Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alt RF powermetru cu AD8307

nico_2010

Postări Recomandate

Salut, aveam nevoie de un masurator de putere pentru un proiect ce va sa vina si asa m-am apucat sa construiesc aceasta varianta de masurator avand ca element de baza binecunoscutul AD8307.

Ce aduce nou, in opinia mea, acest proiect este posibilitatea de a calibra aparatul pentru cele 4 frecvente pentru care exista grafice de raspuns in foaia producatorului (10MHz, 100MHz, 300MHz si 500MHz) aplicand pe rand, pentru fiecare frecventa un semnal de 0dBm si unul de -40dBm. Valorile rezultate pentru SLOPE si IP sunt stocate in EEPROM-ul ATMega32 si sunt accesate odata cu selectarea frecventei maxime in care se incadreaza semnalul de masurat. Lipsa calibrarilor va face ca aparatul sa functioneze pe cele 4 benzi de frecvente cu valorile implicite pentru SLOPE si IP.

Un alt element de noutate ar putea fi selectarea valorii de afisat, intre dBm, volti RMS si putere, ultimele doua fiind cu autoscalare.

In schema atasata se poate vedea ca exista posibilitatea conectarii unui afisor tip Nokia 5110 (asa cum este cel realizat in prezent), sau poate fi conectat un afisor LCD 16x2 (nu am adaptat inca firmware-ul pentru el, dar la nevoie o pot face).

Butonul notat in schema cu SW2 are multiple utilizari, astfel:

- prin apasare lunga se intra in modul de calibrare;

- prin apasari scurte in modul calibrare se selecteaza nivelul tensiunii aplicate la intrare in vederea efectuarii calibarii;

- prin apasari scurte in afara modului de calibrare se selecteaza valoarea de afisat, asa cum a fost descrisa mai sus.

Butonul SW3 este folosit pentru selectarea benzilor de frecventa a calor valoare maxima este afisata in coltul dreapta jos al afisorului.

Ar mai fi de mentionat ca la prima alimentare, se afiseaza lipsa parametrilor de calibrare pentru cele 4 benzi de frecventa, urmad ca aceste mentiuni sa dispara pe masura ce se efectueaza calibrarea pe fiecare banda in parte.

Schema electrica:

RF_Powermeter.pdf

Fisierul hex, arhivat:

AD8307RFPower.zip

Cateva fotografii, cu mentiunea ca a mai ramas de incasetat si de refacut conexiunile intre placa de baza (daca o putem numi asa) si panoul frontal:

image.thumb.jpeg.d9d4c233751e9c2a92cc8fb2d18c2053.jpeg    image.thumb.jpeg.5ec69598e06bd2deb8f9f2604d748e6f.jpeg

Si un scurt video explicit:

sper sa va placa realizarea.

O zi buna.

L.E.: Fuse bits pentru ATMega32 sunt cei pentru oscilator intern 8MHz.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nico_2010

5

• yo9dl

1

• grosu99

1

• Gagarin

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Un proiect frumos, util si relativ ieftin. Etalonarea la cele trei frecvente s-ar putea sa fie dificila pentru cei mai multi. Avand in vedere performantele lui AD8307 cred ca o singura frecventa este suficienta pentru un utilizator obisnuit.

Un generator de 0 dB poate fi realizat dupa schema lui DL4JAL sau se poate cumpara un kit (AS600). Este impresionant cat de precis poate fi, chiar fara reglaje. La fel de precise sunt si atenuatoarele chinezesti de 2W care se gasesc pe ebay (-10 si -30 dB sunt ok).

Pentru extinderea domeniului de masura, pana la 50 MHz, recomand un RF Curent Sampler de – 30 dB (32 spire) cu ferita #43 (in mod special Mouser 2643625002). La nevoie se pot inseria atenuatoare de 2 W despre care am amintit mai sus.

Un ATMega32 costa destul de mult (daca s-o gasi!), iar lipirea lui nu-i o treaba tocmai usoara asa ca intreb daca se poate adapta softul pentru un Arduino nano.

Sper ca nu am fost offtopic.

Felicitari si multumiri pentru distribuire si succes la incasetare!

Link spre comentariu

@yo9dl: Multumesc. Am ales ATMega32 pentru ca mai aveam vreo 5 in format TQFP. Urmeaza partea de calibrare si voi vedea cum o s-o fac astfel incat sa-mi respect propriile cerinte.

Cat despre portarea catre Arduino Nano, voi incerca sa ma folosesc de Arduino pentru a realiza varianta pentru ATMega328(P). Cel mai probabil saptamana viitoare sper sa am timp pentru asta.

Link spre comentariu

Felicitari pentru realizare! Este un proiect extrem de util iar o prtare catre ATMega 328 ar fi extraordinara, fiind un chip ieftin si raspandit. Succes si asteptam cu nerabdare continuarea proiectului!

Link spre comentariu

Salut, am revenit cu noi informatii despre acest aparat de masura. Am reusit sa calibrez aparatul pentru frecventa de 10MHz, cu ajutorul unui generator de semnal. Rezultatul a fost conform asteptarilor ... dupa ce am constatat, in mod neplacut, ca s-a strecurat o eroare in modul de calibrare.

Atasez noua versiune de firmware, cu mentiunea ca, fiind inca in convalescenta dupa intanirea de gradul 3 cu infamul Omicron, nu prea am randament pentru a face conversia softului la Arduino, dar va voi anunta cand este gata.

AD8307RFPowerV1.zip

Si aparatul, partial incasetat, intr-o caseta KGB21 reciclata ca panou frontal. Am realizat si masca frontala, dar trebuie sa am voie sa ies din casa pentru a o printa pe o folie autoadeziva.

image.thumb.jpeg.94263f20deec4e036904c7b17f907c98.jpeg        image.thumb.jpeg.2951427ad32cdbf62064c87e5fb6dcb2.jpeg

Link spre comentariu
Acum 1 oră, nico_2010 a spus:

intr-o caseta KGB21

Acum, daca nu ati gasit carcasa de la Waxiba (pentru cunoscatori), merge si asa !

Dincolo de gluma, felicitari pentru realizare !

Link spre comentariu
Acum 2 minute, telefunken a spus:

Acum, daca nu ati gasit carcasa de la Waxiba (pentru cunoscatori), merge si asa !

Dincolo de gluma, felicitari pentru realizare !

Am cautat una cu SVR sau GRU, da' aia de la Donau nu au relatii contractuale cu cele doua acronime! Nu-i vina mea!

Multumesc pentru apreciere!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări