Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Impamantare si tratarea nulului

Postări Recomandate

Salutare la toata lumea, n-am mai dat pe elforum de vreo 10 ani poate mai bine, ma bucur ca inca exista si mai sunt membrii activi! Contul cel vechi din pacate l-am pierdut, dar n-are a face...

Legat de titlul topicului:

Am o casa la tara unde am un bransament trifazic, iar de curand m-am hotarat sa refac instalatia electrica deoarece este veche (inceputul anilor 2000) si pe deasupra este facuta pe conductori de aluminiu si fara conductor de impamantare.

Am cateva nelamuriri si sper ca gasesc oameni in aceasta sectiune care m-ar putea lamurii:

1. Vreau sa fac o priza de pamant (impamantare), intentionez sa cumpar 4 electrozi de 2m zincati si sa sap un sant de vreo 50cm adancime in care sa ii bat, fiecare la o distanta de 2 * L (lungimea tarusului), iar ulterior sa ii leg intre ei cu platbanda zincata de 3x40mm. Inca nu sunt sigur daca ii voi suda cu electrod de inox (si izolatie cu bitum) sau ii voi prinde cu cleme metalice zincate. Dupa ce am facut impamantarea as vrea sa fac asa zisa "tratare a nulului", doar ca am o problema. Bransamentul este prin aer, adica e un cablu cu patru conductori din aluminiu care vine de la stalp pana la un tablou (T1) care este amplasat pe fatada casei la o inaltime de ~3m fata de sol in acel prim tablou am trei sigurante fuzibile (model vechi din ceramica) de 25A iar PEN-ul este legat printr-o clema.

Din acest tablou pleaca un cablu cu patru conductori de aluminiu spre contorul trifazic, distanta este de ~20m, contorul este amplasat pe o latura diferita a casei fata de acest prim tablou.

Toate acestea fiind descrise, eu intentionez sa amplasez iesirea (sau intrarea) prizei de pamant chiar sub contorul trifazic unde intentionez sa montez un tablou (T2) electric mic. In acest tablu vreau sa montez un separator trifazic impreuna cu un SPD, dar si conectarea impamantarii la reteaua casei.

Acuma vine intrebarea: Este legal in regula sa fac tratarea nulului dupa contor?

Mentionez ca in caz contrar ar trebui sa trag un conductor de 16-25mm2 de la bara de echipotentializare pana la primul tablou descris mai sus, in jur de 20m, lucru pe care nu as vrea sa il fac.

2. Un motiv secundar pentru care vreau sa refac instalatia este ca intentionez sa achizitionez un strung romanesc SN320, iar acesta necesita alimentare trifazica. Pentru alimentarea lui si a altor eventuale utilaje voi face o instalatie dedicata intr-o anexa din interiorul curtii, in prezent am tras conductor de 4mm2 pana la intrarea in aceasta anexa si urmeaza sa fac un tablou separat trifazic.

Intrebarea: Se poate folosi/functioneaza corect un diferential trifazic de 30mA daca folosesc un strung model vechi?

Daca nu, puteti sa sugerati alt fel de protectie? Nu imi este frica de o mica electrocutare (m-am electrocutat de multe ori...) dar as prefera sa fie cat mai sigur posibil.

Multumesc anticiapat tuturor care is aloca timp sa raspunda!

PS. Nu sunt electrician de meserie, dar am cativa ani buni de electronica si microelectronica sub curea.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Seara buna

Ca sa delimitam ce tine de distribuitorul de electricitate RED (Reteaua de Distributie Electrica) si abonat sunt bornele din Blocul de Masura si Protectie Trifazat BMPT (in cazul tau). Tratarea Neutrului se face in BMPT. Punct!!  Ceea ce faci tu in aval se poate lega doar la conductorul de impamantare deja prezent la borna de delimitare de unde totul iti apartine in aval. Orice legatura la Pamant a Nulului de lucru in aval de bornele de racordare a abonatului va duce la diferente de masura si implicit de potential, si in final RCD va declansa mereu, ma refer la cel din BMPM. Mai pe scurt ceea ce faci tu este doar o imbunatatire a valorii impamantarii, ceea ce nu e un lucru rau. 

Link spre comentariu
11 minutes ago, wally_gatter said:

Seara buna

Ca sa delimitam ce tine de distribuitorul de electricitate RED (Reteaua de Distributie Electrica) si abonat sunt bornele din Blocul de Masura si Protectie Trifazat BMPT (in cazul tau). Tratarea Neutrului se face in BMPT. Punct!!  Ceea ce faci tu in aval se poate lega doar la conductorul de impamantare deja prezent la borna de delimitare de unde totul iti apartine in aval. Orice legatura la Pamant a Nulului de lucru in aval de bornele de racordare a abonatului va duce la diferente de masura si implicit de potential, si in final RCD va declansa mereu, ma refer la cel din BMPM. Mai pe scurt ceea ce faci tu este doar o imbunatatire a valorii impamantarii, ceea ce nu e un lucru rau. 

Salutare,

Multumesc pentru raspuns!

Inteleg ce spui, dar cum am incercat sa explic in postarea mea initiala, bransamentul in sine este vechi, iar tabloul nu contine RCD doar niste sigurante fuzibile de 25A, implicit nu are ce sa declanseze.

Am urmarit schema de tratare a nulului din normativ (sau cum s-o numi), iar acolo este evident ca tratarea nulului se realizeaza inainte de contor (Bloc de Masura), intrebarea mea era daca pot face si dupa acesta!?

Link spre comentariu

Într-un BMPT neutrul(nulul) este transmis direct și ăsta e singurul 'tratament' de care are parte... dvs puteți sa faceti si PEN și PE și N în tabloul dvs de distribuție (cel de după contor).... faptul că veti lega nulul la priza de pământ proprie este benefic pentru echilibrarea tensiunii pe faze... dar!.... puteti avea ghinionul ca sa faceti o priză de pământ f. bună si un consumator puternic dezechilibrat inaintea dvs!... atunci curentul de scurgere va fi important cu problemele aferente(încălzire, contacte imperfecte).... Spor! 

Link spre comentariu
15 hours ago, flomar60 said:

Într-un BMPT neutrul(nulul) este transmis direct și ăsta e singurul 'tratament' de care are parte... dvs puteți sa faceti si PEN și PE și N în tabloul dvs de distribuție (cel de după contor).... faptul că veti lega nulul la priza de pământ proprie este benefic pentru echilibrarea tensiunii pe faze... dar!.... puteti avea ghinionul ca sa faceti o priză de pământ f. bună si un consumator puternic dezechilibrat inaintea dvs!... atunci curentul de scurgere va fi important cu problemele aferente(încălzire, contacte imperfecte).... Spor! 

Multumesc pentru raspuns.

Cred ca am sa inchei discutia aici, unii colegi au impresia ca nu stiu sa dau un google search sau ca nu m-am documentat in prealabil.

Toate bune.

Link spre comentariu

Daca nu te multumeste postarea unui electrician de 62 ani, ce doresti de fapt? Se poate cere de la prima postare, doresc sa raspunda doar ingineri si academicieni. Sau unul asa pretentios poate spune: am gasit ASTA pe net, nu imi convine ASTA1, nu inteleg ASTA2 si ce parere aveti despre ASTA3. 

Link spre comentariu
1 hour ago, dumitrumy said:

Daca nu te multumeste postarea unui electrician de 62 ani, ce doresti de fapt? Se poate cere de la prima postare, doresc sa raspunda doar ingineri si academicieni. Sau unul asa pretentios poate spune: am gasit ASTA pe net, nu imi convine ASTA1, nu inteleg ASTA2 si ce parere aveti despre ASTA3. 

Nu stiu exact la ce postare te referi. Daca te referi la ce a scris flomar60, te inseli, este de departe cea mai ok dintre raspunsuri.

Eu mi-am expus problema cu lux de amanunte, iar inainte sa o postez aici m-am documentat, am stdiat schema de legare.

Am vizionat clipuri pe youtube unde uni electricieni "cu experienta" au spus ca este in ordine sa faci "tratarea nulului" dupa contor, adica in tabloul general. Este absolut evident ca nu este ideal, doar ca in viata reala lucrurile nu sunt ideale, iar postari de geul:

5 hours ago, wally_gatter said:

Studiaza te rog BMPT-urile si ce ti-am postat AICI

Sa nu ne jucam cu curentul, zic....

nici nu ma ajuta si nici nu sunt un raspuns la intrebare.

Multumesc si o zi buna sa aveti.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Salutare!
M-am uitat si eu pe schemele respective si documetele atasate mai sus. Doar ca distribuitorul din BMPT iti da 4x25mm2, deci, L1, L2, L3 si PEN. Iar ca lucrurile sa fie corecte, ar trebui sa existe PE si N. Deci, cum nu exista impamantare la stalp, nici nu pot sa faca tratarea nulului in BMPT ci doar sa o fac eu cand ajung in Tabloul meu (altfel, alimentarea de la BMPT ar fi fost pe 5x 25mm2). 

Genial... 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

De ce vrei să-ți complici viata? 

Important este să-ți protejezi viața și agoniseala, care sunt pe primul loc, restul sunt doar secundare. 

Prin urmare, priza de pământ este pentru protecția casei și se conectează în tabloul tău general de după contor. 

De la rețea primești faza ( fazele) și nul, atât. 

De aceea este important să construiești o priză de pământ care se conectează în tablou, pentru că este asigurarea ta de viață și de accidente. 

A greși este omenesc spune un proverb, dar nu este distractiv când cei de la distribuție conectează accidental o fază pe firul de nul și ai toate electronicele distruse. 

Dacă ai făcut tratarea nulului, atunci nu ai nici un stres, faza care vine pe firul de nul merge direct la pământare și sare protecția ( siguranța din BMP). 

Normativul I7 spune că toate prizele trebuie să aibă fir de pământare, înseamnă că trebuie o priză de pământ conectată în tabloul de siguranțe pentru a funcționa protecția. 

Dacă ai instalație trifazica, cel mai bine este să ai priza de pământ cât mai aproape de tablou, ca rezistența să fie cât mai mică. Dacă trebuie să tragi o platbanda zincata de 50-100 m de la priza de pământ de la stâlp, rezistenta materialului se adaugă la cea a prizei de pământ și face ca protecțiile să fie mai puțin eficace. 

O priză bună de pământ are sub 4 ohmi, iar dacă masori în tablou și ajungi la 100ohmi,este ca și cum nu există priza de pământ. 

Trifazat se folosește la instalațiile de forță, o tensiune mai mare, un curent pe măsură și multe carcase metalice cresc șansele de accidente. 

Chiar o banală ploaie, ceva vânt să mute o bucată de țiglă 1cm și să curgă apa pe acolo în pod, casă, să ude un perete și din greșeală atingi tocmai porțiunea aia. 

De aceea în multe locuri se montează pe case și paratrăsnet, care se leagă la priza de pământ. 

Ai avut ocazia să mergi pe mare ( sau pe lângă plajă și să urmărești o furtună cu descărcări electrice. 

Priveliștea este fascinantă cu fulgerele care brăzdează cerul și lovesc apa, însă nu este așa distractiv când realizezi că ești în mijlocul furtunii. 

Hei, este viața ta, alegerea ta. 

Citești sfaturi, le analizezi, apoi ai mai multe variante. 

Dacă vrei să construiești o priză de pământ este ok, dacă alegi să nu construiești una este ok. 

La sfârșit tu ești acela care trebuie să trăiască cu alegerea făcută. 

Link spre comentariu

Rezistenta prizei la pamant trebuie sa fie suficient de mica incat sa sara siguranta daca exista o scurgere la pamant scurt sau nu.

In cazul prizei de 4 ohm siguranta poate avea max 50 a pe faza pentru joasa tensiune rezistenta ncesara se calculeaza in functie de marimea utimei sigurante.

Altfel se intampla ce am patit eu cu Dorel, bagat negresa prin cutia de plastic de la o faza pana in tabla de sub cutie legata la pamantare si lasat cu un curent de 20 a prin pamantare si evident prin surubul cu pricina si un consum de 200 kwh in doua zile, de a venit vecinul disperat, am pus clestele de curent pe toate sarmele si descoperit problema.

Nu mai avea diferential ca tot sarea si distribuitorul a montat o bipolara.

Problema cu pamantarile este ca rezistenta lor creste pe seceta, in unele locuri terenul nu coopereaza, fie e grohotis fie stanca care conduc rau curent si atunci se uda sa dea bine la masuratoare deoarece e foarte costisitor  de a realiza o pamantare conforma.

Referitor la tratarea nulului se pot face masuratori preliminare tensiune si curent intre nulul retelei si priza de pamant.

Link spre comentariu

Nu se trateaza nici un nul.

Nulul vine de la PT si are impamintare la fiecare BMPM sau BMPT.

Daca masurati tensunea intre N si priza de pamint proaspat facuta, PE o sa aveti surpriza sa gasiti tensiune si de 10Vac daca racordul este lung.

Orice legati priza pe N sare diferentialul din BMP.

PE este doar pentru carcasele aparatelor, diferentialul este pentru protectie chiar daca PE are 100 de ohmi.

P.S. PE este locala, facuta de utilizatorul instalatiei, asta e regula de baza.

P.S.S dupa contor nu se leaga N la PE, altfel riscati sa platiti si curentul ce se inchide de pe N pe priza dumneavoastra de pamint, nu-i mult dar contorul se invirte, pe probate! :d

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Despre tratare sau nu, discutiile pot deveni interminabile (si prefer sa le evit), depinde foarte mult de sistemul folosit si de cat de bine si-au facut treaba cei care au efectuat bransamentul.

Insa, ca o mica gluma, sunt al naibi de curios, de unde stie "contorul sa se invarta", cand conectezi conductorul de NUL la pamant dupa el (contor), atat timp cat vorbim de conectarea conforma a acestuia, deci cu conductorul de Faza trecut prin bobina de curent.

Link spre comentariu

Nulul rețelei este legat la pământ.... la fiecare stâlp.... intre priza trafului si prizele de pe retea apare o scurgere de curent cu atit mai mare cu cât reteaua e mai dezechilibrată.... acest " al 2-lea nul" este util din acest punct de vedere... lucrurile sunt identice si pt fiecare consumator, indiferent ca e mono sau trifazic.... acest curent de scurgere este asigurat de fazele retelei.... care faze sunt monitorizate de contor.... chiar dacă e mic el există.... când se pune diferential în BMP se folosește unul de 300mA și din acest motiv.... 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări