Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru polarizare

tiovidiu

Postări Recomandate

Buna ziua. daca stie cineva un filtru polarizant cum se masoara? Mai exact as dori sa comand unul dar nu stiu care este dimensiunea care se potriveste la aparatul meu. Nu stiu cum se monteaza pe exterior sau pe interiorul obiectivului?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sorin2015

8

• doru3160

6

• sesebe

4

• tiovidiu

4

Top autori în acest subiect

Am crezut ca ai un aparat cu obiective interschimbabile (SLR / Mirorless). La aparate compacte nu stiu daca ai filet pe obiectiv pentru atasarea filtrelor. Vezi exact modelul camerei si cauta filtre dedicate.

Link spre comentariu

Mai au și compactele model bridge filet pe obiectiv, și se pot folosi inele adaptoare, dacă nu se găsește filtru pe dimensiunea obiectivului, ci cu valori apropiate. Deși, la ce posibilități au aceste modele, sunt foarte rare situațiile când se impune un filtru cpl, ca să nu spun deloc. 

Link spre comentariu

Nu merge, și te sfătuiesc sa nu-ți bați capul. Nu vei obține nimic în plus cu acea camera cu filtru de polarizare, mai ales ca sigur o folosești pe auto. De fapt ce model este, mai exact? Fujifilm finepix sunt toate de la fuji. 

Link spre comentariu

Poti utiliza filtrul tinut cu mana stanga in proximitatea lentilei frontale a obiectivului (ar fi ca in situatia cand fotografiezi prin vitrina unui magazin). Daca filtrul este curat si nu sta o musca pe el, nu se va perturba imaginea, iar filtrul isi va face treaba (va elimina reflexiile, va satura albastrul cerului etc.).

Totul este sa nu impiedici glisarea componentelor obiectivului, adica nu apesi cu filtrul pe obiectiv. 

Ai posibilitatea sa rotesti filtrul, deasemenea ai oportunitatea compararii rapide cu filtru / fara filtru: il dai lateral la o parte si revii rapid.

Daca ar fi fost vorba de o lentila, nu ar fi mers tinuta cu mana, deoarece imaginea ar fi falfait pe senzor dupa cum tremura lentila - dar filtrul este doar o placa de sticla cu fete plan-paralele, deci imaginea nu este distorsionata  la deplasarea laterala sau inainte-inapoi, cat timp planul filtrului ramane paralel cu camera foto.

Daca vrei sa atasezi cumva filtrul la camera, poti improviza din tabla de aluminiu un suport prins de camera prin intermediul unui surub de trepied fixat pe filetul de la baza camerei foto etc.

Filtrul poate avea diametrul mai mare decat ar trebui la actuala camera ta, il vei folosi insurubat la o viitoare camera mai performanta.

Oricum, filtru se insurubeaza si apoi poate fi rotit in ghidajul sau cu mana - deci trebuie sa ai o camera cu obiectiv solid, cu lentila frontala fixa, adica sa poti roti cu manafiltrul in rama sa, fara sa perturbi focalizarea din interiorul obiectivului.

Editat de Sorin2015
Link spre comentariu

Avind in vedere prețul unui astfel de filtru și faptul ca la manevrarea din mina exista un risc foarte mare sa îl zgirii, eu recomand sa se renunțe la ideie. 

Am vrut și eu să-mi iau acum citiva ani un astfel de filtru pt un aparat bridge, un Panasonic FZ8. Aparatul are o multitudine de reglaje (aproape ca un DSLR) posibilitate de salvare RAW, și în plus are un adaptor pe care deja utilizez un filtru UW. Deci ar fi fost simplu de utilizat, dar după ce am trecut la telefoane cu camera foarte performanta am ajuns sa folosesc doar telefonul pt poze. 

Nu se merita utilizarea de filtre suplimentare la aparate simple. De multe ori un set de filtre de calitate este semnificativ mai scump decit un aparat compact. 

Link spre comentariu

Da, am inteles, bine ai facut ca ai trecut la telefon. 

Manevrarea, ce inseamna? Joci tenis cu filtrul? Il pui in buzunar cu tigarile? Telefonul nu ti se zgarie la lentile, daca esti o persoana negljenta? Scuze.

@tiovidiu, filtrul de polarizare te ajuta, de exemplu, in urmatoarea situatie dificila: Esti in muzeu si din pozitia care ti se permite (cam laterala) constati ca la o vitrina straluceste imaginea ferestrei reflectate pe geamul vitrinei - si piesele de muzeu nu se vad aproape deloc din aceasta cauza. Ai vrea sa fotografiezi exponatul, dar nu se vede bine.  Daca n-ar fi fost geamul la vitrina ai fi putut vedea si fotografia in bune conditii. Sau, fara muzee, daca ai spiona de la distanta soferul dintr-un automobil, dar te-ar deranja reflexia luminii zilei pe parbriz...

In aceste cazuri, pui filtrul de polarizare in fata obiectivului camerei foto si il rotesti in rama sa pana cand dispare luciul pe sticla vitrinei / pe parbriz si ce este in dosul vitrinei / parbrizului se vede ca lacrima. Bineinteles, procedeul are succes maxim la o pozitionare oblica (laterala).

Alt caz: fotografiezi mai vizibil pestii dintr-un bazin, reducand reflexia luminii cerului pe suprafata apei (alegi un reglaj intermediar, sa nu dispara cu totul textura apei, ca ar fi niste pesti in aer, aiurea).

Chestia asta cu eliminarea reflexiei nu functioneaza la suprafete metalice (conductoare), trebuie sa fie dielectrice (sticla, apa, mobila lacuita etc.

Ei, ce bine ai vedea din lateral copiuta scrisa fin pe melamina care straluceste in lumina intensa a soarelui...

Sunt si alte cazuri cand ai nevoie de polarizor, de pilda accentuarea albastrului cerului, mai ales la o panorama unde cerul este prea palid pe o portiune.

Sau te deranjeaza luciul exagerat al frunzisului in bataia directa a soarelui etc.

Cand privesti prin polarizor ecranul monitorului si rotesti vei observa cum paleste imaginea si cum se intuneca cu totul (ecranul are si el o folie polarizoare si cand cei doi polarizori ajung sa fie cu axele in cruce lumina nu mai iese din monitor). 

Link spre comentariu

Poate ne zice pana la urma ce model de aparat are in vedere. Nu e o avere un filtru polarizat, dar in afara de pozatul luciului de apa, in alte ocazii e inutil. Aici depinde si ce vrea sa lucreze fiecare. Pare că pe modul auto, culorile sunt puțin mai saturate, dar dacă lucrezi cu setări manuale, poți obține aceeași calitate și fără filtru. Eu am un filtru de 55 pe care l-am probat pe un hx300 și cu inel adaptor de la 52 la 55 l-am probat pe un fz200. Acum după ce am văzut rezultatele, zic că e moft. Inițial am cumpărat pt un a3000, cu filet de 49 și pe obiectivul lui a rămas, cu inel adaptor, dar probe am făcut cu câteva aparate și m-am lamurit.Special am cumpărat filtrul pt diametrul cel mai mare de care dispun, pt că de redus e mai convenabil când e filtrul mai mare. 

Link spre comentariu
1 hour ago, Sorin2015 said:

Da, am inteles, bine ai facut ca ai trecut la telefon. 

Manevrarea, ce inseamna? Joci tenis cu filtrul? Il pui in buzunar cu tigarile? Telefonul nu ti se zgarie la lentile, daca esti o persoana negljenta? Scuze.

....... 

Telefonul are husa tip carte, deci nu se zgarie la lentile și oricum mai mult de 3-4 ani nu rezista bateria. Am vrut sa schimb bateria la ultimul telefon și după 2 baterii schimbate care au rezistat doar cite 3 luni am renunțat și luat alt telefon. 

Filtrul se zgarie cind îl rotești lipit de obiectivul aparatului foto. Sa nu zici ca nu-l lipești pt ca pina la urma tot ai să-l lipești de citeva ori. 

Filmul oricum nu-l țineam în buzunar, aveam o gentuta speciala pt ele, dar oricum acum nu se mai găsesc substanțe sau sint interzise. Eu îmi făceam singur rețetele pt developare. Aparatul de mărit a rămas la părinți și cred ca-i descompletat, cel puțin la filtre. 

Ce rost are sa mai faci poze pe film și sa fie developare pe combina? Ce farmec mai are? Și-i și semnificativ mai scump. 

Un DSLR cu tot cu obiective bate de 10 kg în geanta speciala. De asta îmi și luasem FZ8-ul, pt ca-i mic și ușor. 

Iar dacă îl ții în geanta, pina îl pregătești de o poza posibil sa treacă momentul. 

Cu telefonul am făcut în citiva ani de zeci de ori mai multe poze decit am făcut cu aparate foto în peste 20 de ani. Și semnificativ mai multe de calitate și bune de păstrat.

Da, un DSLR bate orice telefon dar cintareste de citeva zeci de ori mai mult și-i și mai greu de manevrat......si nici nu-l ai la tine exact cind este o faza ce merita  imortalizata. 

DSLR-ul este pt pozele profesionale, pt cele de vacanta sau familie este suficient și un telefon cu o camera foarte bună. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Mai rămâne problema zoom ului la telefon. Poți să ai un X5 in cel mai fericit caz, dar majoritatea au zoom digital, ce nu merita luat în seamă. Camera o iei cu tine la evenimente programate, pt restul e bun telefonul. Nu m-aș lăsa în baza telefonului când mă duc la o serbare a nepoților sau un curs festiv al copiilor. Lentila de la camera telefonului e protejată de un geam, nu are cum sa fie zgâriată chiar daca husa nu e tip carte. Și la cea tip carte, acel geam este expus, dar până acum nu am reușit să zgârii nici unul. E destul de rezistent. Mai repede se sparge in caz că ai ghinion, dar se poate inlocui. Ne-am îndepărtat de la subiect, cu gândul că între timp aflam despre ce camera e vorba, și în funcție de asta sa vedem daca se poate adapta un filtru polarizat sau nu.

Link spre comentariu

Nu te supara, nu polemizez.

Scuze, dar esti confuz... Am zis eu ceva de film, aparat de marit?  Vorbesti de filtre color de la aparatul de marit? 

Desigur, telefonul are husa, dar cu gaura la lentile(!), dar si filtrul polarizor are cutiuta lui si nu-l folosesti intensiv, numai cand creezi.

Ei, afla ca zic: nu-l lipesc, ce-s chior, inconstient? Orice tehnica se stapaneste, nu te poarta cum vrea ea. 

Sunt filtre si filtre, daca filetul este prea scurt pentru obiectivul tau, alegi altul. Sau il tii cu mana, pana faci clic - si gata. Astfel protejezi si filetul obiectivului. De ce sa-l insurubezi, cand faci doar o poza-doua si apoi trebuie sa-l scoti. Nici nu poti compara rapid cu / fara.

Si ce numesti scump? 75 de lei? Se zgaraie? Da, asa a scris unul la customer review, numai ca zicea ca l-a folosit permanent ca protectie la lentila frontala (ce idiot!).

Succes si nu fii suparat.

Link spre comentariu
2 hours ago, Sorin2015 said:

Zicea ca l-a folosit permanent ca protectie la lentila frontala (ce idiot!).

Eu nu l-aș cataloga idiot, pt ca paguba la o lentila obiectiv zgâriată e mult mai mare  decât un amarat de filtru polarizare.Când ai filet in obiectiv, ai tendința ca filtrul odată montat, să rămână pe obiectiv, probabil de aia a rămas și cu rol de protecție lentilă.

Ar fi soluție de fixare și pe obiectiv fara filet, dar văd că inițiatorul nu mai vrea sa ne spună nimic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări