Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificatoare de casti

Postări Recomandate

Doar in diferentiale vroiam sa pun socluri,doar de test.. Siguranta pe iesire nici vorba :rade: Doar protectie la cc pe iesire,in rest pauza.

Pana una alta mi-au venit transformatoarele.Acum am de unde alege.Si acum iar ma lovesc de o veche problema a mea.Cum nu cunosc sensul infasurarilor,cum e cel mai bine sa le cuplez,sa fac masa/gnd-ul? Cele doua trafuri cu 21v pe iesire sunt adjudecate pe iesiri la un amp pe lampi.Sper sa faca treaba :freaza:

Poza atasata.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 230
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ca de obicei,cand ma apuc de ceva dau in altceva,si e grav.Am pe masa o versiune in care fac cascode in vas-uri...sunt mai ciudate si nu-mi place din punct de vedere al complexitatii.Sa vad cum creste zgomotul,nr. de tranzistoare in calea de semnal s-a dublat fata de initial..

Link spre comentariu

O varianta in forma bruta, nefinisata,pe care o am acum pe masa.Si tensiunile pe care le am in montaj.Tot imi pare ca ceva moare de foame..

Rezistentele de degenerare din oglinzi le-am eliminat de tot,numai probleme mi-au creat..

Bc546/556 nu sunt complementari decat pe hartie,in practica sunt cam departe de adevar..

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

MA gandesc la o chestie. Mai toate amplifurile de casti au rezistenta la iesire destul de mare, si ma gandesc ca si producatorii de casti se asteapta la asta.Ampliful tau are rezistenta de iesire f mica. Vezi ce se intampla daca pui o rezistenta pe iesire.Eu din ce am experimentat la oglinzile de curent puse in etaj de intrare dublu/complementar ai nevoie de degenerare mare ca sa poata fixa calumea curentul din etajul urmator.PE langa asta nu vad cine iti deschide finalii. Mi se pare mie sau nu sunt polarizati deloc?Desi nu stiu ce te complici. Ai putea sa iei un AO premium gen lme49710, un repetor pe emitor dus in clasa A si esti serif.Sau daca esti pe baterii atunci ramai la clasa AB.

Link spre comentariu

E cam dubios cum iti functioneaza ampliful, nu imi dau seama cine regleaza curentul prin etajul de amplificare in tensiune.

Pare sa se inchida prin finali, nu inaintea lor si finalii sa fie niste simpli repetori. MA rog, nu am timp acum sa imi bat capul sa vad exact ce si cum.

In caz ca nu ai destul curent pt iesire pune niste bc-uri inainte de finali si fa darlington. Dar oricum problema cred ca e in alta parte.

BC-urile nu le pui cu emitorii spre baza finalilor si cu rezistente spre iesire, ci cu rezistenta comuna, direct intre emitori.

Uite cum e aici:

http://www.pavouk.org/hw/leachamp/leachamp_schema.png

Q16 si 17 prefinali 18 si 19 finali.

Si mai pui vreo 4 diode, 2 pt pnp si 2 pt npn, sau mai bine o superdioda. Fara ea e cam degeaba amplifu.

Link spre comentariu

pana ai postat tu am facut totul,si superdioda si etaj vas cum trebuie si atac in finali,degeaba..Sa-l ia dracu de diferential,de trei zile ma invart la el,ala nu vrea sa functioneze,am pus si rezistentele de degenerare inapoi in oglinzi( 47r), acum am pus si un semireglabil de 200r ca sa reglez eu manual offsetul.Dracia ma lasa sa-i setez offsetul la iesire chiar pana in 0,dar pauza,nu mai scoate semnal decat daca maresc eu nivelul la intrare.Si atunci functioneaza frumos..Cum incep sa-l dau mai incet incepe sa fosneasca,sa maraie si apoi tace :sparge:

Link spre comentariu

pana ai postat tu am facut totul,si superdioda si etaj vas cum trebuie si atac in finali,degeaba..Sa-l ia dracu de diferential,de trei zile ma invart la el,ala nu vrea sa functioneze,am pus si rezistentele de degenerare inapoi in oglinzi( 47r), acum am pus si un semireglabil de 200r ca sa reglez eu manual offsetul.Dracia ma lasa sa-i setez offsetul la iesire chiar pana in 0,dar pauza,nu mai scoate semnal decat daca maresc eu nivelul la intrare.Si atunci functioneaza frumos..Cum incep sa-l dau mai incet incepe sa fosneasca,sa maraie si apoi tace :sparge:

ai un tranzitor sau mai multi inchisi. refa masuratorile si posteaza masuratorile BE la toti tranzistorii.tensiunile din diferentiale sunt aproape perfecte. insa circuitul pe care ai postat tensiunile e total aiurea. iti lipseste rezistenta dintre bazele finalilor. in cazul circuitului respectiv, finalii iti sunt polarizati de forte supranaturale.ai folosit buffere intre diferentiale si vas. foarte bine, dar du colectorii la alimentarea opusa, nu la masa. ii duci la masa cand ai tensiuni mari de alimentare.redu valorile de la R16 si R17. ai curent prea mic acolo. fa cumva sa dispara R18 si R19, n-au ce cauta acolo.apoi pune o superdioda intre colectorii vas-urilor si trage-i un etaj de iesire clasic. in emitorii finalilor poti sa pui de la 1 ohm, la 10 ohmi.
Link spre comentariu

E totul ok acolo,crede-ma,am refacut totul,pun mai tarziu schemaRamane de studiat schema pusa de mine,dupa mine functioneaza,doar am ascultat la ea :ras: Sci-Fi Sunt doar niste repetoare.De ce fluiera dle cand ajung cu offsetul pe la 8mv? Fluiera direct din iesirile circuitul de intrare.Fluiera,fosneste,apoi se aude cateva secunde perfect,apoi incepe sa distorsioneze si tace.

Link spre comentariu

E greseala de tipareala la r13 si c14,sunt unde trebuie plantate..Oricum daca pun schema asta,si la asta o sa va criuciti.Esential e sa functioneze..In legatura cu supranaturalul,atata timp cat q13 si q14 sunt deschisi,vor comanda bine mersi finalii(pnp+npn),nu vad nici o problema acolo,in mod normal vroiam sa mearga direct in clasa A,dar nefiind curent suficient,functiona si el acolo cum se descurca..

Link spre comentariu

Eu zic sa degenerezi calumea oglinda aia asa incat sa ai peste 0.6V pe ea, sa vada si trazistoru ala din VAS o tensiune de referinta ca sa poata fi polarizat calumea. Sa nu tot treaca din off in on si inapoi dupa cum zice semnalul ca nu e prea frumos.Sau mai simplu, renunta la oglinzi, lasa doar rezistente in locul lor, pt inceput.Dupa ce pui totul la punct incerci oglinzile CU DEGENERARE, desi la cata degenerare ai nevoie...aia nu prea mai e oglinda.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări