Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ampermetru

Florin Stanciu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 74
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Barbu Paul

15

• dumitrumy

10

• PINTI

7

• flomar60

7

Top autori în acest subiect

Tare-s curios daca unui cleşte ampermetric (clampmetru) i se taie sarcina din secundar ia foc.
Sau aceasta discutie si masurile de protectie se refera la cazuri in care prin primar circula curenti foarte mari ?

Sau la cazul in care folosim un transformator care nu este corect dimensionat ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 3 minute, Barbu Paul a spus:

UDAR, asa este scurtcircuitul este cea mai avantajoasa situatie pentru miez, infasurarile sunt concepute de asa natura incat sa suporte curenti maximi de lucru, "dumitrumy" face afirmatia ca in cazul in care secundarul este in gol, miezul se incalzeste (lucru foarte adevarat), de ce crezi tu ca se intampla asta ?

Fără sarcină , forma curentului nu mai este sinusoidală ,prezintă niște paliere f. abrupte și miezul intră în saturație....automat cresc f. mult pierderile de magnetizare cu consecință directă ,încălzirea miezului....puteți verifica pe osciloscop afirmația mea....

Link spre comentariu

flomar60, afirmatia ta este corecta, datorita saturatiei miezului, forma de unda se deterioreaza,  asta insamna ca miezul transformatorului nu a fost dimensionat pentru regimul de functionare in gol, asa cum se dimensioneaza transformatoarele de tensiune, putem spune ca proiectantul a avut in vedere regimul  de functionare in "scurtcircuit real", astfel afirmatia facuta de "iOP95" este adevarata.

Editat de Barbu Paul
Link spre comentariu

Liviu.Mihaiu, la clestele ampermetric analogic era o regula, "sa nu schimbi domeniul de masurare in timpul masuratorii", practic trebuia sa deschizi circuitul magnetic dupa care puteai sa schimbi domeniul de masurare, de ce crezi tu ca se proceda asa? 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Liviu.Mihaiu a spus:

Tare-s curios daca unui cleşte ampermetric (clampmetru) i se taie sarcina din secundar ia foc.

Depinde de cine e facut si cat de corect e facut. 

Insa una e cazul in care ai un TC conectat permanent pe o bara sub tensiune si alta e cu o gogoasa pe care o inchizi tu cu un buton pe un fir. 

Probabilitatea ca rezistenta de la bornele secundarului sa se intrerupa intr-un aparat de masura e invers proportionala cu calitatea aparatului. 

Acum 14 minute, Barbu Paul a spus:

Liviu.Mihaiu, la clestele ampermetric analogic era o regula, "sa nu schimbi domeniul de masurare in timpul masuratorii", practic trebuia sa deschizi circuitul magnetic dupa care puteai sa schimbi domeniul de masurare, de ce crezi tu ca se proceda asa? 

Basme, nu are timp intre comutari sa se intample nimic grav. Poti testa si vedea consecintele. 

Link spre comentariu

Te cred, acum ca-mi spui ca vorbim de aparate de acum 50 de ani. Credeam ca te referi la aparate mai noi si fabricate dupa standarde care considera si securitatea utilizatorului.,

Link spre comentariu
Acum 24 minute, Barbu Paul a spus:

Am vazut destule M9 de la AEM deteriorate din motivul asta, mai mult recomandarea era facuta de catre fabricant.

Cred ca se defecta intrumentul se masura.
Nu cred ca se comuta suntul de pe secundar. Doar divizorul prin care se masura caderea de tensiune.
Caci, oricat de TC este el, tot tensiune masoara instrumentul.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

M9 este instrumentul de masura care echipau clesti ampermetrici, cele doua tipuri (un model il fabrica AEM , pe celalalt cei de la ICEMENERG),  transformatoarele de curent aferente clestilor  aveau doua  infasurari , pentru domeniile principale erau configurate serie si paralel, pentru cele superioare utilizau asa cum bine ai intuit divizoare.

Editat de Barbu Paul
Link spre comentariu
La 25.08.2022 la 16:41, Liviu.Mihaiu a spus:

Montez din greseala traful unui pistol invers (pun si un bec in serie cu secundarul devenit primar) .
Devine traf de curent desi el stia ca este de tensiune ?

Am pierdut o ora sa fac montajul cu pistolul si nu ai dat niciun laic ortodox!

Daca primarul are 1200 spire iar secundarul doua, la 18Av prin "ansa" vom avea 30mAv prin fostul primar. Inmultit cu 500R montate de mine vom obtine 15Vv. Oscul arata 13Vv probabil din cauza inductantei de scapari care este mare la acest traf. 

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
Acum 2 ore, dumitrumy a spus:

Am pierdut o ora sa fac montajul cu pistolul si nu ai dat niciun laic ortodox!

Aproape mereu v-am dat 'like' in mintea mea pentru ce postati.

Link spre comentariu

Am mai facut curatenie si am gasit un traf de retea miniatura de la un ceas electronic. Am scos primarul si am bobinat 3 spire iar secundarul l-am folosit la maximul lui (probabil era de 2 x 9V).

Se pare ca a rezultat un cuplaj mai prost fata de pistolul de lipit dar sunt diferente mici intre oscilogramele din secundar.

trafo-crt-osc-28aug.png

##########################

CT-practic.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări