radu3g Postat Decembrie 1, 2007 Partajează Postat Decembrie 1, 2007 Problema mea e mai lung de expus daca aveti rabdare :yawinkle: e si primul post asa ca scuzati greselile tehnice sau de alt fel M-am apucat sa fac un sistem audio cu buget limitat pt un pusti, tatal plateste materialele, eu cu munca. Am gasit niste difuzoare vechi, par de calitate, 14 cm, 8 ohmi, masurati, ca nu se mai vede nimic pe ele, tweterele le-am luat noi, noname. Am terminat o cutie, cam 12 l, urmeaza s-o acopar cu ceva, probabil mocheta, a doua cutie e aproape gata. Amplifurile o sa fie 7294 kituri, am raschetat tot topicul cu amplificatoare, si ca sa nu-l dea prea tare o sa-i scad tensiunea de alimentare. Aici prima intrebare: merge 7294 la tensiuni mai mici gen +/-26- 28 Vcc fara sa aiba limitari oscilatii sau surprize?? A doua mi-a venit pe parcurs: la +/-28V am cam 40W/8 ohmi, cit mi-a spus electricianul care mi-a vindut difuzoarele. pe 4 ohmi ating 70w, care e puterea scoasa cu 0,1% distorsiuni. Daca l-ar pune cineva pe 4 ohmi ce distorsiuni ar avea la 70W? adica s-ar "muta" curba, sa mearga cu 0,1% pina pe la 70%din putere, sau ar putea fi dat la max fara distorsiuni ca un amplif ca lumea? Si acum ce ma doare cel mai tare: sint in faza de testat puterea boxei, am legat-o la un receiver JVC, zice el 2x50W/4 ohmi http://www.xmag.ro/JVC_-_RX-230_Receive ... -1879.html sa vedeti despre ce e vorba proprietarul il tine pe 4 boxe, se pot selecta ori o pereche(oricare) ori amindoua, si le leaga in serie. Am putut da volumul undeva la 65% fara distorsiuni sesizabile, mai sus nu se mai aude bine. Acuma: daca pe 4ohmi am 50W pe 8 tre sa fie 25 nu? Si a doua: cum variaza puterea cu pozitia butonului de volum? adica eu la 65% cit trebuie sa ma astept? Cam astea ar fi.... multumesc pt rabdare Link spre comentariu
MifTy Postat Decembrie 1, 2007 Partajează Postat Decembrie 1, 2007 la prima nu prea ştiu ce să zic, dar la a doua... de regulă reglajul de volum se face logaritmic, că aşa e şi curba de sensibilitate a urechii umane...iar amplificările date prin datasheeturi ţin cont de asta, aşa că dacă dai la 65% din putere, exact atât ar trebui să şi fie Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 1, 2007 Partajează Postat Decembrie 1, 2007 in datasheet sunt diverse grafice(pe tine te intereseaza cel cu +/-28v,8ohmi,0,1%dist) de acolo iti dai seama de puterea care o da,in conditiile expuseeventual pune si in indicator de clipping pt amp,sa nu-l dea pustiul prea tare si sa cedeze ceva(mai ales boxele) Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 1, 2007 Partajează Postat Decembrie 1, 2007 In afara subiectului: prin 1996 mi-am cumparat din magazin fratele mai mare al amplitunerului in discutie: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=263402273, seria e din 1995 si ma mir ca se mai gasesc la vinzare dupa mai bine de un deceniu. :rolleyes: Link spre comentariu
vsurducan Postat Decembrie 2, 2007 Partajează Postat Decembrie 2, 2007 Problema mea e mai lung de expus daca aveti rabdare :yawinkle: e si primul post asa ca scuzati greselile tehnice sau de alt fel M-am apucat sa fac un sistem audio cu buget limitat pt un pusti, tatal plateste materialele, eu cu munca. Am gasit niste difuzoare vechi, par de calitate, 14 cm, 8 ohmi, masurati, ca nu se mai vede nimic pe ele, tweterele le-am luat noi, noname. Am terminat o cutie, cam 12 l, urmeaza s-o acopar cu ceva, probabil mocheta, a doua cutie e aproape gata. Amplifurile o sa fie 7294 kituri, am raschetat tot topicul cu amplificatoare, si ca sa nu-l dea prea tare o sa-i scad tensiunea de alimentare. Aici prima intrebare: merge 7294 la tensiuni mai mici gen +/-26- 28 Vcc fara sa aiba limitari oscilatii sau surprize?? A doua mi-a venit pe parcurs: la +/-28V am cam 40W/8 ohmi, cit mi-a spus electricianul care mi-a vindut difuzoarele. pe 4 ohmi ating 70w, care e puterea scoasa cu 0,1% distorsiuni. Daca l-ar pune cineva pe 4 ohmi ce distorsiuni ar avea la 70W? adica s-ar "muta" curba, sa mearga cu 0,1% pina pe la 70%din putere, sau ar putea fi dat la max fara distorsiuni ca un amplif ca lumea? Distorsiunea este un parametru total neliniar si imprevizibil. 0.1% distorsiuni pe intreaga banda de frecvente este o chestiune greu de obtinut desi multi se lauda cu ea. E nevoie de un software performant si o placa de sunet pe masura (ca sa faci masuratoarea asta cu un calculator) si sa caracterizezi doar lantul de amplificare. Intrebarea ta nu are raspuns, se poate ca la 70% din putere sa ai 3-5% distorsiuni pe o sarcina jumate din cea recomandata pentru amplificatorul respectiv cum la fel de bine se poate sa fie ok sub 1%. Distorsiunea se refera la semnalul acustic receptat de ureche, asadar ai nevoie si de un microfon pe masura pentru captarea lui daca chiar vrei sa vorbesti despre distorsiuni. Altfel nu poti introduce in ecuatie rezonanta proprie a difuzorului si problemele create de boxa. In general, echipamentelor de hobby (inclusiv kiturile care se vand pe aici dar si prin strainatate) poti sa fii sigur ca nu le-a masurat nimeni distorsiunile. Sa nu te astepti la mai putin de 0.5%...1% pentru cele facute exceptional de bine si asta masurat la maxim 50% din puterea declarata. Si acum ce ma doare cel mai tare: sint in faza de testat puterea boxei, am legat-o la un receiver JVC, zice el 2x50W/4 ohmi http://www.xmag.ro/JVC_-_RX-230_Receive ... -1879.html sa vedeti despre ce e vorba proprietarul il tine pe 4 boxe, se pot selecta ori o pereche(oricare) ori amindoua, si le leaga in serie. Am putut da volumul undeva la 65% fara distorsiuni sesizabile, mai sus nu se mai aude bine. Adica masori distorsiunile cu urechea... Acuma: daca pe 4ohmi am 50W pe 8 tre sa fie 25 nu? Pai hai sa vedem cum se calculeaza puterea, cam asta ar fi problema. In primul rand inlocuiesti difuzoarele cu o sarcina echivalenta pur rezistiva (pe romaneste cu o rezistenta de 8 ohmi/20-40W sau 4ohm 20-40W. Apoi cu un generator de semnal sinusoidal (din calculator cu un software adecvat si o placa de sunet ca lumea) injectezi o frecventa fixa in amplificator (sa zicem 1KHz) iar cu un instrument de masura (voltmetru care stii sigur ca functioneaza la frecventa respectiva) osciloscop de preferinta, masori amplitudinea semnalului (tensiunea) pe rezistenta. Apoi schimbi frecventa intre limitele minime si maxime pe care crezi ca functioneaza amplificatorul tau. P = UxI = (U*U )/R = R * I * I Surpriza pe care o s-o ai este ca puterea variaza mai bine de 10-20% (asta daca amplificatorul este foarte bun) in functie de frecventa semnalului injectat. Si a doua: cum variaza puterea cu pozitia butonului de volum? adica eu la 65% cit trebuie sa ma astept? Depinde daca potentiometrul are caracteristica rezistenta-deplasare liniara sau logaritmica, daca are prize de compensare a amplitudinii sau nu, de caracteristica de amplificare a etajului final (care poate fi crescatoare, liniara sau descrescatoare cu frecventa) si nu in ultimul rand de muzica pe care o utilizezi ca semnal de masura, ca asa am inteles ca faci etc. Cam astea ar fi.... multumesc pt rabdare Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum