Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lanterna cu electrosoc-functioneaza slab


Postări Recomandate

Buna tuturor!Nu stiu daca postez in sectiunea unde trebuie,dar am o lanterna led cu electrosoc,la care lanterna merge,ok,dar socul a inceput sa slabeasca dupa un timp,am schimbat bateria din el,erau 4 buc.de 250mAH,voltaj cred ca 1,2V bucata,am pus ceva de tigara electronica,doua buc.care e mult mai mare in amperaj,dar tot slabut merge...Nu stiu,sa fie bobina aceea de vina,turnata in plastic,ca alte piese nu prea mai sint,inafara de redresor si un condensator paralel cu 220V la incarcare,un led indicator...Sau neaparat trebuie baterii originale?Multumesc.

20220727_204717.jpg

Aici e si bateria originala...

20220727_205833.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ai încercat să alimentezi din sursă externă de 4,8V ? Aşa te lămureai dacă e din acumulatori sau din bobină. Poţi folosi eventual un încărcător de telefon de 5V/2A sau patru acumulatori de 1,2V şi capacitate mult mai mare legaţi cu fire la electroşoc, pentru teste.

Dacă şi cu alimentare serioasă dă impuls slab, electroşocul e defect şi nu prea se justifică încercarea de reparare, dat fiind că-i turnat în răşină epoxy.

Poţi comanda un  alt bloc generator de HV de la chinezi, e vreo doi dolari...

Link spre comentariu

Buna idee;nu mi-a trecut prin minte,o sa-l incerc am sursa externa variabila,sau cum ziceti dvs.am si adaptorul de la telefon de 2A/5v.Am citit undeva,ca se duce la ele bobina,probabil din cauza sirmei folosite in bobina,nu e izolat cum trebuie,la un flex am mai intilnit,la o chinezaraie, ca sirma nici nu era din cupru,ci aluminiu si de la lac,parea ca e cupru...:rade:Multumesc frumos de idee...

Link spre comentariu

Fiind tensiuni extrem de mari, riscul de străpungeri interne ale bobinei e ridicat.Dar trebuie verificat și să nu existe o conturnare (conducție de suprafață) a izolației dintre cei doi electrozi, cauzată de umiditate sau murdărie.Vorbim de impulsuri de peste 20kV totuși...uneori chiar 50kV.

Ca idee de estimare a tensiunii dintre electrozi, puteti măsura distanța dintre vârfuri și  considerați o rigiditate dielectrică a aerului de circa 1000V/mm. Adică tensiunea trebuie să fie de minim 1kV ca să străpungă aerul dintre doi electrozi aflati la distanță de 1mm....

Link spre comentariu

Am incercat cu adaptorul de telefon de 2A/5V i-am dat,nu apuca sa faca scintei,numai daca scot firele de la lamela si le apropiu la 4-5 mm...dar distanta lamelelor e cam dubla,1 cm...Deci tare cred ca e bobina in scurt,voi cauta alta,sau incerc de la alt aparat alta bobina....Ca si slabitul asta ,a scinteii a fost in timp,nu dintr-o data...tot slabea,slabea pina ce s-a strapuns mai rau, probabil.De aceea m-am gindit prima data la baterie,dar la lanterna tine bateria,arde ledul 2-3 ore...Multumiri.Sanatate!

Poza....

20220728_182533.jpg

Link spre comentariu

E foarte posibil să nu fie neapărat doar bobina, ci şi condensatorul de stocare devalorizat grav sau eclatorul.Principiul de funcţionare e simplu, un oscilator primar generează o tensiune alternativă de peste 1000V, care se redresează şi încarcă un condensator de stocare, înseriat cu o bornă de bobina de înaltă tensiune.Când tensiunea pe condensator ajunge la circa 1000V, un descărcător (tub cu gaz ce străpunge la o tensiune exactă) conectează condensatorul de stocare în paralel cu primarul bobinei de înaltă tensiune.Rezultă un impuls amortizat cu o tensiune de câteva zeci de mii de Volţi, limitată de distanţa dintre electrozii de descărcare.Când condensatorul de stocare are o valoare scăzută, impulsul dat bobinei de înaltă tensiune e slab şi rezultă o descărcare slabă.Acelaşi efect l-ar avea şi scăderea tensiunii de descărcare a oscilatorului primar, dat fiind că unele electroşocuri nu folosesc tub de descărcare în gaze (pe motiv de economie) ci un ,,eclator,, format din două sârme apropiate la circa 1mm.Dacă din varii motive, distanţa dintre bornele eclatorului scade, scade şi tensiunea pe care o livrează primarului bobinei de înaltă tensiune.Asta duce în final la scăderea tensiunii de înaltă tensiune.Pun mai jos un circuit folosit la multe electroşocuri comerciale.

http://www.next.gr/uploads/224-c480db7572.png

Link spre comentariu

Iar dupa ce vine bobina sa faci teste sa vezi pina la ce distanta descarca. 
Dupa citeva astfel dedescarcari vei comanda alta bobina.

Descarcarile alea ce apar la lanterna atunci cind functioneaza au si rolul de a limita tensiunea sub nivelul de strapungere a izolatiei bobinei.

Link spre comentariu

 

Pun o poză la datele unui electroșoc puternic.Schema e luată de la ruși.

https://s.amsu.ng/GVUgwCwmS2AN

Bobina are carcasă din țeavă de PPR în care se fac niște canale cu un strung sau bagi țeava în mașina de găurit și ții o pilă subțire în contact cu țeava până faci canalul.Asta ar fi partea mai grea.

Bobinezi ,,la umplere,, fiecare canal cu sârma de 0,2mm până aproape de suprafață, apoi treci la următorul.După ce bobinezi toate canalele, bagi în bobină miezul peste care ai dat 25-30 spire cu sârmă de 0,5-0,8mm apoi torni bobina în rășină epoxy dar cu vidare, adică să scoți tot aerul dintre spire.Dacă nu videzi, rămân bule de aer ce pot compromite bobina.O soluție mai simplă de izolare e să fierbi bobina în parafină albă.E mai riscant fiindcă te poți stropi sau opări și temperatura trebuie controlată ca să nu afectezi izolatia sârmei sau să topești țeava de PPR.

După impregnare e bine să torni parafina peste tot montajul, ca să protejezi la umezeală, dată fiind tensiunea înaltă.Sau cu rășină epoxy și tras aerul cu un aspirator...

KddwbAO.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări