Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificatoare de casti

Postări Recomandate

Va salut!

Mi-am propus sa imi construiesc si eu un amplificator pentru casti si am ales schema de aici: http://diyaudioprojects.com/Solid/IRF61 ... phone-Amp/

Am vazut ca au mai fost user-i care au facut un amplificator de pe site-ul asta, si anume: http://gilmore2.chem.northwestern.edu/p ... no_prj.htm

Am ales prima varianta pentru ca mi s-a parut foarte eleganta solutia cu LM317 ca generator de curent. Amplificatorul functioneaza, l-am testat cu o sursa in comutatie (12V 2A) si are un zgomot de fond insesizabil. Vrand sa fac un proiect care sa fie cat mai HI-END mi-am propus sa ii cumpar un TRAF special pentru PCB si sa ii fac o carcasa pe masura, DAR m-am oprit la partea de alimentare pentru ca am un zgomot de font cam deranjant. In schema atasata este desenata schema cu celulele de filtraj: initial am pus 5 condensatoare de 1000uF/35V si era dezastru, am mai pus inca 5.. tot la fel, apoi am mai adaugat 2 condensatoare de 4700uF/25V si s-a redus simtitor zgomotul. Am ajuns aproape la 20000uFsi parca tot nu e suficient.

Am vazut ca @alexmm este deja foarte experimentat in constructia amplificatoarelor pentru casti, mi-ar prinde foarte bine daca mi-ai spune ce valoare este buna pentru filtraj fara sa am nici un fel de brum! Am vazut in proiectele tale chiar si 3 condensatoare de 10000uF. Oare varianta de alimentare cu stabilizatoare 7815 va da rezultate mai bune?

Multumesc anticipat!

O zi cat mai buna!

post-13936-139829435098_thumb.jpg

post-13936-139829435106_thumb.jpg

post-13936-139829435115_thumb.jpg

Schema alimentare.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 230
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@Allain85 Ai citit toate paginile acestui topic de amplificatoare casti? Citeste-le si sigur o sa gasesti raspuns la problema ta. Uite ce zice utilizatorul ratza in a doua pagina a acestui topic: "Dacă sînt în clasa A, riplul se aude tare rău dacă nu ai filtrare bună. Eu am folosit stabilizator şi multiplicator de capacitate. Rezultatul: fără semnal e linişte deplină."
Link spre comentariu

Va salut din nou!

@george_ct, domnule, merci mult pentru indrumare! Am experimentat circuitul de multiplicare a capacitatii si este acelasi rezultat ca la alimentarea cu sursa in comutatie (un fosnet aproape insesizabil). De test am pus doar un BD139 fara dioda :), dar ultimul test va fi cu BD139 + BD911 sau cu un Darlington TIP141, ce varianta recomanzi?

In weekend sper sa fie gata cablajul final (nu agreez sa lucrez pe cablaj de test).

O seara buna!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Va salut!Revin dupa o perioada de stagnare. Am reusit sa fac azi un cablaj pentru partea de alimentare (varianta cu multiplicare a capacitatii, am folosit BD139 + BD911). Urmeaza ultima parte, realizarea carcasei si mai mult ca sigur refacerea intregului cablaj, de fapt... o sa ma mai gandesc daca mi-e mai usor sa lucrez modular (alimentare, amplificare, controlul volumului si partea de intrare/iesire). Ma gandesc sa ii fac un selector de intrari cu PIC si eventual control de volum R-2R, poate si un LCD 2x16. Sa vad cum pot face carcasa si ce loc am in ea; in functie de asta o sa ma hotarasc cat de complex va fi. Salutare si o zi cat mai buna!

post-13936-139829451737_thumb.jpg

post-13936-139829451747_thumb.jpg

post-13936-139829451755_thumb.jpg

Link spre comentariu

@george_ct, multumesc pentru apreciere! Sincer, se poate mult mai bine. Initial voiam sa iau un transformator Talema (Nuvotem) cu carcasa din aluminiu albastru, dar pentru test merge si asta. Daca nu voi fi multumit de rezultat voi mai face schimbari. Deocamdata ma gandesc la carcasa si proiectez la ea, e destul de dificil pana ajungi la o forma finala (sunt cateva compromisuri); sper sa iasa ceva interesant.

Putin off-topic: Ai vre-o recomandare pentru o pereche de casti buna? Bugetul este cuprins intre 200-500 RON. As inclina spre diverse modele de la urmatoarele firme: Sennheiser, AKG, Grado (Model SR60i), Denon, BEYERDYNAMIC, Audio-Technica. Mentionez ca din cele de mai sus am ascultat doar Sennheiser HD212, dar nu m-au impresionat; au destul bass dar mediile sunt sterse. Am mai avut la MP3-Player: Sony si Pioneer dar nu au fost senzationale. Am vazut ca multi recomanda modelul PX 100-II (Sennheiser). Oricum o sa trebuiasca sa fac o vizita la magazin sa le ascult si ma voi decide. Merci!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

.... poti sa inlocuiesti linistit IRF 610 cu IRF630 IRF640 , fara sa schimbi nimic in restul montajului . Eu am realizat acest amplificator de casti si are o claritate si o dinamica exceptionala . In combinatie cu un preamplificator pe lampi suna excelent..... :da Cred ca o sa-l fac din nou , cu alte piese mai de calitate .

Link spre comentariu

Salut!

@bogdanas93, m-ai rugat sa iti dau o schema pentru alimentare. Eu am mers pe recomandarea colegilor de forum, si anume: http://sound.westhost.com/project15.htm

Dar ti-am desenat o schema exact asa cum am facut-o eu. Cablajul nu are rost sa il postez ca poate nu folosesti aceleasi componente: transformator, socluri de sigurante, punti redresoare, etc... (vezi arhiva)

Aseara am reusit sa termin un nou amplificator (doar PCB si plantare, fara sa reglez BIAS si sa ii fac proba), este vorba de cel cu 4xIRF610. Mai jos am atasat si cateva poze...

O zi buna tuturor!

Alimentare ESP.zip

post-13936-139829477528_thumb.jpg

post-13936-139829477551_thumb.jpg

post-13936-139829477573_thumb.jpg

post-13936-139829477599_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări