Mircea Postat Iulie 21, 2022 Partajează Postat Iulie 21, 2022 (editat) Cum sa renunti? Un PC817 vrea un semnal tipic de 1.2V pe led. Il aveti de la iesirea timerului. Iesirea lui PC817 (pinii din dreapta, folosesc termenul iesire ca sa simplific) are terminalul de sus legat prin 10k la 5V. Cel de jos direcat la masa. Pinul legat la 5V al lui PC817 il conectati pe intrarea modulului releu. Asa ati conectat? R1 nu e necesar in cazul tau, R2 e 10k. LE: cred ca R2 exista deja in circuitul de intrare-comanda al modulului releu. Editat Iulie 21, 2022 de Mircea Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 21, 2022 Partajează Postat Iulie 21, 2022 Si o idee cu un circuit integrat - comparator, daca nu merge optocuplorul. Releul si modulul lui ar merge si de 12V daca tot alimentezi la aceasta tensiune. Link spre comentariu
Marius Dragomir Postat Iulie 21, 2022 Autor Partajează Postat Iulie 21, 2022 Acum 1 oră, Mircea a spus: Cum sa renunti? Un PC817 vrea un semnal tipic de 1.2V pe led. Il aveti de la iesirea timerului. Iesirea lui PC817 (pinii din dreapta, folosesc termenul iesire ca sa simplific) are terminalul de sus legat prin 10k la 5V. Cel de jos direcat la masa. Pinul legat la 5V al lui PC817 il conectati pe intrarea modulului releu. Asa ati conectat? R1 nu e necesar in cazul tau, R2 e 10k. LE: cred ca R2 exista deja in circuitul de intrare-comanda al modulului releu. Exact ca in schemă, dar fara R2 de 10k. Daca alimentez Pc 817 de la o sursa stabila cu 1,2 vcc la anod-catod, ar trebui ca fototranzistorul sa inchidă un circuit, nu? Adică să trimită un curent de la colector la emiter spre intrarea in modulul releu. Asa ar fi logic. Mai e ceva ce-mi scapă. Oricum, pentru aplicația mea am o rezerva de timere. Dar ambiția nu ma lasa să dau ,,kics". As vrea să reușesc pentru ca imi plac lucrurile bune care ies din ce aruncă oamenii la gunoi. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 21, 2022 Partajează Postat Iulie 21, 2022 (editat) Cu iesirea optocuplorului conectata la intrarea modulului releu (ca sa ai R2) ce tensiune ai pe intrarea in modulul releu fara semnal de la timer si cu semnal de la timer? Da, cand aplici cei 1.2V la dioda din optocuplor, daca colectorul (pinul 4 al optocuplorului) este conectat la 5V prin R2, atunci intre pinul 4 si 3 trebuie sa fie o tensiune tinzand catre 0V (de fapt Vce), dar nu tot 5V. Editat Iulie 21, 2022 de Mircea Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 21, 2022 Partajează Postat Iulie 21, 2022 Mircea, 1.2V este prea putin pt comanda optima a optocuploului. Nu uita ca un LED se comanda in curent nu tensiune. Eu cred ca impedanta de iesire din modulul de comanda este prea mare si astfel curentul prin LED este prea mic, poate combinat si cu un LED ce are nevoie de o tensiune mai mare. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 21, 2022 Partajează Postat Iulie 21, 2022 Nu am testat, m-am bazat numai pe Vf de 1.2V, si am zis ca poate merge. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 21, 2022 Partajează Postat Iulie 21, 2022 (editat) @Marius Dragomir poza cu releul din prima postare (a treia poza) ce reprezinta? Editat Iulie 21, 2022 de sesebe Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 21, 2022 Partajează Postat Iulie 21, 2022 Facut test cu un PC817 de la Sharp. Aplicat 1,252V pe led direct, consuma 13mA. Iesirea/colectorul cu 10k la 5V, comuta si Vce devine 60-70mV. Deci, merge la ce am testat eu. 13mA sunt limitati de rezistenta interna, se poate ajusta spre 5mA cu cativa zeci de ohmi in serie cu cei 1,2V. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 21, 2022 Partajează Postat Iulie 21, 2022 Mai inseriaza cu sursa de 1.25V o rezistenta de 1-2KΩ si vezi ce curent mai este prin LED. Mai sus eu am spus ca "Eu cred ca impedanta de iesire din modulul de comanda este prea mare si astfel curentul prin LED este prea mic". Link spre comentariu
validae Postat Iulie 21, 2022 Partajează Postat Iulie 21, 2022 Ar fi util să măsoare tensiunea semnalului de ieşire cu optocuplorul conectat şi ledul comandat de optocuplor. Dacă tensiunea pe dioda optocuplorului e semnificativ mai redusă (sub 1V) decât semnalul măsurat ,,în gol,, înseamnă că ieşirea controllerului nu dă un curent suficient pentru a comanda direct ledul.Puţin probabil, dar nu imposibil.. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 21, 2022 Partajează Postat Iulie 21, 2022 Aha, la timer te-ai referit. La 1k2 in serie nu mai comuta (erau 4,3V in loc de 5V). La 300R in serie, comuta la 150mV. Link spre comentariu
Marius Dragomir Postat Iulie 22, 2022 Autor Partajează Postat Iulie 22, 2022 Acum 16 ore, sesebe a spus: @Marius Dragomir poza cu releul din prima postare (a treia poza) ce reprezinta? E un modul releu chinezesc. L-am folosit pentru câteva experimente cu o placa Arduino. Acest modul releu îmi va inchide/ deschide niste circuite de care am nevoie in aplicatia mea. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 22, 2022 Partajează Postat Iulie 22, 2022 Ai masurat ce zice Validae mai sus? Sau macar masoara tensiunea la bornele unei rezistente de 1k pusa la iesirea de 1.2V. Daca iti raman macar 7-800mV, atunci putem inlocui optocuplorul cu un tranzistor. Hai, ca gasim o solutie. Link spre comentariu
Marius Dragomir Postat Iulie 22, 2022 Autor Partajează Postat Iulie 22, 2022 Dragi electronisti! Imi pare rău că am provocat acest topic... Poate aveti ceva mai bun de făcut. Credeam ca voi gasi repede o solutie, dar se pare că trebuie să mă pregătesc pentru Politehnică! Propun să incetăm. Eu credeam că voi investi 50-70 lei si voi inchide-deschide usa unui cotet de gaini mai simplu. Nu le închideam inainte, traiau libere. Dra un dihor nenorocit de destept mi-a mutilat si eviscerat câteva. Acum le inchid manual, dar o automatizare m-ar ajuta cu adevarat. Sunt pasionat DIY si mi le fac singur, dar acest proiect s-a transformat intr-o lucrare de licență. Imi pare rău, dar sa incerc toate propunerile dvs si sa am un rezultat negativ, mă descurajeaza. Sincer, am pus 2 timere cu alimentare la 12vcc, 2 relee auto, un cap de surubelnita electrica la 5vcc, o cruce cardanica mică, un surub patrat cu piulița de la un cric manual, 2 limitatoare de cursă, un pic de strungărie si sudură Mig-Mag si cam se termină proiectul. 100% functional. Pretul: 200lei. Cele mai scumpe componente fiind timerele si releele auto, 120 de lei. Restul 80. V-am chinuit un pic. Imi pare rău. Dacă incearcă cineva ideea mea scrisă in prima postare si o face să functioneza, va rog să-mi dați de știre. Multumesc de intelegere. Acum 5 minute, Mircea a spus: Ai masurat ce zice Validae mai sus? Sau macar masoara tensiunea la bornele unei rezistente de 1k pusa la iesirea de 1.2V. Daca iti raman macar 7-800mV, atunci putem inlocui optocuplorul cu un tranzistor. Hai, ca gasim o solutie. Nu. Nu pot face tot ce spuneti dvs asa de repede. Trebuie sa ajung acasa, să rezolv ceva probleme de familie, iar când am timp, voi face. Si va răspund. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 22, 2022 Partajează Postat Iulie 22, 2022 Marius, nici o presiune, ia-ti timpul necesar. Si evident, familia inainte de toate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum