Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificatoare de casti

Postări Recomandate

cata gresala am facut cu operationalul ala pus pe dos :(@andrei-problema e ca eu am pus pinul de Vcc+ al operationalului la masa si viceversadaca scot rezistentele din emitori poate o sa am loc sa trec montajul in clasa AB sa scap de(o mare parte din) distorsiunivoi folosi amplificatorul pe casti de 32 de ohmi si alimentat la 7-8v(2 celule li-ion)ms pt corectare,o sa tin cont de sfaturile voastre :smt006

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 230
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca ii pui rezistente in emitoare si il treci in clasa AB ai grija sa ai o cadre de tensiune pe ele in gol in jur de 25 mV pt a evita fenomenul de dublare a transconductantei atunci cand conduc amandoi finalii. Rezistentele alea sunt bune pt ca asigura o mai mica variatie a rezistentei interne a emitorului o data cu temperatura si formeaza un fel de reactie locala de curent.

Link spre comentariu

... M-am apucat de lucru , si in doua ore a fost gata si ampliful de casti portabil :tonqe: http://i32.tinypic.com/35iytkz.jpg inca o poza http://i31.tinypic.com/23mu1jo.jpg si ultima poza http://i27.tinypic.com/14wx7hg.jpg . Eu zic ca merita de facut dar cu o mica corectie la cablaj :yawinkle: asta fiind varianta corecta http://i29.tinypic.com/epngxe.jpg :smt020 .Ca idee cat e de mare se vede aici http://i28.tinypic.com/14ahle0.jpg .Numai bine alex mm.

Link spre comentariu

...se aude bine , dar pt. o ureche educata , nu corespunde ,mai ales dupa ce am auzit celelalte amplificatoare :smt018 Zen -ul si SDS-ul . Acest amplificator, are un zgomot de fond (fasait continuu audibil si cu volumul la minim ). Amplificarea e mare , poate si de aceea are zgomotul acesta :smt017 . Viitorul amplif de casti va fi pe .... :yawinkle: ..ce credeti? Lampi ! alex mm :smt006

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

am refacut schema in cateva variante:

1)cu etaj de iesire in casa B,ca originala

2)cu etaj in clasa B + un artificiu

3)cu etaj in AB

o sa fac o placa te test pe care sa probez variantele,sa aud cum suna

din cauza spatiului,pt varianta finala as alege nr2-ceva pareri despre comportamentul sau?

si ce op-amp care merge la 7-8v in DIP8 imi recomandati(pt teste)? ca tl072 nu merge

edit:

si cablajul de test,care merge folosit pt toate variantele

Link spre comentariu

Nu stiu cat de multe rezolvi prin adaugarea rezistorului ala. E ca si cum ai conduce sarcina inseriata cu acea rezistenta direct de la iesirea operationalului pana se deschide unul din finali. De distorsiunile de crossover tot nu scapi, chiar daca nu mai sunt asa de bruste.

Link spre comentariu

am incercat varianta 2 cu TL072 si R13/R14 de 47 ohmi si merge super,pe osciloscop arata curat de la 100Hz pana pe la 10k(osciloscopul nu poate mai mult) :yahoo: --si se si aude ok :smt020 cu LM358 artificiul nu are efect :smt017 acuma o sa trebuieasca sa testez cu integratul pe care il voi folosi,sper ca mergesi mai am o intrebare,R13/R14 de ce valoare sa le pun? ca am avut rezultate identice cu valori intre 3 si 68 de ohmims

Link spre comentariu

Ce impedanta au castile pe care le folosesti?In cazul in care pui R13/R14 foarte mici, va trebui ca nivelul tensiunii sa creasca foarte mult pana se vor deschide finalii. Cea mai mare parte din tensiune cade in sarcina si doar o mica parte pe rezistor astfel incat sa polariseze jonctiunea Vbe a unuia din finali, in acest caz, sarcina e condusa doar de operational iar finalii nici nu se mai deschid! Daca o pui prea mare e ca si cum nu ar fi. Sper sa nu gresesc. Oricum nu vad rostul acestui "artificiu". Distorsiunile nu le vezi pentru ca sunt reduse de reactia negativa consistenta pe care o ai.

Link spre comentariu

castile mele sunt de 32 de 0hmi

Oricum nu vad rostul acestui "artificiu". Distorsiunile nu le vezi pentru ca sunt reduse de reactia negativa consistenta pe care o ai.

pai fara rezistenta,apar distorsiunile de crossover si la nivel mic sunt f urate-sesizate si pe osciloscop si cu urecheamomentan le-am pus de 68 ohmi si merge ok-mai ramane sa testez amplificatorul si in punte(pana acum l-am testat ca stereo,cu 1000uF pe iesire)si deocamdata l-am testat doar pe mp3-uri,maine bag cd-uri :smt007
Link spre comentariu

am testat cu operationalul pe care-l voi folosi,si merge super

am incercat sa-l pun in punte,dar etajul defazor oscileaza cu intrarea la masa :smt011 pe o frecventa joasa,iar osciloscopul indica unda triunghiulara(desi poate indica eronat)

cand dau intrarea la masa,face si mai urat

le:

n-am rezolvat problema cu tranzistorul de la intrare,asa ca am eliminat defazorul

defazarea o fac direct cu operationalele,unul primeste semnal pe intarea inversoare,iar celalat pe cea neinversoare

noua schema

la 7v,100hz-1khz consumul e de 65mA(pana sa intre in distorsiuni majore,unda e inca curata)

Link spre comentariu

Vad ca lumea a surzit rau pana acuma ascultam in casti de la 2 BC-uri NPN PNP mica putere BC547 BC557.Am o sugestie daca tot vreti hi-fi hi-end incercati sa ascultati la TDA7294 pe iesirea integratului sa faceti un divizor rezistiv sa se poata adapta castiile.Cred ca asta ar fi varianta cea mai buna si orice om numai poata sa zica ca nu aude.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări