Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificatoare de casti

Postări Recomandate

Eu te inteleg, dar intai fa totul sa mearga si apoi vezi daca se poate cu ele.ASa se lucreaza, nu faci o schema cu o mie si una de hibe si apoi stai si te intrebi ce nu merge.Ia mareste degenerearea, pune pt start 330 ohmi, asa incat sa ai pe o rezistenta de degenerare peste 0.7V. Sa vedem daca se remediaza ceva.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 230
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am gasit oscilatii puternice atunci cand fluiera,nasul meu imi spunea ca ceva se incinge,dar nu gaseam ce,am dat din greseala peste rezistenta de 10r (r26)deosebit de fierbinte.Astfel am compensat cu o rezistenta de 100r+ condensator de 100pf pe rezistenta de reactie r15.Deja s-au schimbat multe lucruri in bine.. Diseara ajung sa schimb rezistentele ,sa vad ce se intampla.

Link spre comentariu

Am gasit oscilatii puternice atunci cand fluiera,nasul meu imi spunea ca ceva se incinge,dar nu gaseam ce,am dat din greseala peste rezistenta de 10r (r26)deosebit de fierbinte.Astfel am compensat cu o rezistenta de 100r+ condensator de 100pf pe rezistenta de reactie r15.Deja s-au schimbat multe lucruri in bine.. Diseara ajung sa schimb rezistentele ,sa vad ce se intampla.

daca r26 se incinge, oscileaza amplificatorul. schimband-o cu una de 100ohmi, nu rezolvi absolut nimic. amplificatorul tot oscileaza.
Link spre comentariu

Pana la urma am construit cea mai simpla schema.La auditia pe difuzor era totul ok,in schimb cand am cuplat castile,am depistat ca se aude cam strident si obositor.Am inlocuit in diferentiale si cu niste tranzistori mai vechi (2sa872/2sc1775) cu o usoara imbunatatire,dar tot prost se aude la casti.

Asa ca imi cam vine sa abandonez ideea de a construi simetric cu diferentiale pt. casti.Daca mai e ceva de zis ,unde sa mai ma uit..daca nu,a se sterge pt a nu induce in eroare si pe altii.

Posted Image

Link spre comentariu

Pana la urma am construit cea mai simpla schema.La auditia pe difuzor era totul ok,in schimb cand am cuplat castile,am depistat ca se aude cam strident si obositor.Am inlocuit in diferentiale si cu niste tranzistori mai vechi (2sa872/2sc1775) cu o usoara imbunatatire,dar tot prost se aude la casti.Asa ca imi cam vine sa abandonez ideea de a construi simetric cu diferentiale pt. casti.Daca mai e ceva de zis ,unde sa mai ma uit..daca nu,a se sterge pt a nu induce in eroare si pe altii.

of! scoate R11 si R13, R26-le pune-l de 100R si pune o superdioda intre colectorii T1 si T2.
Link spre comentariu

Castile sunt antice dar bune,s-a sters marcajul si numai gasesc modelul. Philips ~32ohmi,capabile de 1500 mW,driver 50mm.

Pigglet,superdioda am incercat,in afara ca pot sa il trec in clasa b nu face altceva la sunet,am pus si 100r semireglabilul,am zis sa dea cu r5 si r6,ba chiar le-am pus si pe alea doua la 100r,doar asta cu excluderea r11 si r13 nu am probat.In orice caz,se aude ca din galeata,liniar,zici ca si joasele si inaltele si mediile par a fi aduse la acelasi nivel,genul ala de sunet scos de un equalizer cand il treci pe flat.Nu are nici un fel de viata.

Link spre comentariu

In o ultima incercare,am pus oglinzile inapoi,dar fara rezistentele de degenare din emitoarele oglinzilor.offsetul la iesire e la 22mv.Acum,cu montajul de mai sus am o amplificare considerabila a zgomotului de fond +distorsiuni + lipsa curent in vasuri,acestea sunt reci moarte.Cred ca functioneaza in clasa c :ras:

Link spre comentariu

Eu cred ca pricepi greu romaneste.Ti-am scris f clar:

Ia mareste degenerearea, pune pt start 330 ohmi, asa incat sa ai pe o rezistenta de degenerare peste 0.7V. Sa vedem daca se remediaza ceva.

Eu zic sa degenerezi calumea oglinda aia asa incat sa ai peste 0.6V pe ea, sa vada si trazistoru ala din VAS o tensiune de referinta ca sa poata fi polarizat calumea. Sa nu tot treaca din off in on si inapoi dupa cum zice semnalul ca nu e prea frumos.

De ce nu aplici?Si polarizeaza tranzistorii aia cu 2 diode, una pt fiecare si o rezistenta reglabila. Nu e musai superdioda ca ai rezistente destul de mari in emitori si radiator mare. Pune si vreo 10-22 ohmi pe iesire, in serie cu casca, vezi daca suna altfel, sau daca nu pune finalii in conexiune darlington dupa cum ti-am aratat pe schema d-lui Leach. Castile au 32 de ohmi si trag cam mult curent si iti afecteaza VAS-ul.
Link spre comentariu

Am facut dar nu am mai scris.Totul in afara de rezistente pe iesire.pana la urma am 16 ohmi (legat mono).Am pus de 330,tot in figuri intra,pur si simplu nu livra suficient curent pentru vas.Punctul unde livra suficient curent era cand stabileam un offset pe iesire de 300mv,iar asta era inacceptabil. Dar pana una alta,cam de 10 minute am descoperit cum scap de efectul asta.. Am gasit problema.Etajul asta de intrare cand e in foame de curent e un veritabil generator de armonici.Problema s-a rezolvat simplu.Am mai adaugat cate o dioda in plus in generatoare.Desii metoda nu ma convinge,e perfectibila prin schimbarea completa a generatoarelor cu "altceva".Acum e totul cat se poate de ok.Am un etaj de intrare functional,cu tot cu oglinziile alea nenorocite,iar sunetul sa schimbat in bine.Adica nu mai stric sursa de semnal.. Acum caut acel altceva..O sa il mut in darlington,problema e ca deja am o putere imensa pe iesire pt. casti.Asta in clasa A.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări