Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor depanare radio nazi din 1943

Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

Am achizitionat din Bulgaria un aparat de radio DKE-38 din 1943, denumit si "botul lui Goebbels", intrucat aparatul era destinat poporului ca sa asculte propaganda nefasta a regimului. Nu ma intereseaza propaganda, dar este totusi o piesa istorica valoroasa si ma intereseaza daca il pot resuscita, m-as bucura enorm sa dau viata unui aparat din 1943, desi mi se pare foarte greu, in conditiile in care cele 2 lampi din el nu se mai fabrica.

Aparatul nu este superheterodina, ci de tip regenerativ, un aparat relativ simplu dealtfel. De asemenea, difuzorul nu este clasic ci de tip fonograf (ceva in genul), nu stiu cum sa-l denumesc. Nu stiu cum sa traduc ce am gasit pe net "reed-type speaker" sau "moving-iron speaker" https://en.wikipedia.org/wiki/Moving_iron_speaker

De asemenea, aparatul nu are transformatoare, filamentele se alimenteaza printr-o rezistenta de putere, in cazul alimentarii de la tensiuni diferite.

Acest aparat este - per ansamblu - in stare satisfacatoare, conform pozelor (avea o panza execrabila in fata difuzorului, asa ca am dat-o jos), insa cineva a facut niste modificari serioase la partea de redresare si nu inteleg ce naiba a facut acolo. Cele 2 lampi sunt lampa redresoare VY-2 si lampa "2 in 1" tip VCL-11, care are atat partea de radio cat si amplificarea audio. Ei bine, lampa VY-2 lipseste, are un soclu specific, in locul ei este lampa UBL-21 care nu are ce sa caute acolo, si care este o dubla dioda-pentoda, conform radiomuseum. Probabil cine a umblat a folosit partea de dioda din ea? Eu unul nu ma pricep la lampi. Cert este ca am gasit sub soclul lampii o rezistenta de putere bobinata care este avariata si cu sarma lipsa, care nu avea ce sa caute acolo in montajul original. Eu unul nu inteleg ce a vrut sa faca fostul proprietar cu acea lampa acolo. Din acest motiv, as dori sa fac curatenie si sa inlocuiesc lampa VY-2, de negasit, cu o dioda 1N4001.

Lampa VCL-11 am masurat-o la filament, indica 360 ohmi. Inseamna ca este buna lampa? Pe de alta parte, lampii i s-a dus stratul argintiu de pe sticla care cica avea rol de ecranaj. Asta inseamna ca trebuie sa ii fac eu o carcasa metalica de ecranare, in caz ca e buna lampa? De asemenea, conform radiomuseum tensiunea pe filament este de 90V. O alta chestiune foarte importanta este ca filamentele celor 2 lampi sunt INSERIATE, din acest motiv daca folosesc dioda 1N4001 trebuie sa inlocuiesc filamentul cu o rezistenta.

O alta chestiune, niste condensatori cu hartie arata de parca a curs o smoala din ele, ceva in genul.

Difuzorul are 2 kilo ohmi, exact ca in schema, iar ca aspect general arata bine, fara pic de rugina.

Credeti ca pot sa il repar? Cu ce sa incep?

Multumesc anticipat!

VY-2 diode replacement.jpg

IMG_3417.JPG

IMG_3416.JPG

IMG_3415.JPG

DKE38Schematic.jpg

DKE38_Schalt_02.jpg

Editat de Kostas1
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kostas1

7

• sesebe

4

• BRANCA

3

• d2134

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 21 minute, Kostas1 a spus:

Am achizitionat din Bulgaria un aparat de radio DKE-38 din 1943,

Aparatul ala are valoare numai daca il restaurezi cu piese originale. Decit sa  faci improvizatii mai bine il vinzi pentru piese.

Cel mai bine cumperi un VY2 de pe ebay (una noua e cam 40 euro)

si un soclu original.

Acum 23 minute, Kostas1 a spus:

De asemenea, difuzorul nu este clasic ci de tip fonograf (ceva in genul), nu stiu cum sa-l denumesc. Nu stiu cum sa traduc ce am gasit pe net "reed-type speaker" sau "moving-iron speaker" https://en.wikipedia.org/wiki/Moving_iron_speaker

Se numeste difuzor cu paleta libera. Ce nu merge la el?

Acum 24 minute, Kostas1 a spus:

in locul ei este lampa UBL-21 care nu are ce sa caute acolo, si care este o dubla dioda-pentoda, conform radiomuseum. Probabil cine a umblat a folosit partea de dioda din ea?

A folosit pentoda de putere ca dioda.

Acum 34 minute, Kostas1 a spus:

Pe de alta parte, lampii i s-a dus stratul argintiu de pe sticla care cica avea rol de ecranaj.

Avea, dar las-o asa, deocamdata.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Kostas1 a spus:

Lampa VCL-11 am masurat-o la filament, indica 360 ohmi. Inseamna ca este buna lampa?

Daca nu are electrozi in scurtcircuit sau intrerupti, pare buna.

Link spre comentariu

Pt teste cel puțin eu recomand utilizarea unui transformator de separare. Ar fi bine sa fie unul montat definitiv în carcasa. Este un mare risc utilizare dar mai ales testarea/reglajul pe un aparat fără izolare galvanica.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri! Aparatul nu am de gand sa il vand, are valoare in ochii mei si atat. Oricum, am citit mai multe bloguri in engleza, cei care l-au restaurat au folosit condensatoare moderne dar bagate in carcasele celor vechi, asa ca voi proceda si eu la fel. Se poate si scos la imprimanta inscriptiile de pe condensatoare si lipite peste carcase de hartie confectionate la dimensiune. Solutii se gasesc, imi este foarte greu sa cred ca mai exista aparate functionale cu TOATE piesele originale. Nu vad cu ce i-as stirbi valoarea daca inlocuiesc niste condensatoare si ii introduc in carcasele celor vechi. Pentru mine este important sa-l readuc la viata.

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Buna ziua!

Scuze ca revin la acest topic dupa ceva timp, dar m-am ocupat de el de curand, iar problema nu am rezolvat-o pe deplin. Am reusit sa il restaurez partial, am inlocuit lampa redresoare lipsa VY2 cu o dioda 1N4007, am pus cei 2 condensatori electrolitici lipsa de 4,7 uF noi, precum si condensatorul de 0.9 uF nepolarizat, inlocuit cu unul de 1 uF nepolarizat nou. Aparatul a prins viata spre bucuria mea, dar nu receptioneaza decat RRActualitati, probabil de la Tancabesti, intrucat receptia am facut-o de langa Ploiesti. Receptia are brum destul de puternic , un pic ciudat intrucat condensatorii de filtraj sunt noi (probabil de la exfolierea stratului cu rol de ecranaj de pe lampa VCL11?). Marea mea problema e data de condensatorul variabil, care este total depreciat, cand receptioneaza, cand nu, paraie urat de tot, "agata" postul RRA cu intermitenta, in aceeasi pozitie. Am incercat sa il spal cu alcool de 90 grade, l-am lasat o zi sa se usuce, dar degeaba, face la fel. La o inspectie vizuala, se vad pe lateral lamelele deformate si se aude in el un zgomot ca de hartie mototolita cand il actionez. Problema cu acest condensator variabil de 320 pF este ca are o forma ciudata, nu seamana cu nimic din condensatoarele variabile utilizabile in prezent. Are o forma patrata foarte plata, grosimea lui este de vreo 5-6 mm si are o singura sectiune (aparatul nefiind superheterodina nu mai are nevoie de a doua). La colturi are nituri, nu suruburi, si nu poate fi desfacut. Ce pot sa fac in situatia de fata?

Multumesc anticipat!

CV-DKE38.jpg

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

Kostas1.Dacă bănui variabilul,dă-l afară de pe şasiu şi încearcă în locul lui unul miniatură modern.

Eventual,înainte de inlocuire desfă firele de la cel vechi şi leagă-le la cel nou,pentru experimentare.

Mare grijă la respectarea valorilor tensiunilor şi amperajelor trecute în schemă!

Link spre comentariu

Nitrile pot fi desfăcute gaurind cu atenție cu un burghiu potrivit. Asamblarea o poți face cu șuruburi de 2.5mm sau chiar mai subțiri. 

Dar mai înainte încearcă să-l cureți cu soluții mai speciale. Eu folosesc kontact 60 și încă unul special pt potentiometri. Ambele lasă la final și o pelicula puțin uleioasa care ajuta protejând de oxidare ulterioara și nici nu creaza scurturi nefiind conductoare. 

Link spre comentariu

Nu e un condendator variabil cu fârtie? Daca hârtia dintre placi e murdara sau rupta/strapunsa, nu mai scapi de pârâituri. Se poate inlocui cu unul similar de la receptoarele cu tranzistori, folosesti doar o sectiune.

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru raspunsuri!

E clar ca trebuie sa distrug niturile si sa il desfac in prima faza, apoi sa vad in ce stare sunt armaturile si hartia. As vrea, totusi sa il restaurez si sa ii pastrez aspectul original, daca voi putea. Daca nu, incerc sa ii pun unul mai modern, problema este de gabarit, nu incap in aparat CV-urile acelea masive, dar de nadejde, din radiourile cu lampi sau gen Albatros, etc. Celelalte miniatura, din plastic, nu au axul suficient de gros in primul rand si suficient de lung in al doilea rand, astfel incat sa pot sa refixez roata aceea mare cu marcaje, pentru acordul brut pe post.

Va tin la curent.

Link spre comentariu

Se pot scoate fără probleme nitrile prin metoda descrisa de mine mai sus, am aplicat-o de multe ori. 

Dar îți recomand mai intii sa faci rost de suruburile potrivite necesare ca să nu stea desfăcut prea mult timp, riști sa pierzi piese si/sau sa uiți exact cum se asamblează. Eu am comandat de la TME tot felul de șuruburi, piulițe și șaibe ciudate și speciale, în caz ca nu ai prin cutiuțe. 

Link spre comentariu

Salutare!

Am reust sa svot niturile. Din pacate, in timpul scoaterii, mi-au cazut bucati din stator. L-am desfacut complet, l-am sters cu spirt peste tot, rotor, stator, foliile de plastic izolante. Spre rusinea mea, nu mai stiu sa il pun la loc, l-am facut bucățele si asa a ramas...Foliile de aluminiu si cele de plastic sunt mai subtiri ca foaia de hartie, unele din aluminiu erau cam deformate, le-am indreptat cat am putut dar nu reusesc sa le fac cum au fost...

IMG_20230621_183609_005_copy_600x800.jpg

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

Exact ce spuneam mai sus. 

De unde ești? Poate se găsește cineva din zona ta sa te ajute. 

Ca ideie generala, cind desfaci ceva se fac cit mai multe poze din cit mai multe unghiuri, inainte de desfacere și pe parcursul demontări, special ca sa se evite astfel de situații. 

Tu ai ceva poze? 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări