Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare sursa in comutatie 12V/2A

mihai 7

Postări Recomandate

• Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihai 7

11

• dumitrumy

7

• Mircea

3

• adydep

2

Top autori în acest subiect

dacă e nevoie să reduci tensiunea de la ieșirea 317 prea mult, pentru NIMH cu puține celule, atunci sursa liniară cu 317 e foarte păguboasă. Iar cum acumulatorii nu au pretenții de riplu extrem de mic, mai bine folosești o sursă de laptop oarecare sau ceva similar și un convertor DC-DC buck/step down construit sau din comerț că se găsesc și sunt ieftine.

Link spre comentariu

La montajul din discutie probabil va varia intre 6-7 si 13-14V. Daca sta spre 200-300mA, atunci nu e asa de rau. Desigur o sursa cu 2675 sau similar (de pe eBay) e potrivita pentru o disipare termica redusa. 

Link spre comentariu

Eu nu va inteleg pe multi de aici... ma refer la membrii cu cunostinte in domeniu care i-au raspuns... (in afara de @sesebe care deja s-a exprimat plastic si sugestiv...)

Nu il mai invatati sa umble prin SMPSuri, ca fie se electrocuteaza, fie da foc la casa...

Nu vedeti ca propune o strutzo-camila cu smps + 317 ... cand numai unul dintre ele ar fi necesar?

Mai bine il directionati spre ceva text unde sa i se explice riscurile si tehnicile de a umbla prin asa ceva.

Link spre comentariu

Nu vad de ce e strutocamila sa folosesti o sursa de laptop in loc de un traf + redresare? Ocupa loc mai putin si furnizeaza un curent mai mare intr-un volum mai mic. Poate am inteles eu gresit.

Legat de cum aduce cei 19V la cat are nevoie, sunt de acord ca nu orice solutie e cea mai eficienta, insa montajul cel mai potrivit e ala pe care il intelegi. 

Da, a oferi ajutor in modificarea unei surse in comutatie de la retea este un risc pe care multi s-il asuma (din dorinta de a ajuta) fara sa se gandeasca la consecinte. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Dxxx a spus:

Eu nu va inteleg pe multi de aici... ma refer la membrii cu cunostinte in domeniu care i-au raspuns... (in afara de @sesebe care deja s-a exprimat plastic si sugestiv...)

Se putea sa faci din nou pe vedeta si sa nu te legi voalat de mine. Dupa raspunsul evaziv al lui ADI (marita usor valoarea) si incercarea care a dat supratensiune am postat doar sa-i arat ca putea sa scape de necaz folosind un program gratuit daca nu stapaneste calculul divizorului de tensiune.

Apoi, exact ca o completare la ce a scris SSB, i-am spus ca modificarea unei surse prin scaderea tensiunii cu un procent este mai de recomandat. In acest caz nu mai avem supratensiune pe MOS dar scade tensiunea de automentinere si exista riscul unei comenzi insuficiente. Iar oscilograma pusa este doar pt a ilustra un caz particular. Deci ce legatura este intre a arata un semnal de comanda si electrocutarea? 

Si a treia interventie, daca tot doreste sa faca un tip de sursa reglabila, i-am spus ca am un alimentator oarecare. Am aratat ca este si un produs de firma si ca este nedesfacut, adica exact pt a-i arata ca riscul de electrocutare e minim. 

Si dintre cei "multi" colegul DADU i-a punctat un efect al incercarii de modificare 12V>>>16V:

CITAT: Creșterea tensiunii  cu 33% a unei surse în comutație nu cred că este fără riscuri, că transformatorul este proiectat pentru acea tensiune, iar la flyback nu numai transformatorul, pentru că inversa reflectată în primar e de asemenea mai mare influențând snuberul, tranzistorul din CI.

################################

Acum 2 ore, Mircea a spus:

Da, a oferi ajutor in modificarea unei surse in comutatie de la retea este un risc pe care multi s-il asuma (din dorinta de a ajuta) fara sa se gandeasca la consecinte

M-ai lovit naprasnic. Poti cita exact unde i-am spus sa faca modificarea? Numai eu stiu de cate ori am intervenit la detalii de tip distanta intre traseele primar-secundar. Iar ca sa amintesc de cate ori am spus de necesitatea trafului separator la surse in comutatie ar insemna sa intru in jocul cuiva care a postat de plictiseala.

Si de ce considerati ca Mihai nu ar sti niste reguli de manipulare a sursei? Care este pericolul daca inlocuieste rez., inchide frumos cutia si masoara iesirea?

Mai aveati putin si ne reclamati ca am pus in primejdie sistemul energetic national!

Link spre comentariu

În primul rând, nu aș vrea să stârnesc prin postările mele neînțelegeri între membrii forumului. Sunt sigur că toți cei care mi-au răspuns sunt bine intenționați și în consecință le mulțumesc foarte mult tuturor și-i asigur că apreciez ajutorul acordat.

Acum 12 ore, dumitrumy a spus:

Am si un alimentator 18,5V/ 3,5A pt HP.

Mulțumesc pentru ofertă, @dumitrumy,  dar cred că voi folosi un transformator de 14V/ 1A, cu toate ca se cam încinde în funcționare.

Link spre comentariu

@dumitrumy - chiar crezi ce spui? Nu aveam de ce sa ma refer la tine personal, eu spuneam ca toti cei care au postat faceau mai bine daca initial analizau daca este bine sau nu sa dea sfaturi in aceasta speta.

In acest caz este oarecum situatia in care dai cuiva funie... dar cu mare risc ca el se va si spanzura cu ea.

Singurul care a avut atitudinea asteptata de mine a fost @sesebe

Cineva care in mod evident nu stapaneste si nu intelege niste cunostinte de baza - cel putin mie personal nu mi se pare corect sa fie incurajat. Nu ca sa-i tai omului elanul (daca doreste sa invete, dar este cu "daca"), dar ma asteptam ca toata lumea sa-l trimita la notiuni de electrosecuritate / de mod cat de cat sigur de a testa echipamente cu pol comun galvanic cu reteaua - de aia aici este rubrica de incepatori.

Eu m-as fi abtinut sa-i dau o solutie corecta, mai ales cat timp se pare ca oricum nu pricepe din ce cauza este corecta - dar mai ales din motiv de siguranta personala si a celor din jur.

Si daca doresti sa fac acum o referire la tine, poftim:

- solutia lui @dumitrumy este in sine corecta (dar nu se adreseaza publicului corect...)

- evident ca OP va merge pe ALTA solutie, dovada ce a si postat

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Bună seara! Revin cu o nelămurire: încărcătoarele pentru telefoanele No..a au specificată o ieșire de 5V DC, însă măsurând tensiunea cu un voltmetru, am constatat că scoate 8.45 V în gol. Eu doresc să alimentez o sonerie electronică care funcționează la 4.5 V. Cred că diferența de la 8.45 la 4.5 este cam mare, nu? Dacă conectez câte două diode redresoare atât pe + cât și pe -, ajung la 5.6 V, pot alimenta soneria cu această tensiune fără riscul de a o arde?

Mulțumesc!

Link spre comentariu

Folosirea căderii de tensiune pe diode nu e o soluție bună, fiindcă practic disipă diferența de tensiune pe jonctiuni, în final tot în căldură se transformă.Plus că acea cădere depinde de curentul sarcinii, nu e constantă.Ar fi fost util să specifici dacă acel încarcator e cu sursă smps sau unul vechi cu traf de retea.În ultimul caz, acea tensiune mare reprezintă o tensiune în gol, care scade în sarcină.În cazul smps, probabil e o schemă simplificată și cu factor redus de stabilizare, iar tensiunea scade drastic în sarcină.In acest caz poți încerca să adaugi un stabilizator 7805 care va furniza 5V stabil și diferența de 0,5V e neglijabilă...

Link spre comentariu

Este vorba despre un încărcător smps. Soneria nu "trage" prea mult curent, mă îndoiesc că tensiunea va scădea în sarcină de la 8.45 V la 5V.

Link spre comentariu

Da, din păcate aș distruge carcasa dacă aș încerca să le desfac. Unul din modelele mai noi are capacul fixat, fără șuruburi (bănuiesc că e lipit?), iar un model mai vechi are două șuruburi pentru care nu am șurubelnită potrivită.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări