Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare Pionier S503A

sonic11

Postări Recomandate

• Răspunsuri 217
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sonic11

83

• Sorin2015

42

• icar

27

• okean

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Va multumesc frumos pentru aprecieri.

Urmeaza sa-l asamblez si sa-i fac o sedinta foto:rade:

Ps. Le multumesc si celor care au avut rabdarea de a ajuta cu un sfat, cu o sugestie, asta arata ca avem printre noi oameni de valoare care sunt dispusi sa ajute.

Editat de sonic11
Link spre comentariu

Nu-l vinzi?

Fii linistit, am glumit.

Toata consideratia mea, felicitari si la mai multe!

Am presimtit ca vei reusi in noaptea care a trecut, pentru ca de pe la 2 noaptea am avut o insomnie neobisnuita, eu, care dorm adanc, de nu mai stiu nimic pana dimineata...

Ma bucur ca iti va veni si dipmetrul, ca ai osciloscop. Iti mai trebuie un urmaritor de semnal (signal traser). 

Poate si o jucarica de-aia digitala programata sa identifice si sa masoare parametrii elementelor de circuit.

Eu mi le-am construit singur, dupa scheme simple si eficace, pe vremea cand nu aveam de unde sa cumpar.

Ultima smecherie distractiva cu care pot testa rapid este o candela chinezeasca, ce imita palpairea arderii flacarii candelutelor acelea de parafina turnata in cilindrii micuti din aluminiu.

Are un led, un intrerupator si trei baterii de ceas. In led este si un driver (se poate observa cu lupa) care moduleaza curentul ledului cu un fel de morse cu amplitudine oscilanta. 

Daca apropii aceasta candeluta de un radio AM vei auzi in difuzor o "muzica" in ritmul palpaielilor, imposibil sa nu o recunosti printre alte zgomote din radio. Unii au incercat sa "traduca" miorlaierile cadelutei (cu programe care decodifica morse) si zic ca ar fi ceva ca o "mantra", ca se repeta.

Acum, ar fi momentul sa-ti faci o antena buna, protejata la incarcari electrostatice, cu cablu de coborare ecranat, cu transformatoare de adaptare (de model vechi, cu bobine ca la acest radio, sau mai moderne, pe tor de ferita). Ca am inteles ca te asteapta alte radiouri vechi.

Pe unde lungi ai prins tot ce se putea prinde in Romania: Antena Satelor si Polski Radio. La clasa lui, acest Pionier functioneaza foarte bine si se cunoaste ca lampile sunt la inceput de viata. Cateva sute de ore nu se vor deprecia incat sa nu mai functioneze multumitor.

Cand prinzi o perioada buna de propagare (iarna si toamna dupa ploi) vei prinde mai slab si alte posturi pe unde lungi. Nu prea mai sunt, posturile nationale au disparut aproape cu totul, inclusiv la rusi.

Si pe unde medii functioneaza foarte bine, dovedeste sensibilitate constanta pe toata scala, posturile sunt la locul lor. 

Nu se putea mai bine de atat.

Editat de Sorin2015
Link spre comentariu
Acum 48 minute, Sorin2015 a spus:

Nu-l vinzi?

Fii linistit, am glumit.

Toata consideratia mea, felicitari si la mai multe!

Am presimtit ca vei reusi in noaptea care a trecut, pentru ca de pe la 2 noaptea am avut o insomnie neobisnuita, eu, care dorm adanc, de nu mai stiu nimic pana dimineata...

Ma bucur ca iti va veni si dipmetrul, ca ai osciloscop. Iti mai trebuie un urmaritor de semnal (signal traser). 

Poate si o jucarica de-aia digitala programata sa identifice si sa masoare parametrii elementelor de circuit.

Eu mi le-am construit singur, dupa scheme simple si eficace, pe vremea cand nu aveam de unde sa cumpar.

Ultima smecherie distractiva cu care pot testa rapid este o candela chinezeasca, ce imita palpairea arderii flacarii candelutelor acelea de parafina turnata in cilindrii micuti din aluminiu.

Are un led, un intrerupator si trei baterii de ceas. In led este si un driver (se poate observa cu lupa) care moduleaza curentul ledului cu un fel de morse cu amplitudine oscilanta. 

Daca apropii aceasta candeluta de un radio AM vei auzi in difuzor o "muzica" in ritmul palpaielilor, imposibil sa nu o recunosti printre alte zgomote din radio. Unii au incercat sa "traduca" miorlaierile cadelutei (cu programe care decodifica morse) si zic ca ar fi ceva ca o "mantra", ca se repeta.

Acum, ar fi momentul sa-ti faci o antena buna, protejata la incarcari electrostatice, cu cablu de coborare ecranat, cu transformatoare de adaptare (de model vechi, cu bobine ca la acest radio, sau mai moderne, pe tor de ferita). Ca am inteles ca te asteapta alte radiouri vechi.

Pe unde lungi ai prins tot ce se putea prinde in Romania: Antena Satelor si Polski Radio. La clasa lui, acest Pionier functioneaza foarte bine si se cunoaste ca lampile sunt la inceput de viata. Cateva sute de ore nu se vor deprecia incat sa nu mai functioneze multumitor.

Cand prinzi o perioada buna de propagare (iarna si toamna dupa ploi) vei prinde mai slab si alte posturi pe unde lungi. Nu prea mai sunt, posturile nationale au disparut aproape cu totul, inclusiv la rusi.

Si pe unde medii functioneaza foarte bine, dovedeste sensibilitate constanta pe toata scala, posturile sunt la locul lor. 

Nu se putea mai bine de atat.

Multmesc pentru apreciere si pentru rabdare.

Vreau sa-mi fac o antena mai ca la carte, sunt in cautare de informatii in special pentru cele doua tr. adaptoare, tr balun.

Izolatori i-mi treduie 6 bucati si restul ma descurc.

Da mai am si altele de readus la viata, urmatorul fiind un em541.

Interesanta traba cu candela, poate cumpar si eu una.

Link spre comentariu

In privinta izolatorilor pentru antena:

Daca doresti ca antena sa arate ca pe vremuri esti nevoit sa cauti izolatori din portelan dedicati antenelor filare.

Tot pe vremuri, se foloseau izolatori din sticla verzuie de la sarmele de telegraf, sau de la instalatiile electrice puse direct pe peretii incaperilor. Case batranesti.

Acesti izolatori sunt grei, presupun legaturi multiple rezistente si ... atrag curiozitatea vecinilor.

In locul lor pot fi folosite coturi, prelungiri etc. din plastic de la instalatiile de apa. Se dau gauri si se trec firele.

Cel mai nevinovat si mai trainic mod de izolare a conductorului antenei este  un snur sintetic (ca la hamac, cort) sau un fir de pescuit pesti mari si nervosi. Faci ochiuri la capat si gata. Ai scapat si de cuplajul capacitiv la capete. In toate instructiunile radiourilor SONY, Panasonic etc. autentice este schitata o astfel de antena orizontala prinsa de suporti prin fir de pescuit, coborarea fiind o continuare a firului pus orizontal, deci nu este nici o lipitura, clema sau altceva acolo sus.

In privinta adaptorului de impedanta: cablul coaxial, care reprezinta o coborare ecranata, se comporta la frecventele UM, UL  ca un condensator care pune la masa o mare parte din semnal (tresa este la masa radioului). Cu cat cablul este mai lung, pierderile sunt mai mari. Sunt cabluri mai groase si cu dielectric mai pufos (permitivitate electrica mai scazuta) care au capacitate electrica ceva mai mica. Astea sunt mai potrivite.

Se accepta o scadere a semnalului util cu avantajul micsorarii perturbatiilor de sub antena; reglajul automat al amplificarii va lucra corespunzator, nemaifiind pacalit de parazitii puternici de sub antena.

Adaptoarele de impedanta faciliteaza adaptarea impedantei cablului la antena (sus), respectiv adaptarea cablului la impedanta de intrare in radioreceptor (jos).

Eu, cand pusesem afara o antena filara pentru un Blaupunkt din 1940, am folosit un cablu coaxial de TV (mai gros) cu lungimea de vreo 10 metri si nu l-am adaptat in vreun fel. Receptia era foarte curata si suficient de tare.

Carcasa era din bachelita si pe interior avea lipita folie de staniol, ecran pentru circuitele de radiofrecventa.

Radioul mirosea placut cand se incingeau lampile.

Link spre comentariu

Da, nu am treba cu vecinii, stiu ca-s pe alte vrecvente:rade:

Chiar astazi mesteream la radio si un vecin curios, sa nu zic altfel, m-a adordat curios nevoie mare ce mesteresc.

I-am zis ca e un rafio din 1950 si mi-a raspus ca ma chinui de gesba ca se gasesc de cumparat mai bune si ca  asta cansuma spe kilowati, asta cred ca in sinea lui a gandit ca nu am bani de un radio din comert:rade: da nu stau sa dau explicati si-mi vad de ale mele.

As vrea sa o fac cu izolatori sa arate mai profi si sa le dau vecinilor tema pentru acasa:da I-ti dai seama ce framat o sa fie pana vor intelege ce e de fapt.

Am gasit ceva izolatori, mai caut sa vad daca gasesc din aceia vechi cum se foloseau inainte.

Screenshot_20220925-204101_Chrome.jpg

Editat de sonic11
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări