Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificatoare de casti

Postări Recomandate

Retrag toate aberatiile insirate.Problema nu e din circuitul de intrare,problema e din vas.Circuitul de intrare functioneaza perfect de la sine putere,astfel,dupa ce m-am apucat de calculat,mi-a iesit ca am suficient curent in diferentiale,cat si la iesire.Problema e in vas,mai precis tot circuitul de intrare trebuie separat cumva de iesire,se intampla exact ce a descris Sharky.Vas-ul este afectat de iesire,la radul lui nu-i mai convien ce primeste din etajul de intrare.Iar vas-ul cu un singur tranzistor nu poate separa bine,ma rog,daca as asculta pe difuzoare nu prea s-ar simtii diferente.Iar daca fac un montaj compus in darlington,am curent prea mare la iesire (efectiv o superdioda ar fi depasita de situatie).Am gasit o solutie.De fapt aceasta este prezenta cam la toate amplificatoarele cu intrare simetrica/oglinzi.Vas-ul cascodat,astfel primul tranzistor din cascoda ramane izolat de etajul de putere.Mai am de facut mici retusuri,dar sunetul la iesire urmareste perfect sursa.,

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 230
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Retrag toate aberatiile insirate.Problema nu e din circuitul de intrare,problema e din vas.Circuitul de intrare functioneaza perfect de la sine putere,astfel,dupa ce m-am apucat de calculat,mi-a iesit ca am suficient curent in diferentiale,cat si la iesire.Problema e in vas,mai precis tot circuitul de intrare trebuie separat cumva de iesire,se intampla exact ce a descris Sharky.Vas-ul este afectat de iesire,la radul lui nu-i mai convien ce primeste din etajul de intrare.Iar vas-ul cu un singur tranzistor nu poate separa bine,ma rog,daca as asculta pe difuzoare nu prea s-ar simtii diferente.Iar daca fac un montaj compus in darlington,am curent prea mare la iesire (efectiv o superdioda ar fi depasita de situatie).Am gasit o solutie.De fapt aceasta este prezenta cam la toate amplificatoarele cu intrare simetrica/oglinzi.Vas-ul cascodat,astfel primul tranzistor din cascoda ramane izolat de etajul de putere.Mai am de facut mici retusuri,dar sunetul la iesire urmareste perfect sursa.,

ori cascode, ori buffere ca-n circuitul postat de tine pe pagina 12. saaau separat vas-ul cu buffere si intr-o parte, si in cealalta.tine cont ca pentru noi e foarte greu sa ne dam seama ce faci acolo. in doua pagini, ne-ai prezentat 3 topologii de vas-uri si etaje de iesire. nimeni nu stie ce faci, de fapt, acolo.incearca sa vii cu o schema, cu tensiunile masurate pe tranzistori, BC, BE, CE si tensiunile pe rezistentele din generatoare. asa ne va fi mult mai usor sa ne dam cu parerea.
Link spre comentariu

Era curent prea mare in diferentiale,6.7ma cu rezistenta de 100r din regulatoare (0.67v pe rezistentele de 100r).Am pus la 220r >cam 3 ma.Oricum am de gand sa strang toate bc-urile care le am si sa sa le fac un tratament in cuptorul cu microunde :nebun: .Asta dupa ce am constatat ca dupa ce am micsorat curentul in diferentiale si am schimbat cu 2sa872/2sc1775 in diferentiale,am reusit sa folosesc orice tip de vas,orice etaj final,iar sunetul sa raman ok chiar si la nivele foarte mici de auditie.Cu bc-urile nu am reusit,in continuare la nivele foarte mici de auditie se auzea cam ciudat,desi aveam aceleasi tensiuni in schema ca in cazul folosirii antichitatilor..

Am un aparat foto deosebit de enervant ..e zob la macro

Posted Image

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Buna ziua. Am zis ca nu are rost sa deschid topic nou din moment ce tot despre un amp de casti am intrebari. Vreau sa-mi fac un amp mic de casti care sa fie cat se poate de portabil. Alimentarea probabil va fi o baterie de 9V(8.4V parca are Ni-MH). Vreau sa contina si un corector de ton. Problema este spatiul, am o cutie mica in care vreau sa-l pun si pt asta trebuie sa iasa cat de mic. Solutia cea mai simpla ar fi integrate, si aici incep intrebarile. Initial ma gandeam la TDA2822, am cumparat unul, l-am testat si nu-mi place deloc cum suna. Am mai aflat de LM386 dar nu pot face rost de el pe moment, asa ca as dori sa-mi spuneti voi, cum suna, comparativ cu tda-ul?A treia solutie mai e sa pun 2-3 operationale in paralel pe iesire, asta cum ar suna? (castile sunt 16ohm, 112db spl la 1Vrms). Nu vreau putere mult mai mare decat playerul portabil, nu voi asculta la volum mai mare decat ascult acuma, vreau doar sa aiba o rezerva de putere sa pot aplica o corectie de ton mai ampla lasand playerul la volum cam 50% fara eq, ca sa nu intervina asupra sunetului(are playerul equalizer dar efectul este foarte slab, in special la partea de bass, si da impresia de sunet comprimat, plat). Clasa A, desi suna bine, iese din discutie datoria autonomiei scazute. Ar mai fi ideea cu tuburi, dar acolo din nou filamentele consuma mult, iar tuburile subminiatura am auzit ca nu sunt grozave in audio.PS: Am pus in orcad 4 TL071 in parelel in configuratie de repetor si imi ajunge lejer puterea care o scot (si prea mult), dar nu stiu cum ar suna asta in practica (pot folosi si operationale mai bune).

Link spre comentariu

TL071,Lm 386 ar fi bune.Problema ta principala ar fi bateria.Bateriile astea de 9v sunt varza la autonomie,mai bine te-ai baza pe doi,trei elementi de 1,2v,sau chiar doua baterii r6 de 1,5v. Cat priveste sunetul ala plat,iti recomand sa incorporezi functia loudness la potentiometru.E vorba de cateva elemente pasive suplimentare,dar efectul merita din plin..Pardon,acum vad ca e un acumulator,e foarte ok la 9v

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 7 luni mai târziu...

...... Cablajul, la acel amplificator, a fost facut la cerere,si autorul @piglett nu este sigur daca, sa posteze sau nu schema pe forum, aceasta fiind creatia lui . Eu am facut public cablajul fara acordul lui :jytuiyu asa ca scrieti un MP si intrebati daca accepta sa divulge schema si cablajul :da .Eu va pun poze la ce rezolutie vreti din partea mea...... :aplauzeNumai bine Alex.

Link spre comentariu

ca sa nu abramburim lumea, toti doritorii ar trebui sa stie ca acest proiect exista doar pe "hartie". nu a fost construit nici un prototip( lipsa timp). daca, totusi, sunt doritori de experimente, voi furniza schema si cablajul pe mail, cu conditia de a nu posta nicaieri proiectul decat dupa finalizarea schemei si de a posta aici rezultatele probelor.alimentare: traf 2x12V 1Astabilizare pe placa: +/- 12Vpmax: 1500mW, limitata de puterea de disipare a finalilor in capsula to-92 si a tensiunii de alimentare.distorsiuni simulate: <0,001%atentie! este cuplat in curent continuu! adica nu are condensator inseriat cu intrarea si nici in bucla de reactie!multumesc!alex, ai liber sa le dai schema si cablaj in conditiile de mai sus. multam'!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări