Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare sursa in comutatie 12V/2A

mihai 7

Postări Recomandate

Bună dimineața! Aș dori să modific sursa în comutație de mai jos (scoate 12V/2A) astfel încât să scoată aprox. 16V-17V. Menționez că nu am mai făcut un astfel de demers, ce pași trebuie urmați? Ce trebuie făcut concret? Vă mulțumesc!

IMG-0001.jpg

IMG-0002.jpg

IMG-0004.jpg

Editat de mihai 7
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihai 7

11

• dumitrumy

7

• Mircea

3

• adydep

2

Top autori în acest subiect

Am mărit R3902 de la 39kOhmi la 51kOhmi și am obținut o tensiune de 15.8V, satisfăcătoare. Însă ce fac cu cele două condensatoare de 680 μF, au tensiunea nominală de doar 16V, bănuiesc că trebuie să le înlocuiesc cu unele de 25V, nu? (În paranteză fiind spus, tatonând valoarea rezistenței R3902, am folosit una de 98 kOhmi - prea mare - și unul din condensatoarele menționate s-a încins foarte tare, la fel și dioda verticală de lângă el, iar LED-ul clipea).

Editat de mihai 7
modificare tensiune nominală condensator
Link spre comentariu

Daca nu stii sa calculezi, un program de simulare te ajuta. 

5.png

##########################

Simulatorul da 15,25V fata de 15,8V deoarece am neglijat curentul cerut de TL431 din divizor.

Link spre comentariu

Până la urmă, dacă înlocuiesc cele două condensatoare de 680 microFarazi cu unele identice, dar cu tensiunea nominală de 25 V, nu mai trebuie să fac alte modificări în sursă pentru ca aceasta să funcționeze normal?  Dar valoarea de 680 microFarazi este critică? Nu aș putea folosi 470 microFarazi, sau 1000 microFarazi? 

Link spre comentariu

Cresterea tensiunii prin metoda asta poate duce la fortarea si eventual arderea tranzistorului comutator de putere (integrat in cazul acesta) prin tensiunea maxima la bornele lui.

Link spre comentariu

Și până la urmă, cum poate fi modificată tensiunea la aprox. 16V  fără riscuri în funcționare? Mulțumesc!

Editat de mihai 7
Link spre comentariu

Ai avea doua solutii: vinzi alim. de 12V si cumperi unul de 16V sau modifici unul de 18/ 19V (daca nu intra in protectie de subtensiune alimentare integrat). S-ar putea sa am un alimentator de vreo 50W la 16V daca nu te deranjeaza dimensiunea. Mai este problema transportului. 

Link spre comentariu
Acum 5 ore, mihai 7 a spus:

Și până la urmă, cum poate fi modificată tensiunea la aprox. 16V  fără riscuri în funcționare? Mulțumesc!

Nu ai spus, cred, la ce curent îți trebuie cei 16V și ce alimentezi cu ei.

Creșterea tensiunii  cu 33% a unei surse în comutație nu cred că este fără riscuri, că transformatorul ete proiectat pentru acea tensiune, iar la flyback nu numai transformatorul, pentru că inversa reflectată în primar e de asemenea mai mare influențând snuberul, tranzistorul din CI.

Dacă vrei să te joci cu smps poți construi unul de la zero, sunt destule exemple aici pe forum și flyback și forward.

Sau cumperi una de 16V cum are cineva la vânzări cu 25 de lei IBM de 4 Amperi parcă.

Link spre comentariu

Am modificat un HP de 65W din 19V in 15V. Comanda MOS a ramas de amplitudine suficienta, 12,5V. Este disponibil, nu mai am planuri cu el.

HP-65W.png

alim-HP.jpg

Link spre comentariu
Acum 7 ore, x_dadu a spus:

Nu ai spus, cred, la ce curent îți trebuie cei 16V și ce alimentezi cu ei.

Cu aceasta vreau să fac o sursă de tensiune variabilă, cu LM317. Doresc ca tensiunea de ieșire să fie cuprinsă însă între 1.2V și 13.4V (minim). Mai departe, cu ajutorul acesteia doresc să alimentez un încărcător rapid pentru acumulatori NI-MH, detalii despre acesta din urmă regăsindu-se la pagina de mai jos:

https://www.elforum.info/topic/153778-încărcător-acumulatori-ni-mh-cu-arduino-uno/#comment-2084220

Menționez că doresc să încarc și acumulatori de 8.4V, iar conform articolului original, am nevoie de 8.4+5=13.4V (12V sunt insuficienți). Curentul de încărcare este limitatat de LM317 la 1.5A, mie nu-mi trebuie mai mult de 1A.

Editat de mihai 7
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări