doru3160 Postat Septembrie 21, 2022 Partajează Postat Septembrie 21, 2022 Acum 21 minute, BRANCA a spus: Erau păcătoase la furtună,trebuiau scoase de la aparat. La intrarea prin tocul geamului, aveam instalat un separator ca cel din poză, pe care țin minte ca îl manevrau ai mei de câte ori era mediu propice fulgerelor. Se vede ca era prevazut și cu eclator, în caz ca nu era comutat contactul mobil. Link spre comentariu
BRANCA Postat Septembrie 21, 2022 Partajează Postat Septembrie 21, 2022 Doru.Am prins şi eclatoare.Şi apropo de fulgere.Am văzut odată pe furtună cum mi se plimbau scântei pe antena de afară!Nu-mi dau seama dacă a fost un "rest" de fulger sau s-a încărcat pur şi simplu. Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 21, 2022 Partajează Postat Septembrie 21, 2022 Acum 16 minute, BRANCA a spus: Nu-mi dau seama dacă a fost un "rest" de fulger sau s-a încărcat pur şi simplu. A fost unul low cost, sau entry level Link spre comentariu
okean Postat Septembrie 21, 2022 Partajează Postat Septembrie 21, 2022 Ca fapt divers, BF200 din selector crapa si daca era vreun norisor incarcat prin zona, nu era musa-i sa fie traznit... Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Septembrie 22, 2022 Partajează Postat Septembrie 22, 2022 (editat) Trasnit. Cu antenele filare, ridicate deasupra si bine izolate la capete, sunt multe de relatat. Pe timp uscat cu vant puternic si continuu firul se incarca electrostatic si permanent face mici descarcari in aer pe particulele de praf care zboara. In radio, se aud paraituri marunte si dese, ca un zgomot de nisip. Daca racordul cu firul de coborare se face prin rasucire simpla, daca coborarea este din alt metal, daca firul antenei este completat din bucati etc., contactele acestea, cu oxizii lor, devin diode semiconductoare, produc detectii chiar la nivel de intrare in radioreceptor si astfel au loc intermodulatii ciudate. Cine vrea sa-si faca o parere, poate recurge la un experiment: sa inlocuiasca dioda cu germaniu, sau detectorul cu galena dintr-un radio cu casti de pe vremuri cu o sarma din cupru sprijinita pe o bucatica de tabla galvanizata, in zona unde s-a cam albit prin oxidare in atmosfera - va constata ca functioneaza aproape la fel de eficace ca o dioda cu germaniu de inalta frecventa. Pentru dirijarea continua a incarcarii electrostatice a antenei catre pamant se poate folosi un bec cu neon (surubelnita de control a fazei retelei) pus cu o borna la antena si cu cealalta la un fir care duce la o priza de pamant separata. Aparatele de comunicatii prin radio cu antena externa au la intrare un astfel de tub de descarcare. Editat Septembrie 22, 2022 de Sorin2015 Completare raspuns Link spre comentariu
icar Postat Septembrie 22, 2022 Partajează Postat Septembrie 22, 2022 Intreb, poate e o prostie, dar nu se poate intinde un fir lung, pe post de antena, in podul casei? Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 22, 2022 Partajează Postat Septembrie 22, 2022 Doar dacă nu este acoperita cu tabla, pt ca altfel..... Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Septembrie 22, 2022 Partajează Postat Septembrie 22, 2022 Firul lung (15...20m) orizontal al vechilor antene de radio cu tuburi Lungi, Medii, Scurte trebuia sa fie la cel potin 10 metri de sol sau acoperis. Se constuie un condensator: o armatura este firul antenei, cealalta armatura este solul de sub antena, iar dielectricul este aerul. Totodata, este si sediul unei inductante, socotita pe fiecare metru de fir. Antena este, asadar, un circuit oscilant cu o anumita frecventa proprie. Aceasta frecventa proprie (de rezonanta, cand reactanta capacitiva este egala cu reactanta inductiva si impedanta antenei devine pur rezistiva) trebuie sa fie in afara benzilor de receptie, pentru ca radioreceptorul sa aiba o receptie rezonabila pe toate domeniile, si nu (maxima) pe o singura frecventa, cand antena ar deveni acordata. Daca acoperisul este din tabla, antena trebuie sa fie inaltata peste tabla cu cativa metri. Tabla va fi un ecran pentru parazitii proveniti prin aer de la instalatia electrica a casei si va fi a doua armatura a "condensatorului". Daca acoperisul este din tigla sau carton, atunci antena poate fi pusa si in podul casei, dar va fi supusa la parazitii din instalatia electrica (care, cel putin pe vremuri, era pozitionata in tuburi prin pod, fixate cu ipsos). Iar pe timpul WWWII, cu amputarea undelor scurte (securitatea iti dezactiva bobina de unde scurte din radireceptor si punea un sigiliu propriu), ascundeai antena: un fir coborand prin horn, in casa de caramida. Daca in serie cu firul antenei, la intrarea in radioreceptor, pui un condensator variabil, poti acorda antena pe un post slab, sau poti face selectia pe un post slab, in acest caz antena devine partial acordata. Daca, in loc sa lasi firul lung, il infasori pe un cadru (cam 10 spire cu aria 1 metru patrat) si capatele le pui la un condensator variabil 300..500 pF, ai obtinut o loop antenna, care capteaza directiv undele si, prin apropiere de radioreceptor (eventual printr-o spira de cuplaj), induce selectiv energie in bobinele de intrare ale radioreceptorului (antena acordata, total independenta de radioreceptor.) Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 22, 2022 Partajează Postat Septembrie 22, 2022 Acum 28 minute, Sorin2015 a spus: Securitatea iti dezactiva bobina de unde scurte din radireceptor si punea un sigiliu propriu), ascundeai antena: un fir coborand prin horn, in casa de caramida. In ce perioadă se întâmplă asta? Sincer, pt mine este noutate, și eram interesat sa aflu amănunte. Ca fapt divers, noi aveam antena pe casă din 59, la vedere. Unchiul meu se ocupa cu depanarea radio, și el mi-a povestit cum ne-a dotat. Nu era nici o problema sa ai antena radio și TV pe casă. Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 22, 2022 Partajează Postat Septembrie 22, 2022 Acum 1 oră, icar a spus: ... nu se poate intinde un fir lung, pe post de antena, in podul casei? Se poate chiar mai bine de-atât: Se ia un fir de CuEm de grosime potrivita si se bobineaza spira lânga spira pe un tub metalic subtire (eu am folosit o mina de pix goala). Prin tub se trece un fir de nylon de pescuit suficient de gros. În felul asta "bobina" se însira pe firul de nylon. La sfârsit se întinde bobina dupa firul de nylon (pas ca.1- 2 mm), se conecteaza feederul si se monteaza în pod. Am facut în felul asta antene acordate pentru toate benzile de unde scurte. Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Septembrie 22, 2022 Partajează Postat Septembrie 22, 2022 (editat) @doru3160In ce perioadă se întâmplă asta? M-am referit la Securitatea din Germania (gestapoul) si tarile aliate ei, WWII, cand se incerca neutralizarea propagandei Angliei si ultimel stiri de pe front din perspectiva celuilalt - pe unde scurte. Era interzis in presa, interzis la radio - cam la fel ca actual, numai ca acum este mai deplina si mai perversa treaba. O fotografie de pe shorpy.com, cu o antena filara "T", firul de coborare la mijloc, pozitionata corect: la inaltime fata de acoperis si firul perpendicular pe liniile aeriene de tensiune. Editat Septembrie 22, 2022 de Sorin2015 Completare raspuns Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 22, 2022 Partajează Postat Septembrie 22, 2022 Acum 14 minute, Sorin2015 a spus: M-am referit la Securitatea din Germania Scuze, mi-a scapat amanuntul... Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Septembrie 22, 2022 Partajează Postat Septembrie 22, 2022 Acum 24 minute, franzm a spus: Se poate chiar mai bine de-atât: Se ia un fir de CuEm de grosime potrivita si se bobineaza spira lânga spira pe un tub metalic subtire ... Da, este antena de camera "spirala" in comertul rusilor din anii ·50, doar ca aceea avea mai multe spire si diametrul spirei mai mare (unde medii, lungi). Am retinut, interesant, cum poti bobina marunt pe fir de pescuit. O metoda de a "lungi" antena filara (de a-i cobora frecventa de rezonanta) este sa inseriezi la coborare o bobina realizata pe un tub de carton. Invers, pentru a o "scurta" (mai eficace in unde scurte) trebuie sa pui in serie cu antena un condensator cu capacitate mica. Link spre comentariu
tm07uxo Postat Septembrie 22, 2022 Partajează Postat Septembrie 22, 2022 Daca un aparat de radio este pus in situatia sa receptioneze un post alaturi de semnale parazite , atunci aparatul nu face diferenta de statia de emisie si "statia" care emite parazitii si pune in functie circuitul "Reglajul Automat al Amplificarii" care saracul reduce amplificarea cit si nivelul parazitilo cit si nivelul semnalului util.. Incearca decuplarea circuitului RAA.. Aparatul din cele expuse cred ca a fost restaurat corect si este in parametri normali , atit poate in conditiile actuale.. Solutia ar fi un filtru dop acordabil pe intrare pasiv sau activ cum a fost propus si bine punctat de cineva in postarile anterioare....Dar acest lucru nu mai tine de restaurare....In rest felicitari ptr. ambitie si rabdare...Numai bine tuturor Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 22, 2022 Partajează Postat Septembrie 22, 2022 Acum 30 minute, Sorin2015 a spus: ... cum poti bobina marunt pe fir de pescuit. Daca aveti acces la un strung, prindeti tubul /teva în universal, întindeti firul de pescuit prin strung, în asa fel încât sa nu se rasuceasca. Bobinati pe teava si pe masura ce se umple, bobina aluneca pe fir. Asa le-am facut pe vremea liceului. În atelierul scoala (am avut noroc de-un maistru de milioane). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum