Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezolvare zgomot alb (fâșâit) in Electronica S631T

Sorin2015

Postări Recomandate

Un exemplar din anul 1964, Electronica S631T (patent Matushita T15L), cu care, candva, am ascultat multe meciuri in aer liber. Actual, s-a imbolnavit de un fâșâit intens, chiar cu volumul sonor la minim - semn ca defectul era in amplificatorul audio.

Intradevar, conectand un amplificator audio extern (boxa de calculator) la capatul de sus al potentiometrului de volum am constatat ca intre posturi nu se auzea nici un zgomot de acest tip, deci pana la iesirea din detector radioul functiona perfect.

Improvizand un Signal Tracer, am conectat amplificatorul extern (printr-un condensator fix de cateva sute de nF) la colectorul primului tranzistor (T4) din etajul audio si  zgomotul a fost prezent: acest tranzistor (EFT353, germaniu pnp) era defect. L-am extras, dar nu l-am aruncat, deoarece poate functiona in alte montaje, mai la iesire, adica sa nu mai amplifice alt tranzistor zgomotul sau). 

Deoarece nu am tinut sa pastrez aspectul originar, ci doar sa functioneze corect, am plantat un pnp cu siliciu, BC557B. A functionat din prima. Totusi, conform calculelor polarizarii optime, daca se pastreaza valorile rezistorilor R13 (27k) si R15 (820 ohm), trebuie marit R14 (4,7k). In locul sau am pus 8,2k si tensiune dintre emitor si baza a devenit 0,6 volti si sunetul a crescut in intensitate si s-a extins banda de frecvente audio, fara distorsiuni sesizabile cu urechea.

.

Audio Electronica S631Tr.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sorin2015

3

• sesebe

2

• sonic11

2

• PINTI

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Te felicit pentru aceasta adaptare cu  modificarile expuse mai sus.

Nu era mai simplu sa inlocuiesti decat acel tranzistor defect ( EFT 353)?

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Sorin2015 a spus:

si tensiune dintre emitor si baza a devenit 0,6

Si in conditiile initiale (montat BC557) cat aveai ? 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Aproape tot atit dar la un curent de colector de citeva zeci de ori mai mic. 

@Sorin2015 dacă întrebai pe forum sigur găseai pe cineva să-ți dea un tranzistor germaniu, original sau echivalent. 

Link spre comentariu

Da, era mai simplu sa inlocuiesc tranzistorul originar cu altul identic si da, nu aveam si era probabil sa gasesc pe cineva de pe forum sa-mi dea.

Insa am dorit sa experimentez: stiam teoretic cum se face adaptarea germaniu-siliciu, dar, ajuns batran, inca nu o facusem practic... 

Da, la montarea BC557 fara alta modificare a rezistorilor a functionat, tensiunea baza-emitor era 0,59 volti, iar dupa marirea rezistorului R14, tensiunea  a crescut cu 0,1 volti, si a crescut convenabil curentul de colector (alt punct de functionare).

Provocarea mai mare este cand ai amplificatorul cu tranzistorii cuplati galvanic, dar se poate si acolo.

Link spre comentariu

Nu trebuie sa te scandalizezi, exista oficial si oi intre magari, de exemplu etajul amplificator audio din Pescarus S725T1:

02 Pescarus S725T1_cr.jpg

2022-07-25_145438.jpg

2022-07-25_145516.jpg

Editat de Sorin2015
Completare raspuns
Link spre comentariu

Și Gloria are un măgar pe intrare, deși restul finalului este pe germaniu, la primele modele. Totdeauna m-am întrebat de ce au apelat la soluția asta, când aveau la indemana capsule cu germaniu. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări