Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

aria de responsabilitate, apartament la bloc

Postări Recomandate

Daca ma poate ajuta cineva va rog cu o informatie, de unde incepe responsabilitatea legala a unui proprietar de apartament la bloc referitor la instalatia electrica ? Raspunderea lui incepe de la tabloul de intrare in apartament (contor) sau de la siguranta din cofretul de pe palier/etaj ?  Altfel spus, circuitul de la cofretul de pe etaj pana la el in casa este in jurisdictia asociatiei ca parte comuna a blocului sau a locatarului cu pricina ?  Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Tabloul de intrare în apartament și contorul nu sunt unul și același lucru, contorul fiind aparatul de măsură care contorizează consumul de energie electrică.

Instalația de utilizare a abonatului începe de la bornele de ieșire ale contorului, indiferent dacă contorul este montat în firida de palier sau în apartamentul abonatului.

Link spre comentariu
Acum 18 minute, flomelomanul a spus:

Instalația de utilizare a abonatului începe de la bornele de ieșire ale contorului, indiferent dacă contorul este montat în firida de palier sau în apartamentul abonatului.

Instalatia abonatului incepe si se termina pe proprietatea lui (dupa contor in cazul in care acesta este in apartament).
Restul este instalatie folosita in comun (de asociatia de proprietari) si este proprietatea furnizorului de energie.
Ca doar el a montat-o si o intretine. Nu ?
Asta la locuintele din blocurile vechi, la cele actuale achizitionate de la un dezvoltator imobiliar este posibil sa fie diferit.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 19 ore, Liviu.Mihaiu a spus:

Instalatia abonatului incepe si se termina pe proprietatea lui (dupa contor in cazul in care acesta este in apartament).
Restul este instalatie folosita in comun (de asociatia de proprietari) si este proprietatea furnizorului de energie.
Ca doar el a montat-o si o intretine. Nu ?
Asta la locuintele din blocurile vechi, la cele actuale achizitionate de la un dezvoltator imobiliar este posibil sa fie diferit.

Mai studiați puțin, că sunteți în eroare.

În contractele de furnizare este specificată clar delimitarea dintre instalația de distribuție (care, a-propos, aparține OD-ului zonal, nicidecum furnizorului, dacă cei doi sunt diferiți) și instalația de utilizare, care aparține abonatului, iar această delimitare este exact la bornele de ieșire ale contorului, indiferent unde este el amplasat. Dacă, de exemplu, contorul este amplasat în FDCP și nu în apartament, coloana electrică a apartamentului aparține abonatului (chiar dacă este montată pe părțile comune ale condominiului), nicidecum furnizorului și nici măcar OD-ului. De altfel, furnizorul nu face altceva decât să cumpere energie de pe piață și s-o vândă clienților finali. Cum naiba s-o fi montat și s-o întrețină el? Coloana respectivă a fost montată fie de constructorul imobilului, fie ulterior, de un operator atestat ANRE, iar acum ea este proprietatea abonatului (client final). Situația se schimbă dacă contorul este montat în apartament. În acest caz, coloana aparține OD-ului zonal, nicidecum furnizorului, fiindcă în acest caz face parte din instalația de distribuție.

Dar nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, că poate sunt și eu (la fel ca și dumneavoastră) vreun părerolog:limb:. Nu trebuie decât să cereți în scris opinia OD-ului zonal sau chiar ANRE-ului. Veți primi, cu siguranță, un răspuns LEGAL.

Link spre comentariu
Acum 38 minute, flomelomanul a spus:

Mai studiați puțin, că sunteți în eroare.

Puteti explica care este motivul pentru care exista sisteme de inchidere (lacate) pe tablourile de distributie de la parter sau fiecare etaj din moment ce eu (locatarii) suntem proprietarii instalatiei electrice ?

Si cum sa fi proprietar pe ceva exterior apartamentului din moment ce nu s-a semnat un act de predare/primire ?
Dar ai dreptate, am gresit cand am spus furnizare. Despre distributie este vorba.

Dar nu prea conteaza in acest context. Doar asa, ca etalare de cunostinte de termeni.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Si eu stiam ca incepe de la iesirea contorului de abonat indiferent unde este el amplasat fizic. Contorul e sigilat si proprietatea firmei de distributie ... tot ce e in amonte este instalatie comuna a imobilului (cazul meu, bloc) sunt parti comune avand intretinerea tehnica in sarcina asociatiei, prin firma autorizata angajata sa repare la nevoie.

Ref. la discutia de mai devreme, cu lacate pe FDCP, sunt multe blocuri cu usa inchisa cu passepartout sau lacat din motive de siguranta sa nu-si bage copiii sau persoane rau intentionate nasul acolo. Unde e pericol de electrocutare se inchide accesul, de regula cu conventia ca locatarii respectivi sa stie de unde sa obtina cheie in caz de nevoie. Su eu daca am nevoie sa-mi schimb siguranta de pe palier trebuie sa am acces cumva.

Link spre comentariu
Acum 27 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Puteti explica care este motivul pentru care exista sisteme de inchidere (lacate) pe tablourile de distributie de la parter sau fiecare etaj din moment ce eu (locatarii) suntem proprietarii instalatiei electrice ?

Păi, eu, vecinul dvs de palier mă duc la tabloul de distribuție si îmi trag fir în apartament de la siguranța care mă alimentează pe mine....sau pe altcineva, nu contează!....cum contorul meu este în apartament ....cum se numește mișcarea asta?

Link spre comentariu
Acum 3 minute, flomar60 a spus:

cum contorul meu este în apartament ....cum se numește mișcarea asta?

"Lacatul" al cui este ?

Acum 6 minute, andreas a spus:

de unde sa obtina cheie in caz de nevoie. Su eu daca am nevoie sa-mi schimb siguranta de pe palier trebuie sa am acces cumva.

Lacatele sunt ale "distribuitorului". Ca romanul se descurca de o cheie, asta este altceva.

Link spre comentariu
La 12.08.2022 la 17:23, Liviu.Mihaiu a spus:

Si cum sa fi proprietar pe ceva exterior apartamentului din moment ce nu s-a semnat un act de predare/primire ?

@Liviu.Mihaiu

Cred că n-ați citit atent comentariile mele anterioare. Indiferent de poziția contorului (în apartament sau în FDCP/BMP), instalația de utilizare (adică cea care este proprietatea abonatului) începe de la bornele de ieșire ale contorului. Apar, astfel, două situații:

1. Dacă contorul este în apartament, atunci coloana electrică a apartamentului este conectată la bornele de intrare ale contorului, caz în care această coloană face parte din instalația de distribuție (adică este în responsabilitatea OD).

2. Dacă contorul este montat în FDCP / BMP (după caz), coloana electrică a locuinței este conectată la bornele de ieșire ale contorului, caz în care această coloană face parte din instalația de utilizare (adică este în responsabilitatea clientului final).

Este foarte simplu să ne dăm seama de faptul că afirmațiile mele sunt corecte prin simplul fapt că echipele de intervenție ale OD (indiferent care este numele acestuia: Enel, CEZ, Electrica, etc.) nu au voie să intervină, în caz de defect, decât până la contor, mai exact până la bornele de ieșire ale acestuia. Atât le permite autorizarea lor internă, fiindcă acolo se termină instalația de distribuție a OD.

Nu știu dacă ați observat, dar FDCP-urile fabricate după 1990 (evident și BMP-urile), chiar dacă sunt închise cu lacăte tip și sunt sigilate, permit accesul abonatului la clapeta disjunctorului de branșament, pentru ca acesta să poată fi manevrat în caz de nevoie. Mai mult decât atât, de vreo 5-6 ani încoace, BMP-urile sunt prevăzute cu cutii de borne special montate pentru branșarea coloanei electrice a abonatului, cutii ale căror capace nu mai sunt sigilate. În acest fel, clientul final poate interveni la coloana electrică a locuinței (pentru inspecții sau modificări) fără a mai fi nevoie de acordul OD pentru desigilarea și resigilarea BMP-ului.

Așadar, eu n-am afirmat ceea ce susțineți dvs., și anume că locatarii sunt proprietari ai instalației electrice, vorbind la modul general. Nu, ei sunt proprietari doar ai instalației electrice de utilizare, delimitată conform regulilor enunțate mai sus.

Editat de flomelomanul
Link spre comentariu
Acum 47 minute, flomelomanul a spus:

2. Dacă contorul este montat în FDCP / BMP (după caz), coloana electrică a locuinței este conectată la bornele de ieșire ale contorului, caz în care această coloană face parte din instalația de utilizare (adică este în responsabilitatea clientului final).

Sa inteleg ca in acest caz utilizatorul final raspunde pentru calitatea lucrarilor efectuate in ultimii 5-6 ani la blocurile vechi de firmele care au modificat instalatiile , au scos contoarele din casa, le-au montat la parter si au tras alte coloane (aparente) pentru alimentare ?
Nu s-a semnat nimic in acest sens. Nu s-a "predat/primit" lucrarea. 
Exista o lege in acest sens ?
Au garantie aceste lucrari ? Sau, daca maine se produce o defectiune a cablului (defect de fabricatie) dintre contor si apartament reparatia o suporta locatarul ?
Scuze pentru atatea intrebari. Dar tare ciudata imi pare situatia prezentata.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Liviu.Mihaiu a spus:

Sau, daca maine se produce o defectiune a cablului (defect de fabricatie) dintre contor si apartament reparatia o suporta locatarul ?

Exact la acest aspect ma gandeam si eu. Adica cine doreste sa inlocuiasca cablul are acces la bornele contorului?

Link spre comentariu

Dacă se produce un defect grav al cablului dintre contor şi apartament, pot fi două efecte.Ori se întrerupe, ori se scurtcircuitează.Ambele cazuri nu pot fi remediate de utilizator, care nu are acces legal la BMP şi atunci sesizează distribuitorul local.Acesta trimite un electrician ce determină cauza şi remediază fără implicarea financiară a utilizatorului.Asta dacă nu s-a apucat vreun ,,meseriaş,, local să dea găuri în cablu sau să-l taie cu flexul...caz în care respectivul plăteşte distracţia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări