Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automatizare poarta coteț păsări

Postări Recomandate

Buna ziua.

As dori un ajutor simplu.

Am recuperat un microcontroler de la o priza programabila digital si as dori să-mi comande un releu cu bobina de 5 vcc pentru programarea deschiderii/ închiderii unei uși la un coteț de găini.

L-am conectat la o tensiune de 1,2 vcc si functionează normal, numai ca la ora programată nu da semnal modulului cu releu pentru a inchide circuitul.

Cum să alimentez si sa conectez microcontrolerul (timer-ul) la 1.5 v și modulul cu releu la 5 vcc in acelasi timp?

Mulțumesc anticipat și vă rog mult de tot să mă ajutați.

20220717_143158.thumb.jpg.2f2713750f9ee06a1116f7e8e915e4be.jpg

20220717_143337.jpg

20220717_143408.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ce valoare are tensiunea semnalului de comandă al prizei temporizate ?. Pune un led între Signal out şi Gnd şi vezi dacă se aprinde bine.Dacă da, poţi conecta un optocuplor cu ledul emiter direct la semnalul prizei temporizate, iar fototranzistorul va comanda modulul de 5V.

Eu aş recomanda alimentarea prizei temporizate dintr-un acumulator de 1,2V/1A şi modulul cu releu la un alimentator de telefon, de 5V.

Astfel nu vei pierde reglajul prizei când pică reţeaua.Sau alimentezi releul cu 5V din alimentator, iar printr-un stabilizator low dropout de 1,5V alimentezi şi priza temporizată şi acumulatorul ei, în paralel.

Alternativa e un LM317 reglat la 1,5V ca mai jos:USB 5V to 1.5V/ 3V Step Down Converter Circuit | ElecCircuit.com

v72zeiW.jpg

Link spre comentariu

Acela e un inversor pentru comanda module cu comanda pe semnal negativ.Dacă modulul tău are comandă pe front pozitiv, nu e  nevoie de aşa ceva. Pune ledul între pinul de ieşire şi masa controllerului şi vezi ce semnal dă.

Cel mai simplu e cu optocuplor, îl găseşti prin orice sursă sau încărcător de telefon...

Link spre comentariu

Eu mă refeream la polaritatea semnalului de comandă (in) al modulului, e posibil ca microcontrollerul să dea semnal pe front negativ, iar releul să ceară semnal pe front pozitiv sau viceversa...de aceea i-am şi cerut o măsurătoare a semnalului de ieşire, sau un test cu un led.Ceva nu ,,se pupă,, acolo...

Am găsit pe net că astfel de module pot fi comandate şi cu front pozitiv şi cu front negativ.Cum din acea poză nu pot să desluşesc ce şi cum, aştept o lămurire de la iniţiator.

Link spre comentariu
Acum 15 ore, validae a spus:

Eu mă refeream la polaritatea semnalului de comandă (in) al modulului, e posibil ca microcontrollerul să dea semnal pe front negativ, iar releul să ceară semnal pe front pozitiv sau viceversa...de aceea i-am şi cerut o măsurătoare a semnalului de ieşire, sau un test cu un led.Ceva nu ,,se pupă,, acolo...

Am găsit pe net că astfel de module pot fi comandate şi cu front pozitiv şi cu front negativ.Cum din acea poză nu pot să desluşesc ce şi cum, aştept o lămurire de la iniţiator.

Am masurat cu un aparat de masura semnalul de iesire. Este foarte scurt, 0,2 secunde și nu are mai mult de 1 volt. 

Acul aparatului avea un "zvâc" scurt in momentul când comandam microcontrolerul din butonul ON-AUTO-OFF.

Link spre comentariu

Cel mai probabil  releul temporizatorului e de tip bistabil, polarizat.Exact ca cele de la termostatele de centrală termică, care primesc un impuls scurt cu anumită polaritate pentru a închide contactul şi impuls de polaritate inversă ca să-l deschidă.Acest lucru face ca releul să nu consume curent decât în momentul executării unei comenzi, el rămânând nealimentat între comenzi.În acest caz trebuie să foloseşti releul lui, nu unul extern.

Ca să poţi comanda un releu extern obişnuit (nepolarizat), ar trebui să aplici semnalul de comandă unui circuit basculant bistabil, iar acela să comande releul.Releul original al temporizatorului îl mai ai ? Pe lângă releu trebuie să mai existe o ,,punte H,, cu tranzistori, care putea aplica semnal cu schimbare de polaritate.

Dar cum ai gândit practic acţionarea electrică a uşii coteţului ? Ai un servomotor cu limitator de cursă ? Fiindcă dacă ai comanda un motor care să deschidă/închidă uşa şi nu ar fi prevăzut cu un limitator de cursă, releul ar ţine motorul alimentat mai mult decât necesarul acţionării uşii, existând pericolul defectării mecanismului acţionat, dar şi a motorului.Iar închiderea uşii ar necesita schimbarea sensului de rotire al motorului.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, validae a spus:

Cel mai probabil  releul temporizatorului e de tip bistabil, polarizat.Exact ca cele de la termostatele de centrală termică, care primesc un impuls scurt cu anumită polaritate pentru a închide contactul şi impuls de polaritate inversă ca să-l deschidă.Acest lucru face ca releul să nu consume curent decât în momentul executării unei comenzi, el rămânând nealimentat între comenzi.În acest caz trebuie să foloseşti releul lui, nu unul extern.

Ca să poţi comanda un releu extern obişnuit (nepolarizat), ar trebui să aplici semnalul de comandă unui circuit basculant bistabil, iar acela să comande releul.Releul original al temporizatorului îl mai ai ? Pe lângă releu trebuie să mai existe o ,,punte H,, cu tranzistori, care putea aplica semnal cu schimbare de polaritate.

Dar cum ai gândit practic acţionarea electrică a uşii coteţului ? Ai un servomotor cu limitator de cursă ? Fiindcă dacă ai comanda un motor care să deschidă/închidă uşa şi nu ar fi prevăzut cu un limitator de cursă, releul ar ţine motorul alimentat mai mult decât necesarul acţionării uşii, existând pericolul defectării mecanismului acţionat, dar şi a motorului.Iar închiderea uşii ar necesita schimbarea sensului de rotire al motorului.

Cu 2 relee auto si limitator de cursa. 

Motorul actioneaza un surub care impinge o piulița, ca la actuatoare. Piulita este cuplată la ușă. Usa se deplasează pe o glisieră de sertar de mobila.

Circuitul nu-l mai prezint aici, e luat de pe youtoube.

Este functional, dar trebuie sa-l actionez manual.

Vreau sa functioneze singur, programat pe ore.

Nu e greu. Am comandat de pe aliexpres 2 timere la 12vcc cu releu no-nc-com, dar pot face si din cele din poze acelasi lucru.

Numai ca nu prea am cunostinte de electronica.

Voi incerca propunerile dvs.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări