Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Anulare protectie scurtcircuit si suprasarcina, pentru încărcarea unui acumulator

jelucyan

Postări Recomandate

Intrebare: ce inseamna 

La 30.08.2022 la 10:03, jelucyan a spus:

S-au stins in momentul in care le-am conectat la aspirator.

????

Pune o simpla rezistenta de 20-30Ω in serie cu iesirea alimentatorului si vezi daca se mai stinge cind il conectezi la aspirator.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 53
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• jelucyan

26

• dumitrumy

13

• validae

5

• sesebe

4

Top autori în acest subiect

On 8/29/2022 at 7:32 AM, Marian said:

Eventual chiar alimentezi din el un mic modul buck ( step down ) din ala din comert, unul care sa aiba reglaj de curent si de tensiune separate

Poate trebuia sa fac asta pe postarea originala...

Daca tot nu s-a inteles ideea era ca regulatorul folosit sa fie unul cu 2 semireglabile, unul pentru curent si unul pentru tensiune. 
Si reglajul de curent sa fie suficient de precis incat sa mearga sub curentul maxim disponibil al sursei ( sub 0,3A la reglaj minim ).

Link spre comentariu

@jelucyan...ce tensiune are la borne acumulatorul acum ? Dacă per element are aproape de 3V (tensiune limită de descărcare) va bloca sursa.

Acelaşi lucru te-a rugat şi @dumitrumy şi nu ai răspuns.Dacă acumulatorul e supradescărcat, va trebui încărcat ,,de revenire,, pe un alimentator mai puternic şi cu limitarea curentului externă.Adică exact ce recomandasem eu, un încărcător de trotinetă de 36V/2A şi limitarea curentului cu sursa ta buck, ori o banală rezistenţă de putere, ori un bec auto de poziţii/stop (12V/21W) înseriat cu ea.Până nu aduci acumulatorul la o tensiune apropiată de 29V nu vei reuşi nimic.

Link spre comentariu
4 hours ago, sesebe said:

Intrebare: ce inseamna 

????

Pune o simpla rezistenta de 20-30Ω in serie cu iesirea alimentatorului si vezi daca se mai stinge cind il conectezi la aspirator.

Acum am incercat cu niste rezistori vechi ceramici de 30 ohmi.

Am pus un rezistor si a incarcat fara sa se stinga ledul la sursa dar s-a oprit aspiratorul din incrcare dupa 20-30sec; - inarca cu aprox. 150mah la 32v fara buck sau 30v cu buck.

Am pus doi rezistori de 30ohmi in paralel si SURPRIZA incarcarea nu s-a mai oprit si incarca cu aprox 250mah.

In final am facut carpeala romaneasca din imagine si am pus 3 rezistori de 30 in paralel dupa buck, pe plus.

Acum tensiunea e de 30v si curentul 380mah aprox, verificati cu multimetrul.

Arata cam ciudat dar e functional.

Buck-ul se incalzeste la 66 grade aprox si rezistorii la 45 grade.

Grade verificate cu pistol infrarosu cu laser.

Credeti ca sunt ceva pericole ?

Nu de alta, dar nici nu as vrea sa ajung la stiri :)))

Oricum deja incarca de ceva timp si pare in regula.

Multumesc.20220831-205116.jpg

Editat de jelucyan
Link spre comentariu
49 minutes ago, validae said:

@jelucyan...ce tensiune are la borne acumulatorul acum ? Dacă per element are aproape de 3V (tensiune limită de descărcare) va bloca sursa.

Acelaşi lucru te-a rugat şi @dumitrumy şi nu ai răspuns.Dacă acumulatorul e supradescărcat, va trebui încărcat ,,de revenire,, pe un alimentator mai puternic şi cu limitarea curentului externă.Adică exact ce recomandasem eu, un încărcător de trotinetă de 36V/2A şi limitarea curentului cu sursa ta buck, ori o banală rezistenţă de putere, ori un bec auto de poziţii/stop (12V/21W) înseriat cu ea.Până nu aduci acumulatorul la o tensiune apropiată de 29V nu vei reuşi nimic.

Inca nu am verificat pt. ca ar fi trebuit sa il desfac.

Daca nu va fi ok cu inventia de acum: buck + 3 rezistori de 30 ohmi in paralel, il voi deface.

Deja incarca de 40min.

Multumesc pt. ajutor

Link spre comentariu

Update: dupa 2h s-a stins aspiratorul fara a fi incarcat complet.

Scos mufa, bagata inapoi, incarca 10 sec aspiratorul iar se inchide.

Imi comand un charger de pe aliexpress dedicat acestui aspirator. Este 10$. 

Puteam sa o fac de la inceput, dar parca nu as fi asteptat 1 luna jumate aprox.

Merci din nou.

Link spre comentariu
31 minutes ago, dumitrumy said:

Cele 3 leduri arata doar nivelul de incarcare a bateriei?

Da. Si cresc pe parcursul incarcarii, exact ca la tel mobil.

On 8/29/2022 at 6:49 PM, validae said:

Cauza principală a intrării alimentatorului de imprimantă în limitare este curentul prea mic pe care e capabil să-l livreze.Acumulatorul descărcat ia un curent mai mare decât e setat alimentatorul să livreze în siguranţă şi asta îl blochează.Dacă era capabil de minim 500mA era suficient.Dar nu e..

Ai  7 (elemenţi)x 4,1V (tensiune finală per element)= 28,7V. Asta considerând tensiunea finală per element de 4,1V. La 4,2V ar fi de 29,4V. Tensiunea finală e setată în BMS-ul acumulatorilor.

,,Rezerva,, alimentatorului tău practic e de 1,3V dar e prea mică pentru a mai putea înseria şi o sursă de curent constant.Ai nevoie de un alimentator de 30V/0,5 - 1A...şi se găsesc uşor.De exemplu alimentatoarele de trotinete au tensiunea şi curentul care îţi trebuie.Nu mai da banii pe alte surse...

https://www.powerboard.ro/home/378-incarcator-pentru-trotinete-hoverboard-scuter-electric-de-294-v-2a-mufa-55x21mm.html

Dacă totuşi mergi pe varianta cu alimentator + sursă ,,buck,, cu tensiune/curent reglabile, atunci ia un încărcător de 42V/2A şi o sursă ca cea din link-ul tău.Aşa mai merge...

https://www.romags.ro/incarcator-hoverboard-42v-2a-4.html?gclid=CjwKCAjwx7GYBhB7EiwA0d8oezkWhw8gyK7pvbc2qiGpvcQIVJWRnVwfsmpJGbcYEfVYL-pq3U2DrBoCbY8QAvD_BwE

Am facut rost de la cineva de un incarcator de troti Xiaomi de 42v 1.7A.

Oare cum sa il pun pe buck ? Nu cumva il arde ?

Nu e cam multa tensiune pt acel buck ? Nu e problema de 10 lei dar cu acel buck as mai putea face experimente.

Merci,

Link spre comentariu

Cu 100 moase moare copilu!!!

Lasa doar alimentatorul de 30V/ 0,3A ca este exact ce trebuie pt teste. Descarca acumulatorul. Pune rezistenta serie atat cat trebuie ca la descarcarea maxima a acumulatorului sa nu se mai opreasca alimentatorul la conectare. Masoara tensiunea pe acumulator (dupa rezistenta) la inceperea incarcarii si la fiecare nivel aratat de leduri. Intereseaza in final tensiunea la care se opreste incarcarea, adica ce ai anuntat acum 12 ore.

Pt asta am pus din nou la test alimentatorul HP de 65W cu SG6841. Cu sarcina mica (110R) impulsurile din poarta mos sunt de 16V iar cand il duc la limitarea maxima dupa care se opreste am doar 8V in poarta. Este mecanismul opririi descris luni:

AUTOCITAT:              Postat Luni la 22:26

Se opreste deoarece bateria descarcata are o tensiune pe care se va "cala" sursa si prin reflectare in primar integratul nu va mai avea valoarea de automentinere. 

hp65adr.png

Link spre comentariu
2 hours ago, BRANCA said:

Păi buckul tău nu are tensiunea max pe intrare de 35V??

Ba da.

Pe emag scrie totusi 40.

Am pus si buck-ul direct pe cel de 42. Nu s-a ars. Am pus la incarcat aspiratorul cu 30v si aprox 1.6 A, a mers cateva sec si aspiratorul s-a stins.

Link spre comentariu
1 hour ago, dumitrumy said:

Cu 100 moase moare copilu!!!

Lasa doar alimentatorul de 30V/ 0,3A ca este exact ce trebuie pt teste. Descarca acumulatorul. Pune rezistenta serie atat cat trebuie ca la descarcarea maxima a acumulatorului sa nu se mai opreasca alimentatorul la conectare. Masoara tensiunea pe acumulator (dupa rezistenta) la inceperea incarcarii si la fiecare nivel aratat de leduri. Intereseaza in final tensiunea la care se opreste incarcarea, adica ce ai anuntat acum 12 ore.

Pt asta am pus din nou la test alimentatorul HP de 65W cu SG6841. Cu sarcina mica (110R) impulsurile din poarta mos sunt de 16V iar cand il duc la limitarea maxima dupa care se opreste am doar 8V in poarta. Este mecanismul opririi descris luni:

AUTOCITAT:              Postat Luni la 22:26

Se opreste deoarece bateria descarcata are o tensiune pe care se va "cala" sursa si prin reflectare in primar integratul nu va mai avea valoarea de automentinere. 

hp65adr.png

Ok.

Hai ca merg pe mana dvs.

Dar exista o problema. Alimentatorul de 30v 333ma este de fapt de 28.2 v.

Vazand ca alimentatorul de 32v pe multimetru era exact de 32, nu m-am mai gandit sa il verific si pe cel de 30v.

Acum cu ce continuam ? Cu cel cu 2 fire de 30v(28v reali) sau cu cel de 32v care e chiar de 32v dar care mai are un fir taiat de mine pe care exista tensiune de 16v.

Un singur rezistor de 30ohm este suficient cat sa nu se opreasca alimentatorul de 32v. Dar se opreste aspiratorul in cateva zeci de secunde.

Astept un raspuns cand poti @dumitrumy

Multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări