sonic11 Postat Septembrie 10, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2022 A sosit sasiul donator, parte de bobine este intacta si originala. De seara am sa ma apuc de "transplant" Donatorul.... Link spre comentariu
Kosmin Postat Septembrie 12, 2022 Partajează Postat Septembrie 12, 2022 Mai rar așa noroc! Link spre comentariu
icar Postat Septembrie 12, 2022 Partajează Postat Septembrie 12, 2022 As sugera mutarea bobinelor cu trimer cu tot. Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Septembrie 12, 2022 Partajează Postat Septembrie 12, 2022 Nu, se va transplanta intreaga placa, carcasele bobinelor sunt zavorate si lipite de placa. Sunt friabile. Placa arata minunat. Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 12, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2022 Acum 1 oră, Kosmin a spus: Mai rar așa noroc! Adevarat, nici in cele mai frumoase vise nu ma gandeam la asa noroc Acum 42 minute, Sorin2015 a spus: Nu, se va transplanta intreaga placa, carcasele bobinelor sunt zavorate si lipite de placa. Sunt friabile. Placa arata minunat. Voi lua toata placa cu tot ci comutator, bobinele sunt lioite foarte tare si sunt fragile, se pot rupe. Link spre comentariu
icar Postat Septembrie 12, 2022 Partajează Postat Septembrie 12, 2022 Acum 6 ore, sonic11 a spus: Voi lua toata placa cu tot ci comutator... Excelent!! Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 17, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 17, 2022 (editat) Salutare. Am reusit sa fac "transplantul" Functioneaza si pe medii si pe lungi, pe lungi nu am reusit sa prind nimic, doar paraziti si acrosaje. Trebuie sa fac o antena neaparat si sa incerc sa testez ziua. Banui ca trebuie putin reglat, trimerii bobinati sunt un pic cam ciufuliti. Rezultatul "transplantului" se vede in filmulet Editat Septembrie 17, 2022 de sonic11 Link spre comentariu
Tanase Ion Postat Septembrie 17, 2022 Partajează Postat Septembrie 17, 2022 Felicitari Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 17, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 17, 2022 Multumesc! Mai e un pic pana la finis, dar din pacate timpul alocat este destul de mic Link spre comentariu
icar Postat Septembrie 17, 2022 Partajează Postat Septembrie 17, 2022 Cam asa face pe lungi. Ar trebui sa prinzi "Viata satelor", pe UL. Felicitari!!!! Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Septembrie 17, 2022 Partajează Postat Septembrie 17, 2022 Sunt incantat de modul cum receptioneaza undele medii. Nu ai spus ce antena avea la filmare (este important pentru evaluare corecta). Cat despre undele lungi, exact unde era interesant de vazut, tocmai acolo nu ai ajuns cu indicatorul scalei: la extrema de jos, unde scrie R.ROMINIA si unde este dreptunghiul pe care scrie 2000. "2000 "inseamna lungimea de unda 2000m = distanta pe care inainteaza unda electromagnetica pe durata unei oscilatii complete la frecventa de emisie 150kHz. Distanta parcursa este egala cu viteza undelor electromagnetice in aer impartita la frecventa oscilatiilor. Verificam: 300 000 000 m/s impartit la 150 000 Hz = 2000 m. Pentru Radio Antena Satelor (Brasov, unde lungi 153kHz) avem 300 000 000 : 153 000 = 1961 m, deci indicatorul scalei trebuie sa se afle cu foarte putin spre stanga fata de extrema scalei (postul ocupa o zona de 9 kHz, centrata pe 153 kHz). Pe unde lungi, cu un asemenea radireceptor (reglat corect) nu prinzi actual decat doua posturi: Antena Satelor (153kHz, 1961m) si Polskie Radio (225 kHz, 1333m). Aceste doua posturi se prind si ziua si noaptea, mai bine noaptea si mai bine dupa ploaie. M-am uitat pe harta, unde locuiesti. Iti pun aici un .pdf in care ai toate posturile de unde medii si lungi receptionabile in localitatea ta (45°N, 25°E). Nu toate le prinzi ziua si nu toate le prinzi cu Pionier. Am setat sa fie in lista si posturile relativ slabe (pana la 20 dB), receptionabile noaptea cu radiouri de calitate. Posturile care se prind bine sunt listate apoi, in ordinea scaderii receptiei, incepand cu pagina 18, unde scrie "program list". M-am uitat pe fotografia ultima, marita 200%, vad ca s-a umblat la miezuri si la trimerii bobinati. In faza actuala, nu ai nevoie de nici o "antena buna", mai buna decat 1..2 metri de sarma - localitatea ta este nu departe de Brasov, Radio Antena Satelor este cap de lista la propagare, il vei prinde sigur (probeaza cu un alt radio). Pune indicatorul scalei pe UL 2000m la extrema stanga (Cv complet inchis) si cu un alt radio pe unde medii vezi daca prinzi fasaitul-fluieratul oscilatorului local al Pionierului pe 150+465=615kHz. Daca nu prinzi, roteste usor miezul bobinei oscilatorului local (nu te intereseaza aici trimerul bobinat, el nu are influenta aici). Dupa ce aduci oscilatorul la 615kHz, deschizi total Cv si vezi cu radioul ajutator daca oscilatorul are frecventa 410+465=875kHz, aici reglezi din trimer (pentru ca Cv are, acum, capacitatea minima, de vreo 15pF, deci influentabila puternic de capacitate trimerului de maxim 40pF). Daca ai adus in ordine oscilatorul local, vei prinde Antena Satelor la locul sau, corectand locul si taria din miezul bobinei de intrare (si apoi din trimerul bobinat reglezi taria posturilor la 300...410 kHz - dar nu ai acolo posturi, doar niste semnale morse repetitive (faruri radio aeroport eventual). Totusi, din trimer poate ca vei putea imbunatati receptia Polski Radio, cu toate ca este pe la mijlocul scalei. AM Frequencies for Ocnita Dambovita.pdf Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 17, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 17, 2022 (editat) 1 oră în urmă, Sorin2015 a spus: Sunt incantat de modul cum receptioneaza undele medii. Nu ai spus ce antena avea la filmare (este important pentru evaluare corecta). Cat despre undele lungi, exact unde era interesant de vazut, tocmai acolo nu ai ajuns cu indicatorul scalei: la extrema de jos, unde scrie R.ROMINIA si unde este dreptunghiul pe care scrie 2000. "2000 "inseamna lungimea de unda 2000m = distanta pe care inainteaza unda electromagnetica pe durata unei oscilatii complete la frecventa de emisie 150kHz. Distanta parcursa este egala cu viteza undelor electromagnetice in aer impartita la frecventa oscilatiilor. Verificam: 300 000 000 m/s impartit la 150 000 Hz = 2000 m. Pentru Radio Antena Satelor (Brasov, unde lungi 153kHz) avem 300 000 000 : 153 000 = 1961 m, deci indicatorul scalei trebuie sa se afle cu foarte putin spre stanga fata de extrema scalei (postul ocupa o zona de 9 kHz, centrata pe 153 kHz). Pe unde lungi, cu un asemenea radireceptor (reglat corect) nu prinzi actual decat doua posturi: Antena Satelor (153kHz, 1961m) si Polskie Radio (225 kHz, 1333m). Aceste doua posturi se prind si ziua si noaptea, mai bine noaptea si mai bine dupa ploaie. M-am uitat pe harta, unde locuiesti. Iti pun aici un .pdf in care ai toate posturile de unde medii si lungi receptionabile in localitatea ta (45°N, 25°E). Nu toate le prinzi ziua si nu toate le prinzi cu Pionier. Am setat sa fie in lista si posturile relativ slabe (pana la 20 dB), receptionabile noaptea cu radiouri de calitate. Posturile care se prind bine sunt listate apoi, in ordinea scaderii receptiei, incepand cu pagina 18, unde scrie "program list". M-am uitat pe fotografia ultima, marita 200%, vad ca s-a umblat la miezuri si la trimerii bobinati. In faza actuala, nu ai nevoie de nici o "antena buna", mai buna decat 1..2 metri de sarma - localitatea ta este nu departe de Brasov, Radio Antena Satelor este cap de lista la propagare, il vei prinde sigur (probeaza cu un alt radio). Pune indicatorul scalei pe UL 2000m la extrema stanga (Cv complet inchis) si cu un alt radio pe unde medii vezi daca prinzi fasaitul-fluieratul oscilatorului local al Pionierului pe 150+465=615kHz. Daca nu prinzi, roteste usor miezul bobinei oscilatorului local (nu te intereseaza aici trimerul bobinat, el nu are influenta aici). Dupa ce aduci oscilatorul la 615kHz, deschizi total Cv si vezi cu radioul ajutator daca oscilatorul are frecventa 410+465=875kHz, aici reglezi din trimer (pentru ca Cv are, acum, capacitatea minima, de vreo 15pF, deci influentabila puternic de capacitate trimerului de maxim 40pF). Daca ai adus in ordine oscilatorul local, vei prinde Antena Satelor la locul sau, corectand locul si taria din miezul bobinei de intrare (si apoi din trimerul bobinat reglezi taria posturilor la 300...410 kHz - dar nu ai acolo posturi, doar niste semnale morse repetitive (faruri radio aeroport eventual). Totusi, din trimer poate ca vei putea imbunatati receptia Polski Radio, cu toate ca este pe la mijlocul scalei. AM Frequencies for Ocnita Dambovita.pdf 181 kB · 3 descărcări Amtena este o sarma infasurata pe un cadru de plastic, cam 10cm pe 10cm 30 spire, o guma peoasta in materie de antene. Din ce am vazut nu pare sa fie umblate la bobine au ceara intacta si lipiturile pe placa erau date cu vopsea. Si trimeri 3 dintre ei au ceara, unul este mai ciufulit. Osa vad diseara daca este acordat corespunzator. Multumesc frumos pentru pdf. Ps. nu receptioneaza nimic pe lungi pe toata cursa cv, doar paraziti si acrosaje. Editat Septembrie 17, 2022 de sonic11 Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Septembrie 17, 2022 Partajează Postat Septembrie 17, 2022 Da, "gluma" este o antena cadru de la combinele tip SONY sau PANASONIC din anii '90, functioneaza. Se poate lipi pe partea interna a cartonului din spate o bobina plata, eventual "fund de cos". Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 17, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 17, 2022 Am zis "gluma" pentru faptul ca nu m-am documentat si a fost facuta la repezeala. Cand spuneti "fund de cos" va referiti la cele bobinate precum panza de paianjen? Cred ca am o astfel de antena de la ceva combina Panasonic, ma refer la cea din imagine. Poate am timp sa bricolez una ca cea propusa de dv. in paginile anterioare. Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Septembrie 17, 2022 Partajează Postat Septembrie 17, 2022 Da, panza de paianjen, fund de cos. Prin crestarea unui carton (textolit, plastic) sa rezulte un numar impar de aripioare si se bobineaza conductor trecut alternativ prin fata-spatele aripioarelor. Rezulta o bobina plata, rigida cu capacitate electrica proprie redusa. De fapt, ar trebui sa fie bobina de acord de la intrarea in radireceptor, adica sa fie in paralel cu condensatorul variabil de acord (in locul celei cu carcasa cilindrica si miez). Ar avea rol dublu, antena directiva si bobina de acord pe post. In cazul nostru, bobina de acord ramane cea originara, cuplata cu bobina de antena, ambele pe carcasa comuna, iar bobina plata fund de cos, este o antena neacordata, cu avantajul ca este compacta, ascunsa in carcasa si mai buna decat o bucata de sarma atarnand prin spate. Dupa cum am mai scris anterior, vei incerca sa adaugi un condensator variabil, sa devina antena loop acordata, cu care selectezi un post anume care sa se auda tare, ca si cum ar fi local. Sau o lasi naqcordata si vei prinde posturile in mod nepreferential (toate asa cum sosesc). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum