Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Are careva o schema cu sursa in comutatie, iesire dubla 65-0-65 V DC

Postări Recomandate

24 minutes ago, vijelie02 said:

Imi permit sa va contrazic, n-or sa dispara niciodata saraciile. Motivul este stiut de multi dintre noi.

Subscriu cu toata convingerea.

In fapt nu numai ca nu or sa dispara, ci or sa domine copios, interesul catre electronica vedem bine ca-i tot mai redus si superficial.

Vrem totul de-a gata, putere cat mai mare, pret cat mai mic, si chinezii stiu sa profite de asta.

N-ai cum sa explici cuiva care ar cumpara o sursa din aia de "500W" chinezeasca, faptul ca la o sursa decenta numai costurile componentelor este mai mare de atat ( nu mai zic cel al proiectarii si documentarii ).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 22 ore, Marian a spus:

Subscriu cu toata convingerea.

In fapt nu numai ca nu or sa dispara, ci or sa domine copios, interesul catre electronica vedem bine ca-i tot mai redus si superficial.

Vrem totul de-a gata, putere cat mai mare, pret cat mai mic, si chinezii stiu sa profite de asta.

N-ai cum sa explici cuiva care ar cumpara o sursa din aia de "500W" chinezeasca, faptul ca la o sursa decenta numai costurile componentelor este mai mare de atat ( nu mai zic cel al proiectarii si documentarii ).

Sunt convins ca nu are puterea data si 300w ajung. Pretul la Chinezi tot timpul o sa fie mai mic, in primul rand la ei se produc majoritatea componentelor. Ei au deja proiectul facut si au linie de productie unde costurile sunt mici. Cand produci serie mica si incepi de la 0 ai costuri mari

Link spre comentariu

Problema surselor chinezesti nu-i doar legata de provenienta componentelor, ci si prin faptul ca sunt reduse ( configuratii minimaliste ), miniaturizate ( componente si gabarit minim posibil ) si subdimensionate ( daca merge si asa atunci de ce sa folosim mai multa capacitate sau traf mai mare, sau tranzistori mai buni? ) la maxim, tocmai pentru a se obtine preturi mici de vanzare. 

Sigur, nu toate sunt asa, dar mie poza aia imi spune deajuns, inghesuiala infernala sub scopul dimensiunilor mici ale pcb.

Unul dintre conzii din primar lipit de NTC intr-o parte si de traf in cealalta parte, rezulta fiertura de electrolit.

Celalalt cond e la o vesnicie distanta de el ( deci traseul curentilor din primar e dezastru ), si este si el practic lipit de puntea din primar, care fara radiator se va incalzi semnificativ, mai ales ca si ea e lipita de filtrul EMI, tot condul ala mai are si radiatorul din primar foarte aproape de el, si pe langa faptul ca-i mic pentru puterea aia, dispunerea lui impune prezenta de ventilator care sa sufle permanent pe el, si, ca sa fie lucrurile si mai nasoale, placa de control incurca si mai mult ventilatia radiatorului. Rezulta si acolo fiertura de electrolit. Traful e mic pentru puterea aia...

PS: Productia de serie mare nu-i deajuns sa garanteze costuri de productie foarte mici. 

Cand proiectezi un produs serios te folosesti de componente dimensionate generos, si de la producatori seriosi, ori ele costa mult. Un singur traf ETD59 necesar pentru puteri mai mari de cateva sute de W, si 3f3 ca sa poti folosi frecventa mai mare la randament bun pe traf, costa la TME mai bine de 50 de lei doar cele 2 segmente de miez in cantitatile maxim disponibile la TME, iar carcasa si clemele undeva spre 20 de lei, la fel in cantitatile maxim disponibile la TME.

Traful ala mai are nevoie si de sarma, si este preferabil litz tocmai pentru ca vrei sa folosesti frecventa mai mare, si totodata e mult mai usor de bobinat, si nici litz-ul nu-i ieftin. 

Si uite asa se explica faptul ca eu la sursa mea de 1500W cu pfc de la vanzare am costuri de productie ( fara pcb, fara sarma si alte maruntisuri ) la aproape 1000 de lei ( pot dovedi oricui mi-o cere ), si-o dau cu 1150.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări