi la ele (intradevar nu seamana cu cele de difuzor clasic). Link spre comentariu
Postări Recomandate