Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare Pionier S503A

sonic11

Postări Recomandate

Interesul este sa-l stiu functional, nu-l modific deoare ce nu-l folosesc zilnic.

Antema o sa o construesc diseara, ma va ajuta si pe viitor.

Cam ce dimensiune ar fi recomandat pentru o astfel de amtena?

Adica sa fie cat de cat calitativa.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 217
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sonic11

83

• Sorin2015

42

• icar

27

• okean

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 21 minute, Sorin2015 a spus:

Prin crestarea unui carton (textolit, plastic) sa rezulte un numar impar de aripioare si se bobineaza conductor trecut alternativ prin fata-spatele aripioarelor.

De ce trebuie sa fie impare ?

Link spre comentariu
Acum 4 ore, sonic11 a spus:

Ps. nu receptioneaza nimic pe lungi pe toata cursa cv, doar paraziti si acrosaje.

Mediile mai merg cu antena infasurata, la Lungi le plac antenele lungi.. Candva am avut una de 30m fir cupru 1.5mm....

( nici nu stiu daca mai exista posturi care emit pe lungi.... Candva ascultam mult pe scurte, mai incercam sa nu uit codul morse, erau posturi de toate felurile din mm in mm.... Acum abia gasesti ceva....) 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Vezi mai sus, am dat un pdf cu posturile la zi. Sunt doua posturi puternice pe unde lungi (Antena Satelor si Polski Radio si inca trei mai slabe, audibile in functie de noapte si starea atmosferei, ionosferei (Anglia, Nordul Africii).

Antena foarte lunga capteaza paraziti industriali/casnici, nu se pune. Doar pe coasta Americii, in zone nepopulate, intind veteranii antene filare foarte lungi indreptate spre Europa, cateodata avand succes in a prinde ceva radiodifuziune (ei au unde lungi doar pentru transmisii speciale, inclusiv avertizari meteo).

Liviu, daca sunt in numar par, cand termini de parcurs conturul ajungi cu conductorul pe aceeasi parte a cartonului, astfel ca acolo conductorul este foarte aproape de sfarsitul spirei precedente - si deci se creaza o capacitate parazita partiala mare in acel loc.

Ori, smecheria este ca parti ale spirelor consecutive sa ramana totdeauna de o parte si de alta a cartonului (distanta mare, capacitate mica), si nu de aceeasi parte (distanta mica, capacitate mare).

Editat de Sorin2015
adaugire raspuns
Link spre comentariu

(Scuze ca scriu prea des, dar acum am realizat ca nu am raspuns la intrebare.)

@sonic11, dimensiunea este dictata de cartonul din spate, daca doresti sa atasezi placa cu antena de acest carton (pe exterior, ca in interior nu prea ai distanta intre carton si sasiu).

Deci, sa zicem 20cm x 15cm, 18...20 spire. Nu este critica, nefiind acordata. (banda larga, castig mic).

Sau poti sa o sprijini pe ceva, nu te atingi de radioul propriu-zis. In mijlocul acestei antene, ramanand spatiu, poti pune niste cose la care sa atasezi un condensator fix sau unul variabil, daca vrei sa acordezi pe o zona sau alta, deci nu modifici nimic in radio, doar ca in loc de o sarma care atarna ai ceva mai compact si mai eficace.

Daca alegi varianta antena activa, abia atunci numarul de spire/ dimensiunile devin critice, altfel rezonanta nu se va produce in unde medii sau lungi, ci in zone neutile. Depinde si de condensatorul variabil, pentru ca pe vremuri era de 500pF, la Tehnoton era de 270 pF, iar actual, chinezii fac variabile de doar 120... 180 pF pentru AM.

Daca radioul este reglat corect (atat cat poate el), vei receptiona bine cu el cu antena neacordata, asa cum a fost proiectat,  astfel ca preocuparea exagerata pentru o antena "buna" nu are sens.  Iar incercarile practice cu diverse variante la fata locului este cea mai buna tactica, comparativ cu sfaturi si pareri.

Esti tanar, ai mult de lucru cu afacerile, dar vei reusi treptat. Este bine ca locuiesti la curte. Degeaba ai antena "buna" daca locatia este rea. Uite, ia un radio portativ pe unde medii (ar fi bun unul clasic, nu prastii china) si asculta un post din apropiere sau mai departat, plimbandu-te prin curte si pe strada. Vei constata ca dai peste "goluri" in care auditia este slaba, iar dupa cativa metri dai peste o zona in care se aude tare. 

Tot astfel, gasesti zone cu parazoti slabi, si zone cu zgomot mare, dupa cum treci pe langa stalpi cu leduri sau fire aeriene. 

Iar daca te duci cu radioul pe unde medii si, mai ales, lungi, langa centrala termica, radioul va turui ca o turbina scapata de sub control (si se propaga si prin tevile metalice).

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Sorin2015 a spus:

(Scuze ca scriu prea des, dar acum am realizat ca nu am raspuns la intrebare.)

@sonic11, dimensiunea este dictata de cartonul din spate, daca doresti sa atasezi placa cu antena de acest carton (pe exterior, ca in interior nu prea ai distanta intre carton si sasiu).

Deci, sa zicem 20cm x 15cm, 18...20 spire. Nu este critica, nefiind acordata. (banda larga, castig mic).

Sau poti sa o sprijini pe ceva, nu te atingi de radioul propriu-zis. In mijlocul acestei antene, ramanand spatiu, poti pune niste cose la care sa atasezi un condensator fix sau unul variabil, daca vrei sa acordezi pe o zona sau alta, deci nu modifici nimic in radio, doar ca in loc de o sarma care atarna ai ceva mai compact si mai eficace.

Daca alegi varianta antena activa, abia atunci numarul de spire/ dimensiunile devin critice, altfel rezonanta nu se va produce in unde medii sau lungi, ci in zone neutile. Depinde si de condensatorul variabil, pentru ca pe vremuri era de 500pF, la Tehnoton era de 270 pF, iar actual, chinezii fac variabile de doar 120... 180 pF pentru AM.

Daca radioul este reglat corect (atat cat poate el), vei receptiona bine cu el cu antena neacordata, asa cum a fost proiectat,  astfel ca preocuparea exagerata pentru o antena "buna" nu are sens.  Iar incercarile practice cu diverse variante la fata locului este cea mai buna tactica, comparativ cu sfaturi si pareri.

Esti tanar, ai mult de lucru cu afacerile, dar vei reusi treptat. Este bine ca locuiesti la curte. Degeaba ai antena "buna" daca locatia este rea. Uite, ia un radio portativ pe unde medii (ar fi bun unul clasic, nu prastii china) si asculta un post din apropiere sau mai departat, plimbandu-te prin curte si pe strada. Vei constata ca dai peste "goluri" in care auditia este slaba, iar dupa cativa metri dai peste o zona in care se aude tare. 

Tot astfel, gasesti zone cu parazoti slabi, si zone cu zgomot mare, dupa cum treci pe langa stalpi cu leduri sau fire aeriene. 

Iar daca te duci cu radioul pe unde medii si, mai ales, lungi, langa centrala termica, radioul va turui ca o turbina scapata de sub control (si se propaga si prin tevile metalice).

Nu, nu scrie-ti prea des, sunt din ce in ce mai putini cei ca dumneavoastra dispusi sa  ajute, din pacate asta este realitatea.

Sunt de mult timp pe acest forum si atmosfera era alta, forumistii erau mult mai activi, nu stiu cauza, poate vremurile in care traim si multitudinea de probleme care se ivesc in aceste timpuri este de vina.

Cea ce a-ti postat in acest subiect este de un real folos mie si poate altora care vor incerca sa repare sau sa restaureze astfel de radiouri arhaice, o particica din istorie, de care nu credeam ca o sa ma acapareze asa tare:rade: stiam ca sunt infectat cu acest virus si i-mi dau seama ca-s fsra scapare:57

Cu stima Ionut.

Link spre comentariu

Am reușit să-l aduc pe linia de plutire, recepționez antena satelor, cei drept destul de slab.

Nu am putut urni miezul din bobina de intrare și l-am lăsat în pace sa nu-l sparg.

Recepția sa făcut cu o antena filara de 7..8 m, cu cea bobinata funcționează mai prost, abia daca se aude postul dar este mai curata recepția.

Cum aș putea debloca miezul fără să-l sparg?

Am uitat sa spun că, casa este armata la exterior cu plasa de buzau, acoperiș de tablă, tot să prinzi radio.

Link spre comentariu

Miezul se poate debloca fie prin încălzire cu aer cald, fie cu solvent, depinde cum e fixat...

Calitatea recepţiei antenei filare se poate îmbunătăţi, ajustând lungimea ei.Ar trebui să fie multiplu sau submultiplu al lungimii de undă...

Link spre comentariu
Acum 36 minute, icar a spus:

Ar trebui, cum zice si Validae, sa mearga cu aer cald

Nu totdeauna. Se întâmplă ca blocarea sa fie mecanica din cauza îmbătrânirii materialului din carcasă și contractarea lui pe miez. Impresia ca e blocat cu ceara, duce la forțare și distrugere. Trebuie acționat cu duhul blândeții, și dacă după încălzire nu mișcă, schimbata strategia. 

Link spre comentariu
Acum 7 ore, sonic11 a spus:

Cum aș putea debloca miezul fără să-l sparg?

Exersati, pe cât posibil, pe blocul de bobine vechi, cel pe care l-ati înlocuit. Daca reusiti sa recuperati mezul din el si se sparge miezul la cel montat actual în aparat, macar aveti o rezerva.

Link spre comentariu

Este exclus cu aer cald, la cea veche de medii am vrut sa-i scot miezul incalzind-o usor, rezultatul a fost sa se deformeze iremediabil la contactul cu caldura.

O sa incerc cu ceva solventi.

Greu de spus daca pot sal sparg ca sa eliberez bobina, miezul este plin, cel mult o sa se sparba locasul pentru varful surubelnitei, lucru care ar complica tare situatia.

Miez de rezerva am, dar nu ma ajuta daca nu-l pot scoate pe cel vechi.

Link spre comentariu

Ceara se topeste la temperatura mai mica decit cea la care se deformeaza plasticul. Ati putea incerca cu vârful letconului, pus pe miez, pâna vedeti ca se inmoaie ceara, apoi sa incercati deblocarea. Cum se zice si mai sus, se poate ca blocarea se fie mecanica  datorita deformarii plasticului carcasei.

Atentie, solventul pentru ceara ar putea ataca plasticul carcasei.

Link spre comentariu

Deocamdata ar trebui stabilit ce este necesar: marirea sau scaderea inductantei bobinei. Ar trebui pus cit mai aproape de miezul bobinei o bucata de miez ferita, vazut efectul ( imbunatatire sau inrautatire) apoi o buc de alama, care scade inductanta.... 

Caldura strange plasticul si mai tare. Timpul a avut tot efect de strangere,la  unele plasticuri in asa hal ca nu se pot debloca... 

( de obicei cele alb sau crem) 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări