Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dosar prosumator

bobomarc

Postări Recomandate

Deschid acest topic,poate ajuta si pe altii,deci sunt interesat sa devin prosumator,instalatia am facut-o eu,ma intereseaza daca stiti pe cineva care face acest dosar la un pret omenesc,sa nu impart banii cu el,mi-a cerut cineva 500 euro plus tva,sau asta este pretul?Mai mult din cate citesc pe forum,nu este chiar simplu din mai multe cauze care nu depind de mine,ma refer la cei cu probleme de retea si altele,cel putin poate la suma asta sa butoneze un pic invertorul si sa functioneze injectia in retea,pentru ca mi s-a comunicat doar pretul,restul pare sa fie problema mea...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rinaldoparaipan

5

• bobomarc

5

• merck

4

• ionut120v

3

Top autori în acest subiect

Prosumatorii n-au vazut banii pe energia injectata, pe vremuri injectam fara contract si nu se supara nimeni, nici bani nu vedeam pe ea, dar erau vremuri bune, Romania era exportator de energie electrica, trebuie sa ai un invertor agreat, Romania are o varinta ciudata de standard, nu e versiunea originala care se aplica in Germania.

Link spre comentariu

Am tot ce trebuie,vreau doar sa consum iarna ce produc vara,nimic mai mult si parerea mea este ca daca nu aduci un aport la incalzire nu merita investitia,diferenta dintre facturi este prea mare la case nu bloc

Editat de bobomarc
Link spre comentariu

N-au vazut banii si nici compensarea, aport la incalzire merge si cu sistem off grid, personal am redus consumul de lemne la jumate, masura pentru protectia spinarii, ca lemne nu-i problema am pe propritatile mele.

Link spre comentariu

De cateva luni se face compensare la partitate energie injectata - consumata pe o perioada de max 1 an sau 2.

Problema e ca noilor stapani pe distributia de energie, aka prietenii salvatori de stau pe scaun si emit facturi superumflate, nu le convine diminuarea profiturilor, deci fac tot ce pot pentru a frana cat se poate de mult procesul de conectare cu invertoare ongrid. Nici nu le e prea greu, toate structurile fiind penetrate de slugi si tradatori...

Acum vad ca fiecare are lista lui de "invertoare agreate"... alta mizerie inventata pentru a frana si taxa populatia.

Minunatii de la anre nu fac nimic... abureala maxima, au scos un normativ pe regenerabile prin copy/paste de la normativul clasic pe generatoare mari... de sute de MW... o mizerie.

Pentru puteri pana la 15-20kW nici n-are trebui sa ceara autorizarea/proiect/lista cu "agreate" sau alte povesti.

Nu e niciun standard diferit in Romania... e doar cretinism si slugarnicie.

VDE0126 se aplica in toate Europa cu mici diferente la diversi timpi si praguri... sa nu para ca anre-urile locale chiar n-au avut nicio contributie... si salarii de zeci de mii de euro aiurea.

Link spre comentariu
La 22.07.2022 la 18:24, bobomarc a spus:

instalatia am facut-o eu

E  ca si cum te-ai duce la un service auto cu piesele cumparate de tine, dar la sfarsit le ceri garantie pe materiale si manopera.

Nu stiu firme care sa faca dosar de prosumator pt. instalatii DIY.

Prin semnarea actelor isi asuma o oarece raspundere, totusi...

Link spre comentariu
Acum 1 oră, rinaldoparaipan a spus:

Nu stiu firme care sa faca dosar de prosumator pt. instalatii DIY.

Prin semnarea actelor isi asuma o oarece raspundere, totusi...

In ce consta concret raspunderea? 

De ce nu ar face doar dosarul de prosumator? Nici invertorul nici panourile nu sunt fabricate de beneficiar. Aceleasi panouri si acelasi invertor sunt folosite si de firmele care fac toata lucrarea. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Pentru ca au clienti destui si prefera sa isi bata capu cu aia la care le face si monajul sa mai ceara 2k euro pentru 8 suruburi si 10m de cablu. Pentru monatrea panourilor vezi doamne trebuie impamantare separata, daca le zici sa le instaleze ca bati tu tarusul ala de impamantare si tragi aia 4m de cablu fac aaaaaa pai nu ca nu sunteti autorizat, trebuie sa le facem cu muncitori autorizati si o sa va coste cam 2500 de lei sa va bata tarusul si sa traga cablul pana la taboul. Romanisme de furat omul nimic mai mult ... 

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Firma la care lucrez face ,în mod curent, acest lucru!

Achiziție ,instalare, prize pământ,probe , dosar complet....clientul semnează pentru contorul dublu flux când vine ADREM-ul să-l schimbe...

....o trupă proiectează,instalează,execută tot ce ține de partea mecanică....inclusiv legăturile electrice pe string....apoi vin eu și fac tot ce ține de legături electrice pe cc. și ac. la panouri și invertor (siguranțe cc. ,siguranțe ac. ,descărcători,etc) adică pregătesc instalația pt funcționare....apoi vine băiatul cu soft-ul care face setările și ....instalația e gata de producție!

....din câte știu(sper să nu greșesc!) ,garanția se face pe elementele componente (se respectă garanția cu care au venit + timpul timpul de montaj până la darea în funcțiune)...săptămâna asta am instalat 2 sisteme unul trifazat și unul monofazat de 6kw ,ambele on-grid și acum se finalizează un 30kw on-grid ....probabil săptămâna viitoare trecem la o instalație de 60kw on-grid...putere de muncă să avem, ne copleșesc cererire de instalare....

Link spre comentariu
Acum 15 ore, merck a spus:

In ce consta concret raspunderea? 

De ce nu ar face doar dosarul de prosumator? Nici invertorul nici panourile nu sunt fabricate de beneficiar. Aceleasi panouri si acelasi invertor sunt folosite si de firmele care fac toata lucrarea. 

Pentru ca daca doamne fereste se intampla ceva-chiar si la instalatia electrica interioara a casei, care nu prea are legatura cu fotovoltaicele-ultimul care a semnat un document pe partea electrica, isi asuma toata raspunderea.

Fiindca instalarea de fotovoltaice on grid se considera modificare a instalatiei interioare.

Acum 14 ore, Bandi Szasz a spus:

Pentru ca au clienti destui si prefera sa isi bata capu cu aia la care le face si monajul sa mai ceara 2k euro pentru 8 suruburi si 10m de cablu. Pentru monatrea panourilor vezi doamne trebuie impamantare separata, daca le zici sa le instaleze ca bati tu tarusul ala de impamantare si tragi aia 4m de cablu fac aaaaaa pai nu ca nu sunteti autorizat, trebuie sa le facem cu muncitori autorizati si o sa va coste cam 2500 de lei sa va bata tarusul si sa traga cablul pana la taboul. Romanisme de furat omul nimic mai mult ... 

Tu ai idee cat costa aparatul de verificare al prizei de pamant?Plus verificarea metrologica, plus taxa anuala de autorizare ANRE, plus, plus.

Impamantarea separata a panourilor nu e chestie de "vezi doamne".Am vazut destule sisteme montate de dorei la care curenta tabla si burlanul.Nu iti mai spun ce se poate intampla daca se defecteaza invertorul si pune AC-ul pe DC.

Link spre comentariu
Acum 43 minute, rinaldoparaipan a spus:

Tu ai idee cat costa aparatul de verificare al prizei de pamant?Plus verificarea metrologica, plus taxa anuala de autorizare ANRE, plus, plus.

M-ar interesa preturile pentru ce am pus in bold. (in special autorizatia :rade:)

Link spre comentariu

Am sute de instalatii facute civile si industriale in italia,am lucrat peste 20 de ani,fara autorizatie dar dupa reguli stricte si niciodata *merge si asa*,am facut si fac si in romania dar numai dupa regulile mele,nu ai bani pentru ce trebuie nu fac,vreau sa dorm linistit,deci instalatia nu este carpeala,domnii autorizati o pot verica si daca trebuie sa mai adaug ceva o fac cu placere,ma refer la verificarea instalatiei in vederea injectarii,referitor la impamantare daca pamantul e viu cu cativa tarusi zincati o faci si singur,eu mizez mai mult pe protectia diferentiala care nu am vazut sa greseasca niciodata,cel putin eu pana acum,parerea mea este ca instalatia trebuie sa plece de acolo si apropo,in romanica s-au facut cursuri la misto pentru diploma de electrician de multe ori in zona mea,dar nu generalizez.Spunea flomar mai sus ca firma lui face ce face ,ma bucur,foarte bine asa si trebuie,de asta am initiat topicul,pentru ca mi s-a cerut 500 de euro plus tva,adica firma asta e straina sau dosarul pe care il face vine din import ca nu poate sa puna pret in lei,in fine si nu mi s-a spus nimic despre verificarea instalatiei casei, celei fotovoltaice etc,mi s-a comunicat doar pretul

Link spre comentariu

Eu sunt total de acord ca nu orice dorel e capabil sa faca aceste lucrari insa nu sunt de acord nici cu cerintele exagerate. Ca nu este montat corect si curenteaza burlanul este strict problema mea pentru ca este pe terenul meu, ce il deranjeaza pe distribuitor ca burlanul meu curenteaza, daca vreau leg direct faza pe burlan si uite ca curenteaza. Ca se defecteaza invertorul si face poc sau pune AC pe linia de DC este iarasi problema mea pentru ca este invertorul meu platit din banii mei si eventual ma curenteaza pe mine. Eu ca proprietar daca imi asum aceste riscuri chiar in scris ce problema are distribuitorul, ca vine un dorel sa instaleze si zice ca e totul parfum si dupa ma curentez normal ca nu e ok dar atat timp cat dau in scris ca cunosc riscurile nu vad ce treaba au ? Daca chem un electrician serios pe care il cunosc personal care a lucrat toata viata ca electrician dar nu are o bucata de hartie de la ANRE sigur iese treaba mai prost decat cu un electrician autorizat care a invatat de pe rost teoria dar la parctica e 0 barat si fara experienta. Sunt mai mult sau mai putin lucruri exagerate pentru a descuraja oamenii, dar e bine si asa, am cu ce sa consum curentul produs si fara sa le dau lor.

Daca instalatia nu este exagerat de mare poate va descurcati si fara al injecta, puneti un boiler electric, o plita / resou electric pentru gatit etc.. eu asa am facut si la 4kW nu prea mai ramane mult de injectat, acuma vara mai incalzesc o piscina, se duce curentul, nu imi bat capul cu baietii destepti.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări