franzm Postat Septembrie 23, 2022 Partajează Postat Septembrie 23, 2022 u aveti un radio portabil tranzistorizat pe care sa-l folositi pe post dip-metru? Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 23, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 23, 2022 (editat) Oscilatorul oscileaza pe frecfentele care trebuie, am cautat acrosajele oacilatorului cu un alt radio doar ca mie i-mi par anemice acrosajele cu toate ca sunt unde trebuie ca frecventa. Editat Septembrie 23, 2022 de sonic11 Link spre comentariu
icar Postat Septembrie 23, 2022 Partajează Postat Septembrie 23, 2022 Bobinele de antena sunt izolate fata de sasiu, prin C4. La 100n, ar oferi o "izolatie" destul de buna la 50Hz. Trimerii, in schimb, ar putea crea probleme. Dar asta a fost verificata, parca. Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 23, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 23, 2022 Si cu si fara trimeri e acelasi lucru, nu sunt in scurt. Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Septembrie 23, 2022 Partajează Postat Septembrie 23, 2022 Daca ai observat ca oscilatorul undelor lungi emite mai slab, probabil ca amplitudinea oscilatiilor sinusoidale pe unde lungi este mai redusa decat ar trebui. Incearca sa lipesti in paralel cu C8 47pF un condensator fix cu capacitatea apropiata, adica sa dublezi capacitatea de transfer de la oscilator la prima grila a lampii (grila legata la masa prin R7 47K). Bineinteles, se va dubla si in unde medii, ca este comuna,dar fa o proba pentru unde lungi. Spun asta pentru ca, in unele radiouri, inclusiv cu tranzistori, capacitatea de cuplaj la oscilatorul de unde lungi este dubla fata de capacitatea de cuplaj pe unde medii, oscilatiile pe unde lungi sunt mai capricioase si nu trebuie sa scada in amplitudine. Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 24, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 24, 2022 (editat) Am gasit defect condu de 68pf din osc, acum acrosajele sunt de intensitate mai mare si recectia este posibila si cu antena scurta. Toata treaba este ca daca acordez osc la 615khz nu prind nici un post in schimb daca e acordat mai sus prind. Adica postul se prinde pe la 1600 m, dar cu antena de 80cm. Editat Septembrie 24, 2022 de sonic11 Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Septembrie 24, 2022 Partajează Postat Septembrie 24, 2022 Condensatorii de la intrare si de la oscilator, paralelipipedele acelea, sunt foarte stabili in timp, dielectricul este mica. Nu prea se defecteaza usor. Da detalii despre cum ai ajuns la concluzia ca C12 68pF reprezinta defectul? L-ai masurat cu capacimetrul, l-ai inlocuit cu unul de aceeasi capacitate? Cu alta capacitate? Este important, deoarece acest condensator este in circuitul oscilant, asadar daca are alta capacitate decat 68 pF va modifica domeniul de frecvente ale oscilatorului, cand parcurgi cursa sectiunii de oscilator a condensatorului variabil. Recapitulam: miezul bobinei de oscilator L6 fixeaza frecventa minima a oscilatorului (150+465=615kHz), trimerul bobinat C13 4...40pF fixeaza frecventa maxima a oscilatorului (410+465=875kHz), C11 220pF asigura frecventa de oscilatie corecta la mijlocul scalei (pader), iar C12 68pF determina global intreaga gama de frecvente. Daca nu sunt respectate cu stictete valorile capacitatilor si inductanta bobinei, oscilatorul lucreaza cu alte valori si posturile se prind in alte locuri pe scala. Trebuie sa existe un decalaj permanent si mereu acelasi, egal cu 465kHz, intre frecventa oscilatiei purtatoare a postului de radio (totodata frecventa de acord de la intrare) si frecventa oscilatorului local: frecventa oscilatorului local sa fie superioara (superheterodina) cu 465kHz, astfel ca al doilea tub sa amplifice diferenta frecventelor, egala permanent cu 465kHz. Amplificarea tubului al doilea se face selectand frecventa unica 465kHz cu acele transformatoare de medie frecventa. Acesta este avantajul superheterodinei: amplificator pe frecvanta fixa 465kHz, indiferent de postul receptionat. Ma bucur ca ai localizat zona cu probleme. Eu sunt de parere sa masori capacitatile C11, C12 cu un multimetru digital pe scala minima 2nF, de exemplu DT9208A (are @doru3160 unul la Vanzari). Nu putem pune alte valori, incercand sa obtinem intarirea auditiei, ci posturile trebuie sa ramana la locul lor. Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 24, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 24, 2022 Condesatorul a fost inlocuit cu aceasi valoare si cu acelasi tip de cond ramas de la placa cu bobinele data jos dupa radio. Cu condesatorul asta acrosaje sunt mult mai puternice pe radioul de test. Adica daca inainte dabia auzeam acrosajul la 615 khz acum fluera puternic, de fapt tot ce receptioneaza se aude mult mai puternic. Cu condesatorul vechi nu am reusit sa prind nimic cu antena scurta dar si acum am o problema, daca reglez osc la 615 khz nu prinde de cat zgomot foarte puternic in difuzor. Daca duc osc la 700...750 khz prind Radio Romania Actualitati pe la 1600 m pe scala. Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Septembrie 24, 2022 Partajează Postat Septembrie 24, 2022 Asadar, C12 68pF era defect. Este bine sa il masori, sa vedem ce capacitate are actual, iar pe celalalt sa-l fi masurat inainte de a-l monta. Daca acum C12 este in regula (repet, trebuia masurat), vei putea obtine capatul de scala regland miezul bobinei de oscilator. Daca nu reusesti, ramane ca posibil defecte: bobina oscilatorului si paderul C11 220pF, iar dupa remediere tot din miezul bobinei vei obtine capatul de scala. Daca inlocuirea ar fi adus undele lungi in functiune corecta, nu mai era nevoie de masurare, ai fi nimerit-o si gata!, dar reusita fiind partiala (se aude mai tare, dar nu unde trebuie), acum nu stim daca condensatorul pus este cat trebuie sau la randul sau are eroare... Adica translam posibilitatea defectului mai departe, sau tot el are o anumita vina. Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 24, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 24, 2022 Oscilatorul se duce la cap de scala 615khz cu variabilul inchis, bobina de acord reactioneaza la rasucirea miezului prin atenuarea sau marirea zgomotului, parazitii. Nu receptioneaza nici un post pe toata gama, in schimb acrosajele sunt pe frecventele care trebuie. Cred ca este posibil ca oscilatorul sa supra moduleze inbacsind partea de detectie. Nici cu antena cadru nu receptioneaza nimic. Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Septembrie 24, 2022 Partajează Postat Septembrie 24, 2022 (editat) Iti trebuie un multimetru dotat cu masurarea capacitatii. Fiecare condensator din oscilator trebuie verificat (capacitatea, conform schemei). In afara lor, nu mai este decat bobina. Nu putem realiza acordarea orbeste (fara sa masuram capacitatile), trebuie lucrat metodic. Aducerea in banda undelor lungi se realizeaza exclusiv in urmatoareea ordine: 1. se regleaza amplificatorul de medie frecventa (circuitele lampii a doua) sa amplifice pe frecventa fixa 465 kHz (miezurile transformatoarelor de medie frecventa si verificarea condensatorilor din paralel). Acest etaj functioneaza bine, deoarece pe unde medii nu sunt probleme. Aici nu avem nimic de verificat, functioneaza optim. 2. Se regleaza oscilatorul local, adica acordul in 3 puncte: miezul bobinei, condensatorul pader (pading) si trimerul. In paralel cu trimerul (bobinat) este si C12 68pF. Deci paderul C11 si condensatorul fix C12 trebuie urgent masurati, sa fie ca in schema. Ajungand aici, abia acum se reincearca obtinerea alinierii in 3 puncte, presupunand ca bobina este in regula. Reglajul ulterior, al circuitului de antena (miezul la frecventa minima, trimerul la frecventa maxima) nu va muta posturile pe scala, ci doar va intari receptia acestora. Acum urmeaza ceva care bulverseaza si mai mult: in anii '50, acordul oscilatorului local in trei puncte era diferit de acordul "modern": frecventa joasa se regla nu din miezul bobinei ci din pading... De aceea zic sa verifici si valoarea condensatorului pading, sa fie ca in schema. Poti incerca si urmatoarea manevra: prinde unde poti Antena Satelor (ai zis ca prinzi pe la 1600m, deci pe la 188kHz, in loc de 153 kHz) si apoi lipeste in paralel cu paderul un condensator de cateva zeci de pF - si vezi unde fuge postul. In acest mod iti dai seama cam ce pader ai putea pune ca sa readuci Antena Satelor la locul sau. ************ Paderul C11 220pF este in serie cu sectiunea de oscilator a condensatorului variabil, deci micsoreaza capacitatea condensatorului variabil Cv de la 20... 450 pF la CvxCp/(Cv+Cp), adica noua capacitate este 20x220/(20+220)... 450x220/(450+220). Daca tu mai lipesti in paralel cu padingul un condensator supimentar Cs=40pF, sa zicem, Atunci noul pader va avea ceva mai mult: 220+40, astfel ca la aceeasi pozitie a butonului variabilului, oscilatorul va oscila cu alta frecventa, care se va portivi cu receptia la locu corect de pe scala. Toata aceasta complicata acordare este consecinta faptului ca cei doi condensatori variabili (intrare si oscilator) sunt pe acelasi ax (=monocomanda). La inceputurile heterodinei, cei doi condensatori erau cu butoane independente, lucrai cu ambele maini si stabileai pentru fiecare post acordul care facea ca spre tuhul al doilea sa plece mereu o unica frecventa (atunci nu era standardizata la 465kHz, 465Khz, ci era mai jos, in jur de 100 kHz). Chiar si astazi, cei mosnegii care inca mai sunt pe youtube - America, cei care mai activeaza radiourile vechi, fac alinierea dupa metoda veche: inlocuiesc temporar condensatorul dublu variabil printr-un condensator independent de circuitul de antena si, dupa ce termina, refac legaturile cu condensatorul dublu monobuton. Editat Septembrie 24, 2022 de Sorin2015 Link spre comentariu
sonic11 Postat Septembrie 24, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 24, 2022 Da, ce sa zic... sunt norocos nu gluma Condul de l-am inlocuit de cate ori i-l masori are alta capacitate ba 30 ba 160..., al doilea din 68 de pf mai are 97 !!!?? Am gasir alta caramea prin acareturile mele, asta la masuratoare da 72 pf, e in grafic avand in vedere ca au toleranta 10%. Am trecut la reglat osc, dupa care proba cu antena scurta si reglaj pe bobina de acord. Postul este la locul lui pe scala, se aude destul de tare dar cu nelipsitii paraziti Am zis bai nu se mai poate asa si am iesit la plimbarea de noapte intr-o anexa care este destul de departe de casa si surse de zgomot, anexa care este acoperita cu tigla. Am intins repede o antena pe lungimea podului, cam 10m. Spre surprindere mea, de data asta radioul functioneaza corect iar parazitii sunt aproape inexistenti. Acum mai ramane sa-l montez in napoi si sa-l bag la naftalina A am uitat sa precizez ca, cond pader este ok, are 240 pf. Mai jos un filmulet cu "dinozaurul" in actiune. Link spre comentariu
Tanase Ion Postat Septembrie 25, 2022 Partajează Postat Septembrie 25, 2022 Felicitari colegu esti tare Link spre comentariu
Craciun Postat Septembrie 25, 2022 Partajează Postat Septembrie 25, 2022 Felicitari. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum