Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare Pionier S503A

sonic11

Postări Recomandate

Am regasit in debara niste resturi de la antena fir lung: izolatori de portelan si specimenul de fir special pentru antena (bronz fosforos), care se vindea la metru.

Pun aici un extras tradus de altii dintr-o carte americana in care se dau doua solutii:

1. pentru cuplajul cu antena fara sa dai gaura in rama ferestrei, si nici apa sa nu-ti intre prin gaura (daca nu se pastreaza "burta: cablului de coborare).

2. pentru descarcarea continua dar si brusca a incarcarii electrostatice. Aici, se face un lant de rezistori (si nu se pune unul singur cu rezistenta totala) pentru a distibui tensiunea, puterea  pe un contur fizic mai lung. Sarcinile se scurg la pamant incontinuu, iar la situatii dramatice sare scanteie intre varfurile eclatorului.

detalii antena filara.jpg

Izolatori antena filara.JPG

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 217
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sonic11

83

• Sorin2015

42

• icar

27

• okean

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 46 minute, Sorin2015 a spus:

Am regasit in debara niste resturi de la antena fir lung: izolatori de portelan si specimenul de fir special pentru antena (bronz fosforos), care se vindea la metru.

Pun aici un extras tradus de altii dintr-o carte americana in care se dau doua solutii:

1. pentru cuplajul cu antena fara sa dai gaura in rama ferestrei, si nici apa sa nu-ti intre prin gaura (daca nu se pastreaza "burta: cablului de coborare).

2. pentru descarcarea continua dar si brusca a incarcarii electrostatice. Aici, se face un lant de rezistori (si nu se pune unul singur cu rezistenta totala) pentru a distibui tensiunea, puterea  pe un contur fizic mai lung. Sarcinile se scurg la pamant incontinuu, iar la situatii dramatice sare scanteie intre varfurile eclatorului.

detalii antena filara.jpg

Izolatori antena filara.JPG

Nu-i vindeti?

Chiar vreau sa-mi fac o antena long wire.

Link spre comentariu

Nu refuz definitiv, dar daca va fi sa ajung la posta,  va fi o donatie.

Pana una-alta, se pot face izolatori din placute de plastic, din inele taiate din teava de plastic mai gros, din capace rosii de la borcanele cu mustar de Tecuci etc.

Este o neregula in fotografia postata, cu izolatorii pe care ii soliciti: izolatorul din stanga vine incorect dispus rotit cu 180 de grade. In momentul demolarii antenei el s-a pozitionat ca in fotografie, iar eu am rasucit strangand latul ramas larg pe canal.

La antena, la fiecare capat, se pun cel putin doi izolatori (recomandat trei), nu din motivul de a izola mai bine fata de stalpul de sprijin, ci din urmatorul motiv: la capat este un cuplaj capacitiv de cativa pF intre antena si cablul urmator prins de primul izolator. Daca s-ar lasa doar un singur izolator, prin aceasta capacitate s-ar pierde din tensiunea indusa in antena de undele electromagnetice, ar fi pierderi catre stalp. Daca insa se mai pune un izolator, vor fi  doua capacitati in serie, deci capacitatea totala de cuplaj cu stalpul se va micsora, iar la trei izolatori capacitatea va deveni si mai mica.

(este vorba de capacitatea dintre cele doua fire care se afla fata in fata pe portelan.) 

Link spre comentariu

@Sorin2015, multumiri pentru lamurire si detalii. Mai fac câte un radio din cartea lui Bughitoiu, si nu numai, si am nevoie de o antena buna. Am una, dar nu o pot tine montata, din diverse considerente, asa ca o instalez doar când am nevoie si e cam peste mâna. O sa instalez una in pod si am rezolvat problema. Multumiri @sesebe si @franzm pentru raspuns.

@franzm, ce ma mai chinuiam sa fac corzi pentru chitara bas! Bobinam, cu mâna,  pe coarda "mi", sirma de cupru, de diferite grosimi.

Ne-am cam intins... antenele peste topicul omului, sper sa nu fie cu suparare.

Link spre comentariu

Multumesc si eu.

Nu cred ca am "poluat" aria (totusi, un cerber de prin vecinatati, nu spun cine - persoana importanta - ar fi de alta parere si ar sterge totul dintr-o singura lovitura cu barda).

Discutia cu antenele este o incercare de lamurire: Pionierul este dereglat, sau este inecat de paraziti.

Apoi, discutia despre antene are rolul de a tempera entuziasmul exagerat privind antena lunga, cat mai lunga...

In asteptarea unor rezultate bune, cum au fost si pana inprezent.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Sorin2015 a spus:

Multumesc si eu.

Nu cred ca am "poluat" aria (totusi, un cerber de prin vecinatati, nu spun cine - persoana importanta - ar fi de alta parere si ar sterge totul dintr-o singura lovitura cu barda

Pt transparență,  chiar va rog când faceți asemenea afirmații,  să și precizați despre cine e vorba, altfel aruncați acuzația asupra tuturor. 

Link spre comentariu

Am făcut o antena pe un cadru cadru din lemn și pamblica gen cablu ață.

Cadru are 1m x 0,5m 30 de spire și trei pentru cuplaj, am atașat și o secțiune de cond variabil 250pf la capetele celor 30 spire.

Puterea în dif pe lungi este cam jumate din ce poate pe medii, paraziții încă persista.

Antena a fost plasată la geam.

Totuși sensibilitatea este extrem de slabă și acționarea miezului aduce prea puține modificări.

Cred că este ceva in neregula cu bobina, altceva nu vad să fie in neregula.

M-am gândit că nu este fazata corespunzător dar lipiturile sunt date cu  vopsea din fabrica, deci nu sa umblat la ele.

Mai rămâne să duc antena in gradina și să vin cu coaxial până la radio, să vedem ce se schimba.

Link spre comentariu

(Acuzatia este pentru o singura persoana si nu are treaba pe aici. Dar am facut imprudenta sa deschid un topic cu ceva util pe acolo (zic eu) si a sarit ca ars, efectiv s-a enervat. Nici la incepatori nu a acceptat sa mute postarea, nici la cosul de gunoi macar - a trecut-o in neant. Eu, naiv scrisesem multicel, concret, util, inviorator, dupa ce experimentasem. Probabil s-a speriat.)

@sonic11, da, ar trebui ca deplasarea miezului sa aiba mai mult efect. Ceva poate fi cu bobina. Un dipmetru reglat sa oscileze la 150...170kHz ar spune ca bobina este buna daca ea ar absorbi puternic energie din dipmetru (rezonanta). Nu ar fi dubiu, deoarece, la rece absorbtia este putenica la fundamentala si foarte slaba la armonice.

Sau sa se masoare inductanta bobinei (daca este cu ce) si sa se compare cu valoarea care asigura receptia pe 153kHz.

Incearca sa apropii de bobina de la intrare Lungi o bara lunga de ferita de la antenele radiourilor, poate obtii o variatie mai pronuntata a inductantei si poate astfel constati o dezmortire.

Cum s-a spus, pe unde lungi este mai putin sensibil, dar nu atat cat abia sa se auda ceva.

Ai verificat bine oscilatorul local?, ca si acela contribuie la rezultat. Daca miezul bobinei oscilatorului de unde lungi este mobilizabil, pune acul scalei pe 153 kHz si roteste putin de tot miezul bobinei oscilatorului - postul se va muta intrucatva, dar va suferi si o modificare de tarie a receptiei (fa un semn cu creionul unde se afla acum miezul (sau fotografiaza), ca sa revii unde a fost.

Editat de Sorin2015
Completare raspuns
Link spre comentariu

Defectul se incadreaza la "auditie normala pe o banda si slaba pe alta".

Se verifica bobina de antena: scurtcircuit sau intrerupere, lipitura rece. deci nu transmite energie suficienta catre bobina de acord. 

De aceea am zis sa incerci conectarea directa a antenei la capatul cald al bobinei de acord, catre condensatorul varibil, sectiunea de intrare. Se va auzi mai tare, chiar va oscila, va deveni zgomotoasa auditia - dar este o proba edificatoare.

Tot aici intra verificarea lipiturilor si contactele de la schimbatorul de unda. Nu e nevoie sa incalzesti, pune o bucatata de conductor care sa dubleze circuitul.

Link spre comentariu

Eu as mai incerca ceva. Vad ca ai miezuri de rezerva, incearca sa-l schimbi. Ar fi bine daca ai avea cu ce sa verifici pentru spira in scurt. Desi, la izolatie email+matase, nu prea cred sa fie scurt. Lipitura rece nu cred sa fie.

Link spre comentariu

Nu am cu ce masura daca este cu spire in scurt.

Grip dip metru e pe drum:rade: a facut o pauza ca au fast in doliu englezii.

Pot face alta treaba, am un sasiu de em 541 in afara de cel de la @doru3160 si pot lua bobina de lungi din el, sunt foarte apropiate ca schema si vedem care este treaba.

Editat de sonic11
Link spre comentariu

Pana vine dipmetrul, sa faci proba de care tot zic: pune o sarma de 1 - 2 metri (antena scurta) la borna de antena, apoi muta sarma la bobina de acord si spune daca auditia este mai puternica. Daca este mai puternica inseamna ca prima bobina (bobina de antena, cea cu multe spire) este fie cu un capat arsin interior, aparent conectat la lipitura, ori are spire in scurt partial sau total.

Nu ne bazam absolut pe izolatia dubla email + matase, pentru ca aceasta bobina a fost de ani de zile conectata direct la antena externa si, la un moment dat, ar fi putut suferi o descarcare electrica distrugatoare de email si matase - asa cum patesc toate aceste Pioniere, cu sasiu la faza, cu antene trasnite etc. 

Nu este nevoie de un aparat care sa puna in evidenta un scurt, ci pur si simplu trebuie atins cu sarma-antena bobina a doua.

Link spre comentariu
Acum 10 minute, Sorin2015 a spus:

Pana vine dipmetrul, sa faci proba de care tot zic: pune o sarma de 1 - 2 metri (antena scurta) la borna de antena, apoi muta sarma la bobina de acord si spune daca auditia este mai puternica. Daca este mai puternica inseamna ca prima bobina (bobina de antena, cea cu multe spire) este fie cu un capat arsin interior, aparent conectat la lipitura, ori are spire in scurt partial sau total.

Nu ne bazam absolut pe izolatia dubla email + matase, pentru ca aceasta bobina a fost de ani de zile conectata direct la antena externa si, la un moment dat, ar fi putut suferi o descarcare electrica distrugatoare de email si matase - asa cum patesc toate aceste Pioniere, cu sasiu la faza, cu antene trasnite etc. 

Nu este nevoie de un aparat care sa puna in evidenta un scurt, ci pur si simplu trebuie atins cu sarma-antena bobina a doua.

Cu antena scurta abia daca se aude ceva, ramane sa fac testul cu antena pusa la borna bobinei de ocord.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări