Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare Pionier S503A

sonic11

Postări Recomandate

Sonic.Dacă bine ţin minte piesa cu şliţ de şurubelniţă e din plastic.Nu ştiu dacă e bine să pui solvent acolo.

Poate e mai bine suflat cu aer cald de la o staţie consacrată şi apoi rotit cu şurubelniţa.

Ceara aia topită nu prea dă blocări.Taman de aia e pusă că are proprietate de alunecare...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 217
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sonic11

83

• Sorin2015

42

• icar

27

• okean

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 11 ore, sonic11 a spus:

Am uitat sa spun că, casa este armata la exterior cu plasa de buzau, acoperiș de tablă, tot să prinzi radio.

In acest caz, fa o proba edificatoare, mutand radioul la fereasta sau, mai bine, afara. Daca, tot asa, se aude slab, ramane de efectuat acordarea bobinei de unde lungi, cea cu miezul problema.

Miezul este faramicios (astea moderne sunt mai dure si casante) si are o crestatura lata. Trebuie lucrat cu o surubelnita ca la carte, adica perfect potrivita cu dimensiunile crestaturii. Iar prima miscare trebuie sa fie de insurubare, nu de desurubare - ajutata de o usoara incalzire a carcasei (aer cald temperatura tinuta sub control (uscator de par plimbat).

Dar cea mai buna incercare (proba) este cea spusa de colegul @усилитель, adica bagheta magica ferita-alama.Apropierea si introducerea unui capat sau al celuilalt face ca si cum ai insuruba-desuruba miezul.  

((Eu pusesem, odata, intr-o bobina de unde lungi la un radio antic o bara de ferita de antena si postul se auzea foarte tare (era o carcasa din carton dur cu miez filetat, mentinut de un matisaj cu ata aplicat pe o fanta taiata in carcasa, ata intrand in filetul miezului). ))

Tija din poza este pentru bobine mici. Dar tu poti folosi o ferita mai mare si o bara din bronz, sa fie efectul mai dramatic.

Daca reusesti acesta manevra, vei lipi pe parte de jos bucata de ferita sau de bronz si vei lasa miezul blocat in pace. 

Nu mai tin minte daca miezul are crestatura si la celalat capat, cred ca nu are.

M-am uitat din nou la poza ta. Miezul blocat este insurubat adanc. este loc sus sa introduci o bara de ferita, sau chiar unul dintre miezurile de rezerva (dar nu-l intepeni acolo). Vei vedea imediat daca auditia creste sau scade mai mult. Sunt optimist ca vei putea rezolva cu un mic adaus de ferita in acel gol adanc al carcasei (pentru ca acordul la intrarea undelor lungi nu este critic, se fac lin, prin insurubari-desurubari largi ale miezului).

Mai ramane o cal se pui in paralel cu bobina un condensator fix de cateva zeci ..100 pF, ca si cum condensatorul variabil ar avea la complet inchis nu 500 pF, ci 550 pF (de exemplu). Asta daca ar fi necesar sa cobori frecventa de rezonanta. S-ar stica acordul la capatul de sus (unde actioneaza trimerul bobinat, insa, oricum, acolo (la 400kHz) nu ai posturi de radio.

Tija de control.JPG

Editat de Sorin2015
Link spre comentariu

Miezul este tot din ferocart, cred ca uscatorul de par ar fi solutia cea mai buna.

O sa incerc cu celalamt miez care l-am recuperat bin bobina de medii sa vad daca trebuie infiletat ssu desfiletat.

Buna treaba cu bagheta de alama si bronz, poti sa-ti dai seama daca e sau nu nevoie sa umblila bobine:da

Link spre comentariu
Acum 10 ore, validae a spus:

Miezul se poate debloca fie prin încălzire cu aer cald, fie cu solvent, depinde cum e fixat...

Calitatea recepţiei antenei filare se poate îmbunătăţi, ajustând lungimea ei.Ar trebui să fie multiplu sau submultiplu al lungimii de undă...

Imposibil in conditiile date: lungimea de unda este 2000 metri, deci cu multiplii nu merge, iar submultiplii ar fi, de exemplu, 20 metri, insa ar capta prea multi paraziti si ne intoarcem la situatia de inceput, cand radioul era sufocat de perturbatii si parea defect.

In privinta miezului intepenit: as lua un ac de cusut ascutit si o lupa de cesornicar si, la lumina amiezii, as curata treptat ceara, fara sa stric filetul. Apoi as pune o picatura de petrol lampant, avand aproape o laveta cu care sa absorb ce-i prea mult si sa nu las mult timp, sa nu inmoaie carcasa. (Nebuneste, as incera si cu apa oxigenata, ca la ceara din urechi, sa ma dumiresc o singura data pentru totdeauna daca are vreun ajutor...)

Probabil, pe partea opusa nu s-a turnat ceara, de aceea am zis sa nu se incerce pe deasupra desurubarea (pentru ca ai forta miezul sa vina in sus, unde filetul este blocat cu ceara), ci insurubarea, cand miezul se va desprinde de ceara si va cobori pe filetul curat.

Metoda incalzirii (cel mult 50 de grade) s-ar putea sa ajute (dupa ce s-a curatat mecanic, dupa cum am spus mai sus). Cand nu poti scoate dopul de sticla intepenit de la sticla cu reactivi, incalzesti scurt gatul sticlei, acesta se dilata, iar dopul ramas rece va iesi usor. Aici este mai derutant, coeficientii de dilatare difera, incalzind miezul cu letconul s-ar putea sa se intepeneasca mai tare, chiar daca ar muia ceara. 

Link spre comentariu

Am reusit sa deblochez miezul prin curatarea parafinei si cu ajutorul acetonei, pe care am pus-o in interiorul bobinei.

Receptia cea mai puternica este fara miez  cea ce i-mi spune ca ceva nu e in ordine.

Mai jos o poza cu doua miezuri si un filmulet cu miezul aproape scos prin partea din spate.

20220919_215056.jpg

Editat de sonic11
Link spre comentariu

Din fotografiile altor doua exemplare de Pionier pe care le am pe calculator, rezulta ca pozitia miezului in bobinele de unde lungi este cea care a existat sigilata in exemplarul tau. 

In privinta tariei receptiei: sensibiliatea tuturor radiourilor este mai mica pe unde lungi, comparativ cu undele medii. Deci sa te astepti ca trebuie sa dai potentiometrul de volum la mai tare cand comuti de pe medii pe lungi.

Dar ceea ce rezulta clar din ultimul filmulet este ca radioul este inecat de paraziti locali. Este o huruiala continua, de alimentator in comutatie, intr-o locatie ecranata. De ce nu iesi la probe pe o masuta afara? Dureaza 30 secunde,  sa constati daca este neacordare de circuite sau gatuire de paraziti.

Pana nu eviti zona cu paraziti, in zadar incerci sa obtii acodajul, este ca si cum vrei sa solfegiezi in rumoarea de pe stadion. 

Daca receptia va fi suficient de curata si va continua sa fie slaba, abia atunci pot fi vinovate bobinele sau alt element de la intrare.

Interesant, miezul are sus crestatura pentru surubelnita, iar jos are profil pentru cheie tubulara.

2022-09-20_112603.jpg

2022-09-20_112439.jpg

Editat de Sorin2015
Completare la raspuns
Link spre comentariu

A spus de la inceput ca a pus tuburi noi.

In plus, daca merge bine pe unde medii, trebuie sa functioneze si pe unde lungi (cu sensibilitate ceva mai mica, inerente diferente de factor de calitate al circuitelor la frecvente diferite.

((Asteptam, colegul este supraocupat cu serviciul, poate si cu treburile de toamna - si doar seara, in casa, poate face unele probe.)) 

Parazitii locali pe unde lungi isi fac prezenta nefasta cu mai mult aplomb decat pe unde medii, cauza fiind frecventele mai mici de receptie, spectrul parazitilor fiind mai bogat in domeniul undelor lungi decat al undelor medii.

Deci se poate intampla sa fie mai mult zgomot pe lungi dacat pe medii, in functie de sursele parazitilor.

Apoi, sunt zile in care propagarea Antena Satelor este mai slaba, dupa cum este atmosfera. Daca nimeresti o astfel de zi si, in plus, functioneaza toti oscilatorii din casa, este sigur ca ti se va parea ca radioul nu este in regula.

Imi amintesc din copilarie, aveau parintii un Pionier ca acesta, statea pe un dulap inalt (sa nu umblu la el) si avea o antena filara din fire torsadate de bronz fosforos, cu izolatori de portelan, lungimea cam de 7 metri. Dupa niste ani, a inceput radioul pe unde lungi 153kHz (Programul 1) sa fluiere constant, cam 1000Hz, sunet suprapus exact pe acest post.

Tata, care asculta stirile si meciurile, a chemat pe un depanator. Am asistat. Acela a scos din carcasa, a masurat tensiunile si l-a montat la loc, a zis ca aparatul este in parametri - iar fluieratul a continuat ani de zile.  

Mai tarziu am aflat cauza fluieratului, cand aparuse si la noi televiziunea publica: o armonica din maruntaiele circuitelor de oscilator se potrivea cu frecventa 153kHz a radioului.

In acea perioada, vazusem ceva nou pe casa vecina a unora cu bani:  ceva din fier, ca un avion (chiar am visat urat, ca acel avion ma va rapi la moment potrivit...). Ca antidot, mi-am zis ca nu este avion, ci o platforma inalta pentru porumbeii crescatorilor, pentru ca in localitate erau multe platforme din lemn, pentru porumbei: un par inalt cu un gratar din sipci sus.

Mai tarziu, am aflat ca este o antena TV (canal 2 yagi).

Editat de Sorin2015
Completare raspuns
Link spre comentariu

Diseara fac si proba afara.

tuburile sunt absolut noi si masurate pe catometru, sunt peste 100% deci ies din discutii.

Ma gandesc ca acel cond in paralel cu circuitul de intrare sa nu fie in balari.

Link spre comentariu

Vedem cum receptioneaza afara.

Zici ca trimerul bobinat C2 4...40 pF ar fi putea fi defect. Singurul defect influentabil ar fi sa aiba un scurtcircuit partial, ceva cu izolatia firului bobinat (email+matase). Debobineaza-l fara grija, el nu are efect la acest capat de scala (unde condensatorul variabil este complet inchis si, deci, nu conteaza ca mai adugi sau scazi cativa picofarazi la cei 500pF - se va muta acul putin mai departe, dar sensibilitatea nu se va imbunatati. Singura care modifica taria postului aici este bobina L4 cuplata cu antena prin L3 si miezul comun (acesta modifica si inductanta si cuplajul, adica coeficientul de transfer de la antena prin L3, la L4).

C2 influenteza decisiv numai la condensator total deschis, 400kHz.

Daca parazitii i-ai trcut la surdina si, totusi, abia se aude Antena Satelor, incearca sa pui firul de antena direct la capatul de sus al bobinei L4, adica sa ai cel mai mare transfer de semnal de la antena. Va suferi selectivitatea, dar aici nu ai posturi adiacente. Va trebui sa auzi mai tare.

Link spre comentariu

Okean.Aproximativ aşa făceam pe timpuri antenă pt UL şi UM.De multe ori şi direct,fără separare,fără cond variabil.Erau păcătoase la furtună,trebuiau scoase de la aparat.

Mai slabe am avut şi din cele cu fir înfăşurat pe carton dreptunghiular.

Oricum orice fir plasat afară,calculat sau nu,măreşte semnalul la intrare.

Link spre comentariu
Acum 24 minute, BRANCA a spus:

Okean.Aproximativ aşa făceam pe timpuri antenă pt UL şi UM.De multe ori şi direct,fără separare,fără cond variabil.Erau păcătoase la furtună,trebuiau scoase de la aparat.

Mai slabe am avut şi din cele cu fir înfăşurat pe carton dreptunghiular.

Oricum orice fir plasat afară,calculat sau nu,măreşte semnalul la intrare.

1 oră în urmă, okean a spus:

O idee de antena " linistita " - aici -

Este o ideie si asta.

Trebuie sa fiu liber sa-l scot in afara casei, de geaba ies afara cu el ca am iluminatul public la 5...6m si o gramada de surse de zgomot pe langa casa.

Trebuie sa ma duc in gradina dar si acolo este o linie de 10kv, as avea cam 40m pana la ia, plus ca zic vecinii ca-s nebun daca ma duc la 10 noapte cu radio in gradina:57

Ideea ar fi sa fac o antena filara in gradina si sa aduc cablu tv de la ia in casa, dar si aici i-mi trebuie o adaptare de impedanta.

Editat de sonic11
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări